Idlib, sub semnul Apocalipsei. Ploaie de rachete peste Siria
- Marius Bâtc ă
- 6 septembrie 2018, 00:00
SUA, UE şi Turcia atrag atenţia comunităţii internaţionale asupra riscului de „masacru” la Idlib, ultimul bastion al opoziţiei siriene. Între timp, forţele ruse şi siriene au bombardat regiunea.
Kremlinul, susţinător fervent al Damascului, a anunţat marţi că armata siriană „se pregăteşte să regleze problema terorismului” în această provincie, în pofida atenţionărilor din partea Turciei, SUA şi Uniunii Europene.
Rusia a reluat marţi atacurile aeriene împotriva insurgenţilor în provincia Idlib din nord-vestul Siriei, după o pauză de mai multe săptămâni, au anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) şi o sursă a insurgenţilor, transmite Agerpres, care citează agenţia Reuters. OSDO afirmă că au avut loc 45 de lovituri aeriene, care au ucis cel puţin 12 civili, informează DPA. Raidurile aeriene ale Rusiei au încetat în provincia Idlib şi în împrejurimi la 15 august, însă forţele pro-Assad au continuat bombardamentele aeriene şi atacurile împotriva insurgenţilor, subliniază OSDO. Sursa insurgenţilor şi OSDO au declarat că atacuri aeriene au loc în provincie lângă Jisr al-Shughour, în partea de vest a teritoriului deţinut de insurgenţi în nordvestul ţării.
Idlib, această ultimă regiune siriană ce se sustrage controlului forţelor guvernamentale şi se învecinează cu Turcia, este dominată în proporţie de 60% de Hayat Tahrir al-Sham (HTS, format din membri ai fostei ramuri Al-Qaida) şi numără de asemenea o multitudine de grupări insurgente. Conform ONU, o ofensivă asupra regiunii Idlib, unde trăiesc aproximativ 2,9 milioane de oameni, ar putea duce la strămutarea a 800.000 de persoane şi ar provoca o catastrofă umanitară. Conflictul din Siria, declanşat în 2011 odată cu reprimarea de către regim a manifestaţiilor prodemocraţie, s-a soldat cu peste 350.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.
Erdogan: „Allah să ne aibă în pază”
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atenţionat împotriva unui „masacru” în Idlib dacă regimul sirian şi aliaţii săi vor întreprinde un atac de anvergură în această regiune a insurgenţilor situată în nordvestul Siriei. „Allah să ne aibă în pază, un masacru ar putea avea loc dacă o ploaie de rachete se va abate” (asupra Idlib), a declarat Erdogan în faţa jurnaliştilor aflaţi la bordul avionului care-l ducea într-o vizită oficială în Kârgâzstan. „Trei milioane şi jumătate de persoane trăiesc acolo şi, în caz de dezastru, aceşti oameni vor fugi spre Turcia”, a adăugat preşedintele turc, a cărui ţară găzduieşte deja mai mult de trei milioane de refugiaţi sirieni.
Statele Unite ameninţă cu un răspuns rapid şi corespunzător
Casa Albă a avertizat că Statele Unite vor reacţiona „rapid şi corespunzător” dacă regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad recurge la noi atacuri cu arme chimice.
Preşedinţia americană a declarat că urmăreşte cu atenţie evoluţiile din regiunea siriană Idlib, ultima enclavă controlată de rebeli. Purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders a afirmat: „Să fie clar, poziţia noastră fermă este aceeaşi, dacă preşedintele Bashar al-Assad optează din nou pentru utilizarea armelor chimice, Statele Unite şi aliaţii lor vor răspunde rapid şi corespunzător”.
La rândul său, preşedintele american, Donald Trump, a atenţionat luni Siria cu privire la o ofensivă la Idlib, declarând că o asemenea operaţiune ar putea provoca o „tragedie umană”, transmite Agerpres, care citează AFP. „Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, nu trebuie să atace imprudent provincia Idlib.
Ruşii şi iranienii ar comite o gravă eroare umanitară luând parte la această potenţială tragedie umană”, a scris, pe Twitter, Donald Trump. „Sute de mii de oameni ar putea fi ucişi. Să nu lăsăm să se întâmple asta!”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
În ultimul an şi jumătate, preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat de două ori lansarea unor atacuri aeriene asupra unor ţinte din Siria, după ce a acuzat guvernul de la Damasc de folosirea unor arme chimice împotriva civililor, reaminteşte şi Reuters.
ONU face apel la Putin şi Erdogan
Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, le-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin şi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să discute de urgenţă pentru a evita o baie de sânge la Idlib. Staffan de Mistura a lansat un apel către „preşedintele Putin şi preşedintele Erdogan să discute şi să găsească o soluţie, o soluţie soft la această criză”, apreciind că această convorbire telefonică ar trebui să aibă loc înainte de summitul între preşedintele iranian Hassan Rouhani cu omologii său rus şi turc la 7 septembrie în Iran, dată fiind urgenţa situaţiei. „O convorbire telefonică între cei doi (Putin şi Erdogan) ar face diferenţa”, a spus el, argumentând că cei doi preşedinţi au reuşit să discute şi să „găsească o formulă” în timpul asediului de la Alep.
Israelul a atacat ţinte siriene şi iraniene
Avioane israeliene au atacat marţi poziţii militare din Siria, informează agenţia oficială de presă SANA. O sursă militară siriană a declarat agenţiei citate că ţintele se aflau în provinciile Tartous şi Hama. SANA precizează că avioanele israeliene s-au apropiat la mică înălţime, de la vest de capitala libaneză, Beirut. Un oficial militar din Israel a confirmat pentru AFP că, în ultimul an şi jumătate, ţara sa a efectuat 202 atacuri asupra Siriei şi că majoritatea obiectivelor aparţineau Gardienilor Revoluţiei, unităţi iraniene de elită. Potrivit acestei surse, asupra ţintelor din Siria au fost lansate aproximativ 800 de rachete şi bombe.
SUA convoacă o reuniune a Consiliului de Securitate
Statele Unite vor organiza vineri o reuniune a Consiliului de Securitate privind situaţia din Idlib, a anunţat marţi ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, care a părut să accepte o ofensivă a regimului sirian cu condiţia ca aceasta să se desfăşoare cu armament convenţional. „Dacă vor să continue să preia controlul asupra Siriei, pot să o facă, dar nu cu arme chimice”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Nikki Haley, care a prezentat preşedinţia americană a Consiliului de Securitate pentru luna septembrie