Merkel pleacă. Poate fi Macron locomotiva Europei unite?

Merkel pleacă. Poate fi Macron locomotiva Europei unite?

Laurence Auer, noul ambasador al Franţei la Bucureşti, a vorbit despre rolul Franței în politica externă mondială, în contextul doctrinei liderului de la Elysee care vrea să reinventeze lumea şi pune în dezbatere publică europeană teme care să facă Europa mai puternică.

Preşedintele Emmanuel Macron promovează o doctrină prin care Europa să devină o voce mai puternică în politica externă mondială, iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă statele membre ale blocului comunitar decid să vadă dincolo de interesele individuale şi să se gândească la binele comun.

De altfel, Europa a arătat că poate vorbi pe o singură voce când a luat de curând o decizie istorică privind bugetul pe următorii șapte ani şi fondul de relansare economică.

Cea mai recentă întrunire a Consiliului European, adică a şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre, s-a încheiat cu o listă consistentă de decizii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există buget pentru următorii şapte ani, un fond important pentru revenirea economiilor afectate de pandemie, o ţintă clară a reducerii emisiilor de gaz de seră, dar şi hotărâri despre Brexit şi sancţiuni impuse Turciei.

Până şi condiţia primirii banilor europeni cu respectarea valorilor statului de drept a fost acceptată de toată lumea, inclusiv de Ungaria şi Polonia, ţările care contestau acest factor, doar că nu prea se înţelege cum se va pune în practică noua regulă.

Consiliul European a ajuns în cele din urmă la un acord pentru bugetul pentru următorii şapte ani şi de asemenea, pentru fondul de relansare economică.

„România ne-a ajutat să facem să treacă regula cu respectarea statului de drept”

Ambasadorul Franței, Laurence Auer, a explicat ce se întâmplă cu reforma UE, pentru că partea legată de utilizarea fondurilor europene cu respectarea statului de drept nu este încă prea clară.

„Este o decizie a Consiliului European care a fost dificil de luat.(…) Este un buget european unic, excepţional, avem cadrul financiar multianual care a fost deja validat în luna iulie dar avem şi cea de-a doua facilitate, cea a fondurilor pentru relansare, jumătate din ea o luăm şi jumătate o dăm mai departe, care permite UE să facă faţă pandemiei.