ÎCCJ a respins o altă înscenare marca DNA. Achitare de răsunet într-un dosar greu

ÎCCJ a respins o altă înscenare marca DNA. Achitare de răsunet într-un dosar greu

După șapte luni petrecute în spatele gratiilor și arestul la domiciliu, Gligor Sabău, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Beiuș, a fost achitat.

ÎCCJ l-a achitat definitiv pe fostul șef al Parchetului Judecătoriei Beiuș, Gligor Sabău, pentru două pretinse acte de luare de mită pe motiv că fapta nu există. ÎCCJ a menținut achitările de la fond pentru alte 17 acuzații fabricate de procurorii DNA Oradea Ciprian Man și Dan Chirculescu. În același dosar, ÎCCJ a dispus achitarea procuroarei Adriana Ardelean, potrivit luju.ro.

Gligor Sabău a fost trimis în judecată în 2016, printr-un rechizitoriu semnat de Ciprian Man și Dan Chirculescu, și confirmat de fostul șef al Secției I DNA Gheorghe Popovici, pentru, atenție, 19 pretinse infracțiuni, inclusiv că ar fi primit o lădiță cu cireste și niște vin.

La fond, judecătorul Mihail Udroiu a dispus achitarea lui Sabău pentru 17 infracțiuni (pretinse acte materiale), dar condamnarea să la 4 ani cu executare pentru două pretinse fapte de luare de mită. Condamnarea a fost însă anulată luni, 27 iulie 2020, de un complet ÎCCJ format judecătoarele Rodica Cosma, Simona Nenita și Anca Alexandrescu, care au dispus achitarea definitivă a lui Gligor Sabău în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penală - „fapta nu există”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, ÎCCJ a menținut și restul achitărilor de la fond, în baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penală - „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

În același dosar, alături de Gligor Sabău a fost achitată definitiv și procuroarea Adriana Ardelean de la Parchetul Judecătoriei Beiuș, acuzată de un pretins abuz în serviciu, instanța supremă menținând practic soluția de la fond.

Nu în ultimul rând, un al treilea inculpat din dosar a fost la rândul sau achitat.

Pe de altă parte, Înalta Curte a lăsat nesoluţionate acţiunile civile exercitate de părţile civile Ocolul Silvic ”Codrii Beiuşului” RA, respectiv Consiliul Local Beiuş şi a dispus ridicarea sechestrului asigurător instituit de DNA asupra bunurilor imobile şi mobile deţinute de cei doi procurori.