Hyundai Motor, dată în judecată de Departamentul Muncii al SUA. Ce nereguli au fost găsite

Hyundai Motor, dată în judecată de Departamentul Muncii al SUA. Ce nereguli au fost găsite Hyundai. Sursa foto Hyundai

Hyundai Motor, o fabrică de piese auto, a fost dată în judecată de Departamentul Muncii al SUA pentru utilizarea ilegală a muncii copiilor în Alabama. Plângerea, depusă la Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Montgomery, Alabama, a solicitat și un ordin prin care să ceară companiilor să renunţe la orice profit legat de utilizarea muncii copiilor.

Hyundai Motor, dată în judecată

În 2022, copiii, unii de până la 12 ani, lucrau pentru o filială a Hyundai şi, în alte părţi, la furnizori ai companiei din statul Alabama, din sudul SUA. Dosarul Departamentului Muncii consideră că trei companii sunt vinovate pentru angajarea unui copil de 13 ani: Hyundai Motor Manufacturing Alabama LLC; SMART Alabama LLC, o companie de piese auto; şi Best Practice Service LLC, o firmă de recrutare de personal.

Hyundai

Hyundai. Sursa foto Wikipedia

Divizia de salarii şi ore muncite a Departamentului a descoperit că copilul a lucrat până la 60 de ore pe săptămână pe o linie de asamblare a SMART, care operează maşini care transformă tablă în componente ale caroseriei auto. Uzina SMART furnizează piese către Hyundai Motor Manufacturing Alabama, care asamblează maşini populare precum Hyundai Santa Fe, Tucson şi Santa Cruz.

SMART a informat firma de angajare că „doi angajaţi suplimentari nu au fost bineveniţi să reină la unitate din cauza aspectului lor şi a altor caracteristici fizice, care sugerează că sunt şi minori”. „Companiile nu pot scăpa de răspundere acuzând furnizorii sau companiile de angajare pentru folosirea muncii copiilor, atunci când de fapt sunt chiar angajatori”, a declarat avocatul Departamerntului Muncii Seema Nanda, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Hyundai

Hyundai. Sursa foto Hyundai

Ce descoperiri s-au făcut

Reuters a descoperit despre lucrătorii minori de la furnizorul Hyundai SMART, în Luverne, Alabama, în urma scurtei dispariţii, în februarie 2022, a unui copil migrant din Guatemala din casa familiei ei din Alabama. Fata de 13 ani şi cei doi fraţi ai săi, în vârstă de 12 şi 15 ani la acea vreme, lucrau cu toţii la fabrică în 2022 şi nu mergeau la şcoală.

Departamentul Muncii a spus că, la momentul presupuselor încălcări, operaţiunile SMART erau „atât de integrate” cu principala fabrică de producţie a Hyundai din Montgomery, încât „cele două companii erau un singur angajator în scopuri de răspundere” conform legislaţiei muncii din SUA. Şi că împreună cu firma de angajare, cele trei firme l-au ”angajat în comun” pe minor.

Ce spune Hyundai Motor

Purtătorul de cuvânt al Hyundai, Michael Stewart, a declarat că firma „a lucrat timp de mai multe luni pentru a investiga în detaliu această problemă şi a luat măsuri de remediere imediate şi extinse” şi a prezentat aceste informaţii Departamentului Muncii pentru a încerca să rezolve problema.