Garda Națională din Alabama se mută la Craiova

Garda Națională din Alabama se mută la Craiova

O companie de sprijin în luptă a Gărzii Naționale din Alabama ar putea să fie dislocată la Brigada Multinaţională din Sud-Estul Europei, de la Craiova.

În timpul vizitei oficiale în SUA, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, s-a întâlnit joi cu guvernatorul Statului Alabama, Kay Ivey, la Capitoliul din Montgomery. La întrevedere a participat și comandantul Gărzii Naţionale din Alabama, general-maior Sheryl Gordon.

Discuțiile s-au axat pe cooperarea excelentă dintre Armata României şi Garda Naţională din Alabama, anul acesta fiind celebraţi 25 de ani de cooperare, în cadrul Parteneriatului Statal dintre România şi Alabama.

Cu acest prilej, ministrul Fifor a adresat mulţumiri pentru sprijinul oferit Armatei României de Garda Naţională din Alabama, în cadrul programelor de instruire, exerciţiilor şi activităţilor desfăşurate în comun, precum şi în operaţionalizarea aeronavelor multirol F-16. În acest sens, a fost subliniată oportunitatea consolidării acestei cooperări, prin propunerea de a afilia o companie de sprijin în luptă a Gărzii Naționale din Alabama la Brigada Multinaţională din Sud-Estul Europei, de la Craiova.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Mihai Fifor a reiterat invitaţia adresată guvernatorului, respectiv comandantului Gărzii Naţionale din Alabama, de a participa la manifestările prilejuite de celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, cu ocazia Paradei organizate la 1 Decembrie 2018.

Cu o zi înainte, ministrul Apărării Naţionale s-a întâlnit la Pentagoncu Secretarul Apărării al SUA, James Mattis. Această vizită oficială  a avut ca obiectiv continuarea cu omologul său american, demarat în urmă cu un an de zile, cu prilejul primei vizite la Washington, și intensificat la Bruxelles, în contextul diverselor întâlniri în marja reuniunilor miniștrilor apărării din statele membre NATO.

Potrivit MApN, agenda discuţiilor a inclus teme prioritare ale cooperării în domeniul Apărării dintre România și SUA, cu accent pe evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest, implementarea deciziilor Summit-ului NATO din luna iulie, participarea la lupta împotriva terorismului, cooperarea bilaterală și prezenţa forțelor SUA pe teritoriul României, precum și aspecte legate de cooperarea în domeniul industriei de apărare și programelor majore de înzestrare derulate cu partenerul american.

În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiat ritmul dinamic de derulare al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul Apărării, ca elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii din care România face parte. În context, a fost apreciată maturitatea cooperării României cu Partenerul strategic, atât în plan bilateral, cât și în cadrul Alianței.

În ceea ce privește cooperarea în cadrul NATO, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra rolului important pe care România este pregătită să și-l asume pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice și în regiunea Mării Negre. Cu acest prilej, ministrul român al Apărării a reiterat că țara noastră este un aliat stabil și credibil, care își îndeplinește toate angajamentele și responsabilitățile care decurg din calitatea de stat membru al NATO. În acest context, James Mattis a subliniat rolul important al României în regiunea Mării Negre.