Evenimentul Zilei > International > IL GIORNALE: „Globalizarea a luat sfârșit. Este ca Sarajevo 1914”
IL GIORNALE: „Globalizarea a luat sfârșit. Este ca Sarajevo 1914”

IL GIORNALE: „Globalizarea a luat sfârșit. Este ca Sarajevo 1914”

Întreaga lume trece printr-o mare cumpănă, Nu e, așadar, de mirare că ordine mondială, structurile supra-statele și statele sunt sub o mare presiune și nimic nu mai e sigur. Cum va arăta lumea după pandemie, încearcă să afle și ziariștii de la cotidianul italian Il Giornale, care i-au solicitat un interviu lui Giulio Tremonti, fost ministru italian al economiei.

Cred că aceasta este o greșeală. Confuzia dintre efecte și cauze, între epifenomen și fenomen. Așa cum s-a întâmplat deja în istorie, și această pandemie va fi învinsă de știință: Istoria umanității s-a schimbat odată cu descoperirea penicilinei. „Tragedia” nu se regăsește atât în pandemia în sine și în efectele sale asupra sănătății, cât mai degrabă în faptul că dezvăluie limitele globalizării. Odată ieșiți din „lockdown” descoperim dărâmăturile.

 

Reporter: Astfel, va fi necesară o reconfigurare a echilibrului dintre Stat și economie?

Giulio Tremonti: În ideologia așa-zisului „mercatismo”, piața era totul și Statul nimic. Piața divină era mașinăria și matricea progresivă și pozitivă a fiecărui bun. Pe de altă parte, Statul era un factor de obstacol. Această ideologie era o denaturare în raport cu tradiția liberală clasică. Ceva similar cu ceea ce a fost bolșevismul asupra socialismului, în radicalitatea sa absolută. Lumea liberală începe în secolul al XVIII-lea și își găsește biblia sa în „Bogăția națiunilor”. Un titlu care indică cum bogăția și națiunile, piața, dar și Statul  nu pot exista independent. Lumea liberală occidentală era ca un ceas mecanic vechi format din greutăți și contragreutăți. Ceasul a arătat timpul său vreme de două secole, apoi ceva a început să îi modifice ritmul: în 1989, căderea zidului Berlinului; în 1994, semnarea Acordului OMC de la Marrakech, care nu este un acord comercial, așa cum spune numele său, ci este politic; în 1996, a doua președinție Clinton introduce instrumentele financiare necesare globalizării (este nevoie de „numerar” pentru a mișca banii; în 2001, intrarea Asiei împreună cu China în OMC; în 2008, prima criză urmată în 2020 de aceasta. 

 

Reporter: Dumneavoastră ați fost întotdeauna critic față de acest proces …

 

Giulio Tremonti: Lucrurile corecte trebuiau făcute la momentul potrivit. Și, în schimb, a fost totul concentrat până când a explodat. Adevărul este că acest proces istoric s-a dezvoltat în afara dimensiunii tipice a istoriei, care este cea a „longue durée”. Pentru un fenomen istoric ca acesta, doar 30 de ani au fost un timp minim.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: