HOȚII DE GAZE. Consilieri locali și afaceriști de top aveau contoarele de gaze măsluite, potrivit unei anchete a procurorilor
- Ionel Stoica
- 7 februarie 2014, 09:09
Cel puțin unul dintre cei doi arestați în dosarul hoților de gaz de la Huși, ieșeanul Vasile Ciprian Agape, s-a decis să spună anchetatorilor tot ce stie: prețul primit, modul de operare, dar mai ales locuințele la care a măsluit contoarele de gaz.
Deși, de aproape un an se tot lucrează la acest dosar, scandalul este abia la început, de vreme ce, o parte din numele celor care si-au dereglat contoarele a iesit la iveală, scriu jurnaliștii de la Vremea Nouă.
Printre cei prinși cu contorul dereglat este și omul de afaceri Cătălin Dogaru care este și consilier local si are functia de presedinte municipal al unui partid politic (PDL). Jurnaliștii scriu că Dogaru s-a lăcomit la furat gaz si, potrivit datelor detinute de anchetatori, si-a aranjat măsluirea contoarelor la toate firmele sale, SC Dogma Impex SRL Husi (fabrică de încãltãminte), SC Autobuzul SA (firmă de transport), SC Genser SRL (restaurant), dar și la cafeneaua Caffe Noir, de unde, practic, a “scãpat” în mass-media informatia cã SC Gaz Est Vaslui a început, în martie 2013, vânătoarea de hoți de gaz, de la Husi.
Dogaru ar fi spus polițiștilor că toate contoarele de gaz de la firmele sale sunt mãsluite, dar că vina nu îi aparține. “Contoarele sunt în spatiul public”, a spus acesta, accentuând cã astfel orice “binevoitor”, care ar fi vrut ca factrurile sale la gaz sã fie mai mici, ar fi putut opera ilegal.
Afaceriști imlicați
Petru Pascal, Gheorghitã Romila, Alexandru Gentimir, Lucian Tofan sunt alte nume cu rezonantã care au intrat în vizorul anchetatorilor, dupã ce contoarele de la locuintele sau firmele lor au fost gãsite dereglate în mod intentionat. 39 de contoare au fost luate, în total, la verificat, iar o mare parte din ele au fost gãsite cu probleme. Dacã ieseanul Agape Ciprian Vasile (39 de ani) a spus aproape totul anchetatorilor, complicele sãu, Mihãitã Popa (40 de ani), s-a sustras cercetãrilor, îndemnând chiar si pe cei care cunosteau afacerea lor, precum martorul Florin Buiceag, sã nege orice acuzatie. Arestarea lui Agape si Popa le va înlesni munca anchetatorilor, care au reusit sã dezlege o mare parte din itele afacerii.
Practica se extinde
De altfel, modificarea fãrã drept, cu scopul de a falsifica întreg consumnul de gaz, începe sã devinã o practicã în întreaga zonã a Moldovei. O spun chiar si cei de la E-On Distributie, care, într-un singur an, au depistat nu mai putin de 1500 de asemenea cazuri. Doar o singurã persoanã însã, complice la furt calificat, a fost condamnatã pentru fapta sa. Poate de aceea, spun reprezentantii institutiei, fenomenul se extinde, în lipsa unor pedepse aspre nu doar pentru cei care opereazã mãsluirile, dar si pentru cei care beneficiazã de pe urma lor.