Hotelieri bulgari: Umbrele și șezlonguri gratuite dacă statul renunță la taxele de concesiune
- Cristi Dorombach
- 24 martie 2021, 15:56
Primii turiști pe litoralul bulgăresc sunt așteptați din România, în perioada sărbătorilor de Paște și 1 mai. Ministrul bulgar al sănătății Kostadin Anghelov și premierul Boiko Borisov au anunțat recent la Smolian că vor fi prevăzute coridoare verzi pentru sezonul turistic și că măsurile vor fi previzibile.
Statul ar trebui să renunțe la colectarea taxelor de concesiune pentru închirierea plajelor, iar în schimb cei care le-au închiriat ar trebui să ofere turiștilor umbrele și șezlonguri gratuite. În plus, suprafața liberă a plajei din stațiuni ar trebui redusă de la 50% la „maxim 25 la sută”. O astfel de schimbare radicală a principiilor de închiriere a plajelor a fost cerută recent de Asociația Bulgară a Hotelurilor și Restaurantelor (BHRA) la o întâlnire cu reprezentanți ai forțelor politice ce candidează pentru un loc în a 45-a Adunare Națională de la Sofia. Hotelierii insistă să primească puncte bonus în competițiile de atribuire a plajelor pe motiv că au făcut cele mai mari investiții în stațiuni.
La data de 10 martie, ministrul turismului, Mariana Nikolova, a solicitat concesionarilor să reducă taxele. Anterior, la sfârșitul anului 2020, Nikolova a făcut din nou același apel.
Renunțarea la venituri de 8 milioane de leva
"Veniturile pentru stat din concesionări sunt de aproximativ 8 milioane de leva pe an, în timp ce veniturile directe și indirecte din turism se situează la circa 4-5 miliarde de euro. Aceste 8 milioane de leva pot fi compensate de stat într-un alt mod, pentru a da impuls nu doar turismului, ci tuturor sectoarele conexe ale economiei", motivează asociația. Și adaugă că, în cazul concesiunilor existente, poate fi semnată o anexă, prin care statul renunță la remunerația sa în schimbul furnizării de umbrele și șezlonguri gratuite de către concesionar. "Decizia este de a elimina taxa de concesiune în schimbul alocării de către concesionar de umbrele și șezlonguri gratuite. Concesionarul este, de asemenea, obligat să se ocupe de protecția proprietății statului. Concesionarul se întreține și câștigă din vânzarea de servicii suplimentare pe plajă, precum și din exploatarea unităților comerciale de pe plajă", a adăugat BHRA.
Asociația subliniază că umbrelele și șezlongurile sunt gratuite, „în toate destinațiile dezvoltate din lume”. În realitate, însă, „destinațiile dezvoltate” folosesc trucuri de marketing care fac ca umbra de pe plajă să pară gratuită, dar plătită de fapt. Una dintre tehnicile aplicate în Grecia vecină este aceea că turistul trebuie să cumpere o băutură de la barul de pe plajă pentru a se bucura de umbră gratuită.
Hotelierii doresc prioritate în ofertele de concesiune
În fața partidelor din viitorul parlament, BHRA a insistat ca, în viitorul model de închiriere a plajelor, să se va ofere un avantaj hotelierilor în concursuri.
"Pentru noi, cel mai interesat dintre toți din lanțul care oferă produsul turistic este hotelierul. Acest lucru se aplică plajelor situate în stațiunile cu un proprietar al bazei de cazare și plajelor situate în stațiunile cu mai mulți proprietari de baze de cazare. De aceea, cei de la BHRA propun prioritate atunci când se acordă o concesiune sau se închiriază o plajă, pentru a avea oameni care au făcut investiții pe termen lung într-o anumită stațiune, iar cu prioritate să se folosească investitorii mai mari", au mai spus ei. BHRA insistă ca procentul de 3% pentru unitățile comerciale să fie ridicat – în acest sens și cabinele de masaj, deoarece acestea nu îndeplinesc cerințele necesare pentru oferierea unor servicii de calitate. În schimb, ei propun că pe suprafața plajelor, la aproximativ 200 de metri, să existe niște puncte speciale, în care să se vândă doar apă, băuturi răcoritoare, cafea, înghețată și cocktailuri de plajă. Ar trebui să lucreze în programul de lucru al plajelor (de la 8.00 la 18.00) și în acestea nu ar trebui să existe mese și scaune.
Micșorați zona liberă de la 50 la 25%
Zona liberă a plajelor din stațiunile naționale ar trebui să fie de maximum 25% din plajă, a mai solicitat industria. Aceasta motivează cerința prin faptul că baza de cazare în stațiunile naționale este imensă și cererea de umbrele și șezlonguri de către turiști este mare. "Conform normei actuale privind zona liberă de 50%, serviciile necesare pentru plajă nu pot fi furnizate tuturor sau cel puțin celor mai mulți dintre solicitanți, motiv pentru care există multe reclamații din partea turiștilor", menționează de asemenea asociația. Hotelierii insistă și pentru eliminerea completă a unităților comerciale situate la granița dintre plajă și promenadă, întrucât ascund priveliștea către mare.
Trei tipuri de plaje
Să existe cel puțin trei tipuri diferite de plaje – fâșii de plajă în stațiuni, în orașe și zone extravilane, indicând în cele trei categorii un procent diferit din zonă liberă. Asociația admite ca pentru fiecare dintre aceste trei tipuri de plaje să existe un procent diferit de zonă liberă, dar trebuie să fie de maximum 25% în stațiuni.
„În cazul în care nu există persoane dispuse să aibă grijă de plajă în noile condiții pentru umbrele și șezlonguri gratuite, acest lucru poate fi făcut de către municipalități și asociațiile respective de proprietari, având în vedere că municipalitățile percep taxe turistice, al căror predecesor - taxa de stațiune - a fost introdusă doar pentru asigurarea gratuită a plajei și întreținerea acesteia", a menționat BHRA.
Între timp, turoperatorii au alarmat că Ministerul Sănătății întârzie ordinul pentru coridoarele verzi, în legătură cu intrarea turiștilor străini în Bulgaria la 1 mai 2021. Prin urmare, nu pot începe rezervările pentru sezonul estival, transmite site-ul specializat TravelNews.
Primii turiști pe litoralul bulgăresc sunt așteptați din România, în perioada sărbătorilor de Paște și 1 mai. Ministrul bulgar al sănătății Kostadin Anghelov și premierul Boiko Borisov au anunțat recent la Smolian că vor fi prevăzute coridoare verzi pentru sezonul turistic și că măsurile vor fi previzibile.
O politică europeană comună este participarea Bulgariei la așa-numitul certificat de călătorie electronic verde. Acesta garantează că turistul este vaccinat, are anticorpi sau un test PCR negativ.