Hrafnsson, WikiLeaks: Campania de război a Washingtonului în Afganistan, o „mare minciună”. Cine a avut de câștigat
- Antonia Hendrik
- 26 august 2021, 14:21
Retragerea bruscă a SUA din Afganistan nu ar trebui să surprindă pe nimeni, a declarat, pentru RT, redactorul-șef al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, subliniind faptul că este șocant cum a putut Washingtonul să înșele lumea timp de două decenii.
Redactorul-șef WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a declarat că mass-media occidentală „complică în ascunderea adevărului” cu privire la războiul afgan. Campania de război de 19 ani a Washingtonului în Afganistan a fost o „mare minciună” de care au beneficiat complexul industrial militar american și contractanții privați, a spus Hrafnsson.
Redactorul-șef WikiLeaks, supărat pe mass-media că nu s-a prins de aceste minciuni care au prelungit războiul
Redactorul-șef WikiLeaks a spus că nu retragerea haotică în curs a SUA și a aliaților săi este acum o surpriză, ci faptul că mass-media nu a s-a prins de minciunile care au prelungit războiul.
WikiLeaks a publicat o serie de documente în care „s-a pictat o imagine reală a ceea ce se întâmpla în Afganistan acum 11 ani” , a spus Hrafnsson, referindu-se la așa-numitul Jurnal de război afgan - o colecție de jurnale militare interne americane, despre legături diplomatice, CIA şi documente care acoperă perioada 2004 - 2010.
Scurgerea care a inclus un total de 91.000 de documente a fost considerată una dintre cele mai mari din istoria militară americană
Din acel moment, WikiLeaks a ajuns în prim-plan, ducând în cele din urmă la arestarea și urmărirea penală a denunțătorului Chelsea Manning, iar fondatorul Julian Assange a devenit tinţa principală a Washingtonului.
Cu toate acestea, în ciuda aruncării documentelor în spațiul public, cumva percepția generală a războiului afgan nu s-a schimbat și „minciunile au continuat”, a spus Hrafnsson.
„Este extrem de surprinzător cât a durat acest lucru”, a spus editorul-șef WikiLeaks, numind războiul „o minciună extraordinară de 20 de ani”. El a devenit „războiul uitat”, umbrit de o altă aventură militară americană - războiul din Irak, mai spune el.
Discuțiile despre ceea ce se întâmpla cu adevărat în interiorul țării au fost „evitate în mare măsură” până când Washington Post a publicat totul din nou, mai subliniază redactorul-șef.
Documentele, obținute prin Freedom of Information Act, au prezentat un tablou al unui efort susținut de mai multe administrații americane pentru a induce în eroare publicul american cu privire la angajamentul din Afganistan.
Hrafnsson a acuzat mass-media occidentală că nu a acordat nicio atenție realității şi că este „complice la ascunderea adevărului”
„Consider că sunt multe lucruri care trebuie căutate de jurnaliști”, a adăugat el. În cele din urmă, complexul industrial militar american a beneficiat de ceea ce pare a fi o risipă imensă de bani, a spus editorul WikiLeaks.
„Mai mult de un trilion de dolari au intrat în buzunarele complexului industrial militar american și ale contractorilor privați care se presupune că pregăteau poliția afgană”, a declarat el, adăugând că cei mai mari producători de arme din America au văzut „o creștere de zece ori mai amre” a valorii stocului lor în cei 20 de ani cât au întreținut războiul.
A fost un flux masiv de bani care a intrat în buzunarele greșite. Poate fi numită corupție pe scară largă
Adevărul despre război a fost dezvăluit acum pentru ca toată lumea să vadă cum Washingtonul și aliații săi se retrag frenetic din Afganistan, care a căzut în mâinile talibanilor în doar câteva săptămâni. Cu toate acestea, este puțin probabil să se schimbe cursul politic al elitelor occidentale care preferă să „pedepsească pe cei care susţin adevărul” decât să tragă lecții din propriile greșeli, crede Hrafnsson.
„Războiul care se desfășoară acum este războiul împotriva jurnalismului și războiul împotriva lui Julian Assange, care încă trebuie să petreacă în închisoarea din Londra”, a spus el, adăugând că urmărirea penală a lui Assange este „politică”.
„Nu mai este vorba de lege ... Va conta adevărul acolo? Mă îndoiesc ”, a concluzionat el pentru RT.