Rusia nu are interese să atace militar Transnistria, la fel cum nici autoritățile de la Chișinău nu sunt interesate de o asemenea intervenție. Este opinia fostului președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon. În schimb, crede el, armata ucraineană ar putea ocupa regiunea separatistă, dar numai cu acordul Maiei Sandu ori a Parlamentului Moldovean. Pe lângă miza politică, Transnistria reprezintă și o miză militară dat fiind că aici se află cel mai mare depozit de armament și muniție al Rusiei, la Cobasna.
Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, nu crede că Rusia intenționeză să atace Transnistria. De altfel, acest lucru ar însemna ca Moscova să-și atace propriile trupe, cantonate pe teritoriu regiunii separatiste. Pe de altă parte, Igor Dodon, anchetat pentru corupție în Moldova, este de părere că nici autorităile de la Chișinău nu au nici un interes să atace Transnistria. El spune că orice diferend cu regiunea separatistă trebuie să se rezolve pe cale pașnică.
În schimb, spune Dodon, actualul președinte, Maia Sandu și-ar putea da acordul Ucrainei, ca să atace regiunea separatistă din stânga Nistrului. Însă, într-un asemenea, caz, este de părere fostul președinte pro-rus, Maia Sandu ar intra în istorie drept președintele Moldovei care a provocat un război.
„Sunt ferm convins că Rusia nu va ataca Transnistria. Sunt ferm convins că Chișinăul nu va ataca Transnistria. Ar putea ucrainenii să atace Transnistria? Da, ar putea - cu acordul tacit sau deschis al Maiei Sandu”, a spus Dodon, la Prime TV.
Igor Dodon a precizat că Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a dat asigurări, în urmă cu câteva zile, că nu intenționează să încalce suveranitatea Moldovei. Drept urmare, armatele Kievului nu vor intra pe teritoriul Transnistriei. Fostul președinte pro-rus s-a declarat încrezător în rațiunea președintei Maia Sandu care nu va accepta o intervenție ucraineană în Transnistria.
„Sper foarte mult că ea va avea minte și înțelepciune să nu permită acest lucru, altfel va fi cea mai mare greșeală, iar Maia Sandu va rămâne în istorie ca președintele care a început războiul aici”, a concluzionat Dodon.
Rusia apără Transnistria cu orice preț
Ministerul de Externe de la Moscova a transmis la finalul săptămânii trecute un comunicat conform căruia Ucraina ar pregăti o „provocare militară” în Transnistria. Rusia a amenințat SUA, statele membre NATO, dar și Ucraina „să nu facă încă un pas aventuros”.
Kremlinul consideră că orice ameninţare la adresa securităţii soldaţilor ruşi şi a muniţiei de pe teritoriul separatist al Republicii Moldova reprezintă „un atac împotriva Federaţiei Ruse”. Drept urmare, susțin oficialii ruși, forțele armate ale Moscovei vor răspunde „în mod adecvat”.
Rusia a alimentat tensiunile dintre Moldova și Transnistria, în ultimul timp, susținând că Ucraina pregătește o invazie pe teritoriul separatist din Transnistria. În replică, autoritățile de la Chișinău au dezmințit scenariul și au transmis că nu există informaţii în acest sens, îndemnând populaţia la calm.
Muniția de la Cobasna, miza ocupării Transnistriei
Pe lângă miza politică pe care o reprezintă teritoriul separatist Transnistria, există și un interes militar. Ocuparea zonei ar permite Ucrainei să preia controlul asupra celui mai mare depozit de muniții și armament al Rusiei din Europa de Est.
Aflat la Cobasna, la o distanță mică de granița cu Ucraina, depozitul ar putea oferi trupelor Kievului resursele necesare pentru a face față cu succes războiului din Donbas. Aici ar fi depozitate circa 20.000 de tone de muniții, în principal, obuze de artilerie și gloanțe, dar și de arme semiautomate. Depozitul de la Cobasna este păzit de Grupul Operativ al Trupelor Ruse, comandat de ofițeri ruși, dar format din recruți transnistreni angajați pe bază de contract. Iar acest lucru face ca o posibilă rezistență armată să fie mult diminuată.
Dacă președintele Maia Sandu și-ar da acordul pentru rezolvarea problemei transnistrene pe cale militară, de către Ucraina, armata rusă s-ar confrunta cu o mare problemă. De aici atitudinea agresivă a Rusiei legat de acest teritoriu și miza schimbării regimului poltic pro-0ccidental de la Chișinău.