IL GIORNALE: "Globalizarea a luat sfârșit. Este ca Sarajevo 1914"

IL GIORNALE: "Globalizarea a luat sfârșit. Este ca Sarajevo 1914"

Întreaga lume trece printr-o mare cumpănă, Nu e, așadar, de mirare că ordine mondială, structurile supra-statele și statele sunt sub o mare presiune și nimic nu mai e sigur. Cum va arăta lumea după pandemie, încearcă să afle și ziariștii de la cotidianul italian Il Giornale, care i-au solicitat un interviu lui Giulio Tremonti, fost ministru italian al economiei.

Reporter: Această criză i-a determinat pe Donald Trump și pe Xi Jinping să înceapă din nou să își vorbească. Întrevedeți posibilitatea reechilibrării între cele două super-puteri?

 

Giulio Tremonti: În 2009, am fost invitat la Beijing pentru o lecție despre globalizare la școala centrală a Partidului Comunist chinez. După lecție, am fost invitat la palatul partidului din Piața Tiananmen pentru o întâlnire cu președintele școlii. În acel moment am descoperit că era vicepreședintele Republicii, în prezent președintele. În calitate de ministru, am pus întrebarea tipică a miniștrilor economiei: "De ce nu cumpărați titluri de Stat italiene?". Drept răspuns, rezumatul întregii noastre conversații: "Am dori să devenim puțin bogați înainte să devenim prea bătrâni".

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Reporter: Ce era în spatele acestei afirmații?

 

Giulio Tremonti: După cum interpretez eu, China trebuie să se confrunte cu drama unei demografii adverse. Cred că asta generează trecerea de la manufactura tradițională la inteligența artificială. Procesul a fost și este în desfășurare. Atunci, poziția Chinei era puțin mai "low profile" decât cea a Chinei de astăzi. În prezent, Drumurile Mătăsii reprezintă o proiecție geopolitică a forței și a puterii. Și, același lucru se poate spune despre 5G. Drept reacție, americanii au luat 5G cum au luat Sputnik în 1957: riscul victoriei altora. De aceea, sper să se ajungă la un punct de echilibru. Oricum, dezordinea creată de pandemie încetinește ascensiunea Chinei și face acest echilibru mai posibil. Din acest meci, Europa, fără Anglia, este complet pe dinafară, deoarece a rămas în afara planurilor. Există două moduri de a sta la masa negocierilor: așezați precum mesenii sau trecuți în meniu... .

 

Reporter: Copleșită de urgența coronavirusului, Uniunea Europeană s-a regăsit (încă o dată) complet nepregătită...

 

Giulio Tremonti: Una dintre consecințele acestei crize este ieșirea în evidență a limitelor tuturor "claselor noastre conducătoare", ale noastre și ale celor din europene. În octombrie 2008, în calitate de ministru al Economiei și Finanțelor, am trimis către președinția rotativă europeană, către ministrul Lagarde, o scrisoare. În acea scrisoare, scrisă în timp ce criza era pe punctul de a exploda, exista un punct general privind necesitatea unor reguli pentru economie și un punct european special privind necesitatea unui Fond de Salvare a Statelor, pentru a gestiona criza. Primul punct: în cadrul reuniunii summitului G20, guvernul italian propunea să se elaboreze, împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un tratat multilateral denumit "Global legal standard" (GLS). Sensul era: trebuie să se treacă de la "free trade" (comerțul liber) la "fair trade" (comerțul echitabil). Nu este suficient ca în aval prețul unui produs să fie corect (free trade), este necesar ca în amonte să fie echitabilă și producția, respectând multe alte reguli (fair trade).