Humphrey Bogart - actor legendar al Hollywood-ului! Legătura cu românii

Humphrey Bogart  - actor legendar al Hollywood-ului! Legătura cu românii

Humphrey Bogart - actor legendar al Hollywood-ului! Legătura cu România. Faimosul actor a avut legături indirecte cu românii

Humphrey Bogart - actor legendar al Hollywood-ului! Legătura cu România. Faimosul actor a avut legături indirecte cu românii

Humphrey Bogart a văzut lumina zilei la 25 decembrie 1899, la New York. Numele său este o combinație între  numele de familie al mamei Maude Humphrey și al tatălui, Belmont DeForest Bogart. Toată viața, actorul a fost un fumător înrăit, de aici provenind și cancerul care îi va fi fatal la începutul anului 1957, anul morții sale.

Legendarul actor, veteran, la propriu și la figurat

Humphrey Bogart s-a înrolat în US Navy la 19 ani în 1918 și a servit ca un militar model până în 1921, când s-a dedicat scenei. A jucat mult teatru pe Broadway, până în 1929, la debutul Marii Crize. A plecat apoi spre Hollywood unde a jucat în contribuții modeste de serie B. Totuși, în Pădurea împietrită din 1936, adună cele mai bune cronici. Urmează filme de succes, în care e „băiat rău”, cum ar fi „Îngeri cu fețe murdare” unde joacă alături de James Cagney.

Sursa: Facebook/ Wikipedia

Face un regal cinematografic în High Sierra,  Șoimul Maltez, Casablanca, ratând Oscarul. Rolurile alături de Mary Astor, respectiv Ingrid Bergmann îl impun ca un actor plin de farmec. Toate statisticile Academiei Americane de Film îl consideră cel mai bun actor american, bărbat al secolului XX. A imprimat personajelor sale, mereu, o aură militară, asta pentru că a fost veteran al US Navy, servind câțiva ani, așa cum a făcut-o și mai tânărul său coleg de scenă Kirk Douglas.

Humphrey Bogart și Lauren Bacall, actrița cu rădăcini românești

Humphrey Bogart  se căsătorește în 1945 (avea 46 de ani) cu Lauren Bacall (21 ani), mult mai tânără decât el (cu 25 de ani mai tânără, ea fiind născută în 1924), o actriță evreică, ai cărei ascendenți provin din Polonia și România.  „Boggie” cum i se spunea, joacă în două filme emblematice, Comoara din Sierra Madre în 1948 și Key Largo, tot în 1948. În acest din urmă film, joacă rolul unui veteran de război care luptă pentru viața sa cu un mafiot jucat de Edward G Robinson, un actor evreu născut la București ca Emanuel Goldenberg și emigrat în SUA, pe fondul unei furtuni care izolează mica insulă Key Largo, pe care se ajungea pe continent-Peninsula Florida pe un pod ce lega promontoriile stâncoase din prelungirea Floridei în Golful Mexic.

Uriașul rol din Casablanca

În anul 1951 joacă memorabil în Regina Africană, film care îi aduce statueta mult râvnită. Din păcate, pentru el, prestațiile din Casablanca, Șoimul Maltez sau High Sierra au fost apreciate mult mai mult de critica posterioară decât cea din filmul care i-a adus Oscarul. În opinia me, Humphrey Bogart a făcut filmul vieții sale în Șoimul Maltez, unde joacă rolul unui detectiv, Sam Spade, carismatic, atipic, dornic de aventură. În Casablanca, el face rolul tipic al omului din Rezistența anti-nazistă, gata să renunțe la iubire. Găsește soluții acolo unde nimeni nu se așteaptă și joacă duplicitar neștiindu-se în care tabără e până la urmă.

Alte două filme, Sabrina, unde joacă alături de Audrey Hepburn și Revolta de pe Caine, din 1954 l-au adus către o altă nominalizare la Oscar, dar nu a mai luat statueta. Humphrey Bogart a apărut în ultimul film Calea cea grea în 1956. În 14 ianuarie 1957, înceta din viață din cauza cancerului esofagian cauzat de fumatul excesiv, viciu pe care a știut să-l transforme în artă.

Ne puteți urmări și pe Google News