Evenimentul Zilei > Social > Icoana sfântului care a scăpat Bucureștiul de ciumă este scoasă la licitație
Icoana sfântului care a scăpat Bucureștiul de ciumă este scoasă la licitație

Icoana sfântului care a scăpat Bucureștiul de ciumă este scoasă la licitație

O icoană de colecţie cu ”salvatorul Bucureștiului”, Sfântul Haralambie, este scoasă la licitație. Prețul de pornire este de 250 de euro. Licitația de icoane este programată în Săptămâna Mare, marți, 14 aprilie, pe platforma online a unei importante case de licitații.

Icoana pe sticlă „Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma”, provine din colecția familiei ieșene Sculy Logotheti, al cărei protagonist, chirurgul Leon Sculy, a fost primul decan al Facultății de Medicină din Iași. Precursor al neurochirurgiei românești, Leon Sculy este cel care a introdus în clinică apa sterilizată pentru spălatul mâinilor.

Tot el a conceput un aparat destinat sterilizării materialului de sutură, și a înlocuit sublimatul cu alte substanțe antiseptice, precum apa oxigenată etc.

Icoana scoasă la licitație povestește un episod dramatic din istoria Capitalei, ”Ciuma lui caragea”, eveniment care a ucis peste 900.000 de români. Zilnic, mureau peste 300 de bucureșteni, au consemnat documentele. Singura salvare a românilor a fost Sfântul Haralambie, cunoscut în tradiția poporului român ca izbăvitorul epidemiei de ciumă, căruia i-au fost înălțate zi și noapte rugăciuni.

Icoana pe sticlă „Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma” a fost realizată într-un atelier transilvănean la începutul secolului al XIX-lea. Autorul îl reprezintă pe sfânt stând pe un tron, ținând ciuma albă legată de grumaz cu un lanț greu de fier, pentru a nu le mai face rău oamenilor care îi cereau ajutorul.

Icoana de colecție, alături de alte 150 de obiecte de artă sacrî, inclusiv icoane rarisime din perioada lui Mihai Viteazul, Matei Basarab ori Constantin Brâncoveanu, pot fi vizionate online pe artmark.ro.