Evenimentul Zilei > Actualitate > Hramul Sfintei Cuvioase PARASCHEVA. Credincioşii sunt aşteptaţi la Iaşi
Hramul Sfintei Cuvioase PARASCHEVA. Credincioşii sunt aşteptaţi la Iaşi

Hramul Sfintei Cuvioase PARASCHEVA. Credincioşii sunt aşteptaţi la Iaşi

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei. La 14 octombrie, ziua hramului, 200.000 de creştini sunt aşteptaţi, la Iaşi, să se închine la sfintele moaşte.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parsacheva vor fi scoase, joi dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane, iar apoi vor fi depuse într-un baldachin special amenajat în curtea Catedralei.
Tot la Iaşi vor fi aduse şi moaştele Sfântului Cuvios Teofil, de la mănăstirea Kitaev, din Ucraina, acestea urmând să fie aşezate alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva.
Moaştele din Ucraina vor fi însoţite la Iaşi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie, Arhiepiscop de Borispil şi rector al Academiei Teologice din Kiev. La sărbătoarea religioasă de la Iaşi este aşteptat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoe Române.
Pentru că, în anii trecuţi, pelerinii au stat şi 12 ore la coadă pentru a se închina la sfintele moaşte, anul acesta ei vor primi ceai cald şi pachete cu mâncare din partea Mitropoliei şi a autorităţilor.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iaşi în anul 1641, de către domnitorul Vasile Lupu, şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. Patriarhului Partenie I şi membrii Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol au oferit aceste moaşte în semn de recunoştinţă pentru că domnitorul Vasile Lupu achitase toate datoriile către Patriarhia Ecumenică.
Sfânta Parascheva s-a născut în 1025, în sudul Dunării, la Epivant. Bunica şi mama ei au îndreptat-o spre calea bisericii. La vârsta de 12 ani, tatăl ei o pedespeşte să doarmă cu robii, pentru că tânăra copilă împărţise hainele şi hrana ei saracilor.
Când a împlinit 18 ani, Parascheva trebuia să se mărite cu un tânar bogat, după cu pregătise tatăl ei. Copila a refuzat, însă, categoric.
După moartea tatălui, cumplit de supărat de atitudinea fetei, mama, Sofia, a împărţit averea robilor, iar fiica a intrat în Mânastirea Maicii Domnului din Heraclia Pontului.
Dupa cinci ani, ea a mers în pelerinaj la Ierusalim, Betleem, Golgota şi în pustiul Iordanului. A dus o viaţă severă, în post şi rugăciune.
Sfânta Parascheva s-a stins din viaţă la 14 octombrie 1050, pe o corabie. Ea se întorcea în Epivanta, la indemnul unui înger.