Hoții de IDENTITATE, în AREST. Rețeaua era coordonată din Germania
- Georgeta Petrovici
- 20 iunie 2014, 10:52
După audieri – maraton, seara trecută, Tribunalul Timiș a decis încarcerarea preventivă în cazul a patru din cei 12 tineri împlicați în clonarea cardurilor unor mii de persoane din America.
Potrivit anchetatorilor, Liderii grupării au creat un soft care identifica POS-urile vulnerabile, în special cele de la restaurante şi benzinării din SUA. După ce le găseau, foloseau un alt soft, cu ajutorul căruia furau datele cardurilor care erau folosite în aceste POS-uri. Informaţiile ajungeau într-o adresă de mail, iar mai departe erau create “pachete” de date personale și PIN-uri, care erau vândute, cei care le cumpărau fiind cei care clonau cardurile şi apoi le goleau.
Tribunalul Timiș, la solicitarea DIICOT de arestare a celor 12 suspecți care acționau într-o rețea care clona carduri după ce au furat datele personale a peste 6.000 de americani, a stabilit arestarea preventivă, pe 30 de zile, pentru I. M., Andrei Marciuc, Andrei Velici, Cosmin Mihai. Aceștia au fost principalii organizatori ai grupului, fiind cei care au creat softul informatic prin care erau identificate vulnerabilitățile POS-urilor de pe care se furat ulterior datele de identificare ale cardurilor cetățenilor americani. De asemenea, Tribunalul Timiș a dispus arest la domiciliu pentru alți șase suspecți – Ovidiu Vrancea, Sergiu Halângă, Teodora Ghinea, Andrei Roșanu, Romeo Tiagu și Alin Mihăescu. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu contestație, care va fi judecată de Curtea de Apel Timișoara.
Potrivit DIICOT Timișoara gruparea ar fi fost coordonată de un bărbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care în prezent este încarcerat într-un penitenciar din Germania, condamnat la închisoare tot pentru înşelăciuni prin sisteme informatice. ”Membrii grupării ar fi compromis astfel aproximativ 6.600 de carduri bancare ale clienţilor care au efectuat plăţi la POS-urile anumitor companii”, se arată în comunicatul DIICOT. Membrii grupării sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, accesul ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Se efectuează cercetări şi pentru deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, respectiv echipamente hardware şi software cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică şi spălare de bani.