Ideea mitingului de un milion s-a născut pe aeroportul Otopeni

Ideea mitingului de un milion s-a născut pe aeroportul Otopeni

„Am avut șansa să termin Universitățile Stanford și apoi Harvard, am avut șansa să lucrez 4 ani la Banca Mondială, la Washington. Dar în tot acel timp mi-am dorit să revin acasă. Să aprind lumina. Așa am început clipul video pe care l-am filmat în terminalul Plecări al Aeroportului Otopeni”, spunea Sebastian Burduja, omul de la clipul căruia a pornit ideea mitingului de un milion de români din Diaspora. Era în luna iunie.

Clipul a strâns peste două milioane de vizualizări. În paralel, protestul anuntaț pe rețelele sociale pentru data de 10 august, strângea zilnic zeci de mii de susținători. Burduja s-a implicat în politică. El este președintele și fondatorul partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT).

19 iulie

După ce Federația Românilor de Pretutindeni a cerut Primăriei Capitalei să autorizeze mitingul de un milion de români, primarul Gabriela Firea a declarat, în legătură cu refuzul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice, că în situația în care organizatorul își va reconsidera solicitarea inițială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanților, Comisia își va reevalua punctul de vedere și nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestația.

23 iulie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a aprobat mitingul Diasporei din 10 august. Președintele PSD, Liviu Dragnea, îi asigură pe românii din Diaspora că PSD nu are de gând să le împiedice mitingul anunţat pentru 10 august în Piaţa Victoriei, dar îi linişteşte pe bucureşteni, afirmând că nu vor reuşi să adune atât de mulţi oameni cât promit pe reţelele de socializare.

Odată cu aprobarea mitingului, a ieșit la iveală și numele organizatorului: Emanuel Sorin Cioacă, originar din Teleorman, fost membru PSD, care a înființat în 25 aprilie 2018, Federația Românilor de Pretutindeni. Un puternic sprijin pentru federația lui Cioacă a venit de la Olaf Schreglmann, directorul Executiv SPD Bavaria (Partidul Social Democrat din Germania).

1 august

Primăria Municipiului Bucureşti a înregistrat, în data de 1 august 2018, o adresă transmisă prin e-mail, prin care Federaţia Românilor de Pretutindeni informează că renunţă la organizarea mitingului din data de 10 august din Piaţa Victoriei. Inițial, organizatorul anunțase telefonic că va veni în data de 10 august să ridice protocolul aprobat.

6 august

Se înființează Partidul Diaspora Română, un proiect început în ianuarie 2016. Constantin Ciprian Manoliu, unul dintre fondatorii noii formațiuni politice, a declarat că nu este de acord cu mitingul. „Ce se întâmplă acum cu 10 august nu face bine nimănui. Democrația e pe voturi, nu pe cine zbiară mai tare și mai violent în stradă.”

8 august

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) a notificat Primăria, la o zi după ce s-a anunțat public că FRP renunță, că își asumă evenimentul. Cererea a fost formulată de Baban-Neacşu Alexandru Dan, reprezentat de Cristian Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu, membri ai organizației PACT pentru România. Asociația a refuzat să încheie vreun document cu Primăria. Ei s-au supărat că discuțiile nu au început cu PACT care, susține Cârstoiu, a făcut notificarea din 14 iunie.

Și Școala Romano-Bizantină Ortodoxă dorința de a organiza un miting, la care ar fi trebuit să participe 1,8 milioane de oameni, care ar fi început în fața primăriilor de sector. Coloana de manifestanți s-ar fi deplasat către Piaţa Victoriei şi Piaţa Constituţiei. Reprezentanţii Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe au renunţat apoi la această cerere.

În cele din urmă, mitingul nu a avut organizator, deci nici autorizație.