Iași: Investiții majore cu fonduri europene. Administrația liberală a schimbat fața orașului

Iași: Investiții majore cu fonduri europene. Administrația liberală a schimbat fața orașuluiCostel Alexe și Mihai Chirica Sursa foto: Facebook

Liberalii Mihai Chirica și Costel Alexe cu ajutorul fondurilor europene  au reușit să schimbe fața orașului Iași. Chirica conduce Primăria, iar Alexe se află în fruntea Consiliului Județean. Proiectele duse la capăt de cei doi liberali au reușit să schimbe percepția potrivit căreia Moldova este cea mai săracă regiune din țară.

Iași, un exemplu de administrare liberală

Sub administrare liberală, Iași se poate mândri cu un aeroport modern, singurul de altfel cu o rată de absorbție a fondurilor europene de 100%, dar și cu investiții de 600 de milioane de lei în sistemul de canalizare și apă potabilă.

Atât Primăria cât și Consiliul Județean reprezintă un model de administrație care folosesc banii europeni pentru a dezvolta proiecte contruite pentru îmbunătățirea nivelului de trai. Pe lângă aeroport și sistemul de canalizare, administrația liberală a reușit să modernizeze, cu fonduri europene în valoare de 130 de milioane de lei, unitatea de primiri urgențe pediatrie.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean a profitat la maxim de banii europeni pentru a creștea calitatea pentru cetățenii din Iași. Așa se face că orașul moldovean a devenit un model de administrare în rândul liberalilor.

„Ne propunem ca folosind bani europeni și investind aici, ieșenii să nu mai plece în afara țării, iar străinii să vină spre noi. Iași este capitala Moldovei și îmi doresc să oferim condiții de viață cât mai bune. Iar pentru asta nu am ratat niciun euro pe care l-am putut accesa. Această administrație oferă stabilitate Iașiului și zonei Moldova.”, a declarat liderul CJ Iași.

Mihai Chirica

Sursa foto: arhiva EVZ

Investiții majore în infrastructura locală

Primarul Orașului, liberalul Mihai Chirica, este de părere că Iași a devenit un centru de interes și pentru profesioniști, nu doar pentru turiștii veniși să viziteze Palatul Culturii sau Teiul lui Eminescu.

„Cel mai frumos monument istoric din România este la Iași - Palatul Culturii. Tot Iașiul este în topul destinațiilor turistice preferate. Iar Primăria a investit în ultimii ani în clădirile de patrimoniu, în autobuze noi, în reabilitarea liniilor de tramvai,de care beneficiază turiștii, dar mai ales ieșenii.

Dar am investit și în sistemul medical și în infrastructura școlară, ceea ce ne face atractivi pentru medici și profesori tineri”, a declarat Mihai Chirica. Pentru modernizarea orașului primarul Chirica și președintele CJ Costel Alexe au investit 100 de milioane de lei pentru modernizarea unităților de învățământ. Alte 600 de milioane au fost direcționate către lucrările pentru sistemul de apă și canalizare.

Costel Alexe

Sursa Foto: Facebook/ Costel Alexe

Iași se poate lăuda cu cea mai mare unitate de primiri urgențe

De asemenea, administrația locală a investit 130 de milioane de lei pentru modernizarea spitalului Sfânta Maria. Cea mai mare unitate de primiri urgențe din Moldova și din Țară. Nu în ultimul rând Terminalul 4 al Aeroportulu Iași a fost finalizat în 14 luni, în urma investițiilor de peste 60 de milioane de euro.

Managerul Spitalului Sfântu Spiridon, Dan Timofte, a subliniat importanța investițiilor în Sănătate și despre cu banii europeni au îmbunătăți calitatea serviciilor medicale din Iași. „Actul medical este de înaltă performanță. Foarte puține cazuri pleacă din Iași la alte spitale. Aici va fi ridicat primul spital regional. Am încredere că va fi făcut la fel de repede ca aeroportul. Am fost consultați noi, medicii, în legătură cu tot procesul. Viitorul spital regional are deja personal alocat.“

Mihai Chirica a explicat că jumătate din costul total de 680 de milioane de euro pentru modernizarea spitalului regional Iași provin din Programul european de sănătate, iar a doua jumătate reprezintă un împrumul de la Banca Europeană de Investiții.

Spitalul Sfânta Maria din Iași

Sursa foto: Arhiva EvZ

Investiții majore în școlile din Municipiu

Ivestițiie în sistemul de învățământ au fost remarcate și de inspectoratul școlar județean Luciana Antoci. Aceasta din urmă a subliniat că sub administrarea liberală, Iași are cea mai extinsă rețea școlară din țară. Avem peste 12.000 de cadre didactice.

Așadar, o adevărată infrastructură școlară pentru care facem eforturi. Despre școlile din mediul rural și investițiile aici, Iașiul a fost primul care, după pandemie, a făcut o evaluare standardizată, la 10 discipline de studiu. Din perspectiva aceasta, am aflat nivelul de pregătire și de unde pornim când îmbunătățim.

Am observat distanța accentuată între școlile din urban și școlile din rural. Am accesat granturile de 150.000 de euro pentru fiecare școală care a solicitat fonduri pentru programele remediale. Mai mult, Iașiul a fost pe o listă neagră a școlilor cu toaleta în curte. În peste 20 de localități din județ s-a rezolvat problema.