Ilie Şerbănescu: Nu putem scoate 2 miliarde de euro din evaziune în două luni
- Departamentul Economic
- 20 aprilie 2012, 10:09
Noul şef al Fiscului, Şerban Pop, la fel ca cel care a părăsit funcţia, Sorin Blejnar, nu va reuşi să adune la buget 2 miliarde de euro în două luni din combaterea evaziunii fiscale, susţine analistul economic Ilie Şerbănescu.
Acesta a declarat, aseară, la o emisiune difuzată de Antena 3, că "este imposibil" să se adune o asemenea sumă în doar 60 de zile. "Eu nu zic că asta, evaziunea nu are 18 miliarde. Eu nu zic că nu se poate recupera ceva din banii ăştia, dar nu în două luni, domnule!", a spus acesta.
În opinia lui Şerbănescu, procedurile durează suficient de mult ca să întârzie colectările. "În primul rând, chiar dacă se face o acţiune de antievaziune fiscală, în primul rând trebuie să se facă nişte constatări. Constatările alea sunt supuse unor proceduri juridice şi de-abia apoi poţi să recuperezi. Bun. Se pot strânge, dar să se schimbe. În primul rând, să nu se mai facă accizarea petrolului la capul rafinăriei. Să se facă direct la pompă şi se vor strânge bani. Sunt multe lucruri care se pot face", a explicat analistul.
Acesta l-a contrazis pe consultantul Ionel Blănculescu, prezent şi el în emisiune, care a susţinut că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a solicitat o cifră corectă de colectare a banilor din evaziunea fiscală, de 2 miliarde de euro în două luni, şi de la noul şef al ANAF. "Pe cale de logică, primul ministru al României a solicitat o cifră corectă: două miliarde în două luni. Şi faptul că noul preşedinte al ANAF are aceeaşi sarcină de a colecta două miliarde în două luni reprezintă de fapt dovada acestei corectitudini a precizării făcute la momentul respectiv", a afirmat Blănculescu.
Care este nivelul evaziunii fiscale din România
Potrivit acestuia, evaziunea fiscală din România se cifrează la 18 miliarde de euro pe an.
"Nu cred că Fiscul din România nu cunoaşte care e valoarea evaziunii fiscale. Atât preşedintele României, cât şi guvernatorul Băncii Naţionale au precizat că 30% din Produsul Intern Brut reprezintă economia subterană, care aceasta, din ea, 50% reprezintă taxe şi impozite care nu ajung la stat", a explicat consultantul.
"Deci cel puţin pentru ANAF să cunoască: 15% este valoarea evaziunii fiscale din România, din PIB. Aceşti 15% înseamnă în jur de 18 miliarde de euro. Asta este evaluarea evaziunii din România, anuală", a adăugat acesta.
CITIȚI ȘI:
-
Obiectiv şi mai dificil pentru noul şef al Fiscului
-
Ce spune Blejnar despre înlocuitorul său în fruntea ANAF
-
Adevăratul motiv pentru care Blejnar a fost schimbat de la șefia ANAF
-
Sorin Blejnar, schimbat de la șefia ANAF. VEZI cine îl înlocuiește