Patronii unităţilor de cazare vor cere justiţiei să anuleze ordinul Ministerul Mediului, condus de Laszlo Borbely, privind atribuirea plajelor.
La fel ca în fiecare an, licitaţiile de atribuire a plajelor de pe litoral a declanşat un adevărat scandal între hotelieri şi autorităţi. Astfel, hotelierii au anunţat ieri că vor ataca în instanţă ordinul emis de Ministerul Mediului privind atribuirea contractelor de închiriere a plajelor în sezonul estival 2011. Motivul: cele mai multe sectoare de plajă au fost adjudecate de agenţi economici care nu au drept obiectiv de activitate turismul, deşi la licitaţiile organizate săptămâna trecută de Administraţia Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral au participat aproape toţi hotelierii de pe litoral.
Licitaţii controversate
Hotelierii care au intrat totuşi în posesia sectoarelor de plajă din dreptul unităţilor lor au fost nevoiţi să ridice considerabil tarifele licitate. Preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelierilor din staţiunea Mamaia, Nicolae Bucovală, susţine că la elaborarea Ordinului 869/2011, Ministerul Mediului nu a consultat asociaţiile hoteliere de pe litoral.
"E adevărat că plaja este în administrarea celor de la mediu, dar este în scop turistic şi, de aceea, la elaborarea ordinului ar fi trebuit să colaboreze şi Ministerul Turismului, entitatea care emite autorizaţia turistică de plajă", atrage atenţia Nicolae Bucovală. În replică, reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că "în timpul elaborării şi aprobării caietului de sarcini, au existat consultări cu reprezentanţi din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, tocmai pentru a cuprinde criteriile cu caracter turistic în cadrul acestei documentaţii. În acest sens, condiţiile referitoare la activitatea turistică însemna aproximativ 40% din punctajul final, restul de 60% fiind reprezentat de oferta financiară".
Hotelierii vor cere în instanţă şi anularea licitaţiilor, deoarece "guvernul a aprobat noua lege a turismului în care se propune ca plajele să treacă în administrarea hotelierilor de pe litoral".
Nicolae Bucovală mai spune că, prin preluarea plajelor de către hotelieri, turiştii au acces gratuit la facilităţile de pe plajă - şezlonguri, umbrele, măsuţe - "spre deosebire de ceilalţi care impun tarife usturătoare".
Dacă hoteluri de cinci stele precum Iaki sau Rex şi-au adjudecat plajele la preţuri de trei ori mai mari decât cel de pornire, Hotelul Mamaia, deţinut de Ministerul Turismului, a pierdut sectorul de plajă aferent.
"Am depus contestaţie. Nu e posibil ca bucata de 3.000 mp din dreptul hotelului să fie luată de o firmă care a preluat aproape toate plajele de pe litoral", spune indignată directoarea SC Mamaia SA, Corina Gheorghe.
La rândul său, directoarea Hotelului Iaki, Anca Nedea, le recomandă parlamentarilor să dezbată în regim de urgenţă Legea turismului pentru a ţine cont de propunerile asociaţiilor profesionale de pe litoral care doresc administrarea plajelor.
"Caietul de sarcini a suferit modificări faţă de anul trecut, cea mai urâtă fiind aceea că pot participa agenţi economici care, chiar dacă nu se ocupă de turism, se pot asocia cu hoteluri şi intră astfel în legalitate. E o aberaţie", conchide Anca Nedea.