Ion ILIESCU ar fi audiat în secret la Parchetul Militar în dosarul MINERIADA

Ion ILIESCU ar fi audiat în secret la Parchetul Militar în dosarul MINERIADA

Asociaţia 21 Decembrie 1989 anunţă, pe pagina de Facebook, că Ion Iliescu va fi audiat astăzi, în secret, la Parchetul General, secţia Parchetelor Militare, în dosarul Mineriada.

“Cu o întarziere de 27 de ani, Ion Iliescu la Parchetul Militar”, scriu cei de la Asociaţia 21 Decembrie 1989 despre audierea fostului preşedinte în dosarul Mineriada.

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, s-a prezentat în această dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990", în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Ieri, a fost audiat Victor Ciorbea.

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că o soluţie în dosarul 'Mineriada' va fi dată în primele luni din 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dosarul privind mineriada se află în faza finală de soluţionare şi, după ce se vor administra probele care mai sunt de administrat şi se vor verifica apărările ce se vor formula în cauză, se va emite o soluţie legală şi temeinică. În primele luni ale anului următor vom avea o soluţie", spunea Augustin Lazăr, la acea dată.

Pe 23 decembrie 2016, procurorii militari au decis punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu în dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990".

De asemenea, au fost puşi sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susţin că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat "un atac generalizat şi sistematic", lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

"Atacul" din 11 - 15 iunie 1990 a avut următoarele consecinţe: uciderea prin împuşcare a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei; vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane; privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane, indică procurorii.