ÎCCJ redeschide dosarul în cazul adopției Sorinei. Procuroarea Pițurcă va fi cercetată din nou
- Ionel Sclavone
- 29 februarie 2024, 22:19
ÎCCJ redeschide dosarul penal care o vizează pe procuroarea Maria-Antoaneta Pițurcă de la Parchetul Curții de Apel Craiova. Este vorba despre procuroarea care a coordonat încredințarea Sorinei, părinților adoptivi din Statele Unite.
ÎCCJ a decis să redeschidă urmărirea penală împotriva procuroarei Maria-Antoaneta Pițurcă de la Parchetul Curții de Apel Craiova. Este vorba despre procuroarea care a coordonat operațiunea prin care Sorina a fost încredințată părinților adoptivi. Fetița a fost luată din casa asistenților maternali, în ciuda opoziției acestora și a plecat alături cu noua sa familie în Statele Unite.
ÎCCJ a confirmat reluarea urmăririi penale
ÎCCJ a constatat că ordonanța Parchetului General, de infirmare a soluției de clasare din cauza procuroarei Maria-Antoaneta Pițurcă. Instanța a dispus „redeschiderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă și ultraj judiciar”.
Maria-Antoaneta Pițurcă este șefa Secției de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Cazul la care se face referire la petrecut în anul 2019. Sorina Lucan a fost luată de la asistenții maternali și încredințată soților Gabriel și Ramona Elena Săcărin din Statele Unite. Cazul a provocat multă emoție în spațiul public, dat fiind imaginile în care procuroarea încerca să o ia cu forța pe micuță care se opunea.
Asistenții maternali Mariana și Vasile Saramat au depus la SIIJ plângere penală împotriva procuroarei Maria-Antoaneta Pițurcă. Ei au acuzat-o de răpire, grup infracțional organizat și rele tratamente aplicate minorului.
Soluția pronunțată de Instanța Supremă
Cauza a fost preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție care a clasat-o. Soluția a fost infirmată de procurorul ierarhic superior, iar ICCJ s-a pronunțat asupra acestei infirmări.
„Admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală. În temeiul art. 335 alin. 4 și 41 din Codul de procedură penală, constată legalitatea și temeinicia ordonanței nr. 19/ÎI/2/2024 din 20 februarie 2024, emisă de procurorul șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care s-a dispus infirmarea ordonanței nr. 911/P/2022 din 8 ianuarie 2024 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală.
Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 911/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă prev. de art. 296 alin. 1 și 2 Cod penal și ultraj judiciar prev. de art. 279 alin. 1 și 2 Cod penal. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședința din Camera de consiliu, astăzi, 29 februarie 2024”, se arată în minuta instanței, conform luju.ro
Soluția ÎCCJ confirmă decizia SIIJ din 2019tul
Procuroarea Maria Antoaneta Piţurcă a fost pusă sub urmărire penală de SIIJ în vara lui 2019. Aceasta după ce, aproape concomitent, Inspecţia Judiciară a anunţat că procuroarea este cercetată disciplinar.
Cercetarea procuroarei a avut loc după ce a luat-o pe fetița Sorina Lucan din locuinţa familiei asistentei maternale din Baia de Aramă.
Procurorul, însoţit şi de un psiholog şi un asistent social de la DGASPC Dolj, a descins cu mascaţii la familia respectivă. Fetiţa a fost adoptată, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova, de o familie de români ca locuia în SUA, Săcărin. Iar asistentul maternal nu mai avea dreptul să o ţină, dar cu toate acestea s-a opus ca micuța să meargă cu familia adoptivă.