Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat-o vineri pe cancelara germană Angela Merkel că crea să deschidă o „pagină nouă” cu Uniunea Europeană.
Cu ocazia unei conferințe video cu Merkel, „președintele Erdogan a declarat că Turcia vrea să deschidă o pagină nouă în relațiile sale cu UE și i-a mulțumit cancelarei pentru contribuțiile sale constructive și eforturile sale în favoarea relațiilor Turcia – UE”, se arată într-un comunicat al președinției turce, citat de AFP.
„Există o nouă fereastră de oportunitate” pentru a întări relațiile Turcia – UE, însă unele țări încearcă să „creeze o criză” pentru a perturba această „agendă pozitivă”, continuă președinția de la Ankara, fără însă a da nume.
Liderii europeni, reuniți într-un summit săptămâna trecută la Bruxelles, au decis să impună sancțiuni țintite împotriva Ankarei pentru „acțiunile sale unilaterale și provocatoare” în Mediterana de Răsărit, bogate în resurse de gaze și unde Turcia contestă frontierele maritime, desfășurând lucrări de explorare.
Se pare că sancțiunile și-au atins ținta, temperându-l pe Erdogan.
Șantaj cu imigranți
Relațiile Turciei sunt extrem de tensionate cu Grecia și Cipru, membre UE, cele mai vizate de acțiunile revizioniste ale Ankarei, dar și cu Franța, care susține cele două țări.
Afirmând că rolul Turciei este „constructiv”, Erdogan a acuzat Grecia că refuză să se așeze la masa negocierilor. El a cerut și o revizuire a acordului încheiat în 2016 între UE și Turcia în privința migranților, revizie care ar fi „cheia unei agende pozitive cu Europa”.
Acest acord a fost încheiat în urma crizei migratorii cu care Europa s-a confruntat în 2015 (creată de Merkel, de altfel), odată cu intrarea pe continent a milioane de imigranți.
Turcia a acceptat atunci retrimiterea pe teritoriul său a tuturor nou-veniților pe insulele grecești, inclusiv solicitanții de azil, ca sirienii care fugeau de război.
Ajutorul Ankarei nu era dezinteresat: a primit în schimb de la UE 6 miliarde de euro, destinați ameliorării condițiilor de trai ale celor 3,6 milioane de refugiați.
De atunci, Turcia a fost cu regularitate acuzată de UE că o șantajează cu amenințarea de a-i lăsa pe aceștia să vină în Europa.