Cum ne apărăm de Rusia. România va avea cel mai performant sistem anti-drone

Cum ne apărăm de Rusia. România va avea cel mai performant sistem anti-drone Drone. Sursa foto: British Army MoD

De la începutul acestui an, în urma a patru incidente în care drone utilizate de Rusia împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre au căzut pe teritoriul României, autoritățile din București au luat decizia de a echipa țara cu cel mai avansat sistem antidrone din Europa.

Acest sistem antidrone va fi primit de România cu împrumut de la NATO, pentru a ne apăra de avioanele militare fără pilot folosite de Rusia în Ucraina.

Sistemul va fi echipat cu o serie extinsă de senzori, având capacitatea de a detecta dronele inamice și de a le neutraliza prin interferarea semnalului GPS sau prin utilizarea unui tun care lansează o plasă specială.

Sistem antidrone performant în România

Marcel Ciolacu a făcut public anunțul despre noul sistem antidrone în cadrul unei întâlniri la Kiev. În timpul ședinței comune a celor două guverne, premierul a explicat că România și Ucraina adoptă o abordare proactivă pentru prevenirea atacurilor rusești asupra infrastructurii strategice a Ucrainei de-a lungul frontierei comune.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am venit însoţit de către ministrul Apărării din România, domnul Angel Tîlvăr, care în ultima perioadă a avut o comunicare cu ministrul Apărării din Ucraina foarte aplicată. Sunt ferm convins că împreună deja s-au luat anumite măsuri.

Împreună cu domnul prim-ministru, o să avem o abordare nouă ca să nu mai reuşească aceste atacuri Federaţia Rusă”, a afirmat la Kiev, Marcel Ciolacu, la sfârșitul lunii octombrie.

Raportul dronelor căzute pe teritoriul României, finalizat. Cine le-a lovit 

Drone rusești căzute în România / Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Totodată, liderul NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în luna octombrie că, după identificarea dronelor, Alianța a crescut numărul aeronavelor destinate monitorizării spațiului aerian al României.

Klaus Iohannis, discuții cu SUA despre sistemul de apărare aeriană

La teleconferința din 5 octombrie cu președintele SUA, Joe Biden, și liderii din UE și NATO, președintele Klaus Iohannis a menționat că s-a abordat problema dronelor care au căzut recent în România în urma atacurilor rusești. El a subliniat că a primit răspunsuri „foarte concrete” și va fi adus în țara noastră un sistem antidrone.

„Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă”.

„Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra porturilor de la Dunăre şi am şi primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete”, a adăugat președintele României.

Cum va acționa noul sistem antidrone

Sistemul se va fundamenta pe tehnologia elaborată de diverse state membre NATO, cu o fază inițială în care sistemul va fi disponibil exclusiv pentru utilizarea României.

Război la graniță

Drone. Sursa foto: Arhiva EVZ

În perspectivă, Ministerul Apărării Naționale își propune să achiziționeze complexul de apărare prin contracte guvernamentale dacă țările furnizoare vor consimți la aceasta.

Sistemul antidrone va efectua operațiuni de detectare, clasificare, localizare, urmărire și eliminare a dronelor ce pătrund în spațiul aerian al României.

Pentru detectarea acestora, sistemul utilizează analizoare de radiofrecvență, senzori acustici și optici, împreună cu un radar. În momentul în care o dronă este identificată, sistemul intră în stare de alertă, pregătindu-se pentru procedurile de anihilare.