Anul acesta, GM a anunţat că va opri producţia la patru dintre uzinele sale din Statele Unite, respectiv Detroit, Warren, Lordstown şi Baltimore. Uzina din Lordstown şi-a închis porţile pe 6 martie.

Trump a criticat decizia, ameninţând: „Ţara aceasta a făcut multe pentru General Motors. Ar face bine să se întoarcă în Ohio, şi încă rapid.”

Închiderea uzinelor GM din Statele Unite are loc în condiţiile în care fabricile sale din Mexic rămân neafectate, iar cele din China îşi măresc producţia.

La începutul acestui an, conducerea GM a început să concedieze 14.700 de lucrători din Statele Unite şi Canada, majoritatea concedierilor fiind concentrate în Michigan, Ohio, Maryland, Georgia şi Texas.

Concedierile includ 4000 de cadre de conducere şi muncitori calificaţi, printre care numeroase persoane în vârstă care lucrau pentru companie de peste două decenii.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, Trump a scris că directorii de la GM trebuie să pună repede pe picioare un plan pentru a redeschide fabrica din Lordstown:

„Deoarece economia este într-o stare atât de bună, General Motors trebuie să-şi redeschidă uzina din Lordstown, Ohio, poate într-o formă diferită sau cu un nou proprietar, REPEDE! Toyota investeşte 13,5 miliarde de dolari în SUA, alţii la fel. GM TREBUIE SĂ ACŢIONEZE RAPID. Timpul este esenţial.”

Într-o altă postare, Trump scrie că a discutat cu Preşedintele Director General, Mary Barra, şi că nu îl interesează cine este vinovat pentru închiderea fabricii din Ohio, afirmând că „pur şi simplu vreau să se redeschidă”:

Trump va merge luna aceasta la Michigan pentru un miting unde va sublinia că naţionalismul economic va rămâne punctul central al programului său de realegere în 2020, implicând protejarea slujbelor americanilor (inclusiv din industria auto).

Închiderea celor patru uzine din Statele Unite ale General Motors vine după ce GM a anunţat un profit de 11 miliarde în trimestrul IV şi câştiguri de peste 38 de miliarde, depăşind cele mai optimiste aşteptări ale experţilor.

Pe de altă parte, în ciuda concedierilor masive, Mary Barra a continuat să încaseze aproape 22 de milioane de dolari pe an.

Experţii adepţi ai naţionalismului economic îi cer insistent lui Trump să instituie taxe mai mari la importurile de automobile pentru a-i determina pe constructorii de maşini să nu plece din Statele Unite pentru a căuta locuri de producţie mai ieftine în alte ţări.

În prezent, de pildă, automobilele de producţie americană sunt supuse unei concurenţe feroce din partea producătorilor europeni, dat fiind că SUA aplică taxe de 2,5% pe importurile din UE, în vreme ce UE aplică taxe de 10% pe importurile de maşini americane.