Problemele fotbalistului român Adrian Mutu, obligat la plata unor despăgubiri de 17 milioane de euro către clubul Chelsea, sunt din ce în ce mai mari. Hotărârea Tribunalului Federal Elveţian în cazul lui Adrian Mutu e definitivă. Decizia poate fi reclamată doar la CEDO pentru încălcări ale drepturilor fundamentale, anunţă Mediafax.
"Cazurile care implică drepturile fundamentale pot fi supuse unei căi de atac la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Tribunalul Federal impune norme privind definirea şi aplicarea legii, precum şi respectarea acesteia", potrivit <Aref="http://www.ch.ch/behoerden">www.ch.ch/behoerden</A>. Un proces la CEDO durează 4 ani Dacă judecătorii Curţii Europene de la Strasbourg stabilesc faptul că au fost încălcate prevederi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, atunci Tribunalul Federal Elveţian rejudecă procesul, ţinând cont de decizia CEDO, mai arată sursa citată. Un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului durează aproximativ patru ani, cel puţin jurisprudenţa CEDO privind cazuri soluţionate de Tribunalul Federal Elveţian şi reclamate la Strasbourg relevă acest termen. Mutu nu are ce stat să reclame Pe de ală parte, jurişti specializaţi în drepturile omului susţin că pentru ca un petiţionar să se adreseze CEDO ar trebui să existe o decizie a unei autorităţi publice, contestată într-o instanţă de drept comun, astfel ca reclamantul nemulţumit de decizia acesteia să se poată întoarce împotriva statului, pentru eventuale încălcări ale Convenţiei Europene.
Concret, spun ei, Mutu nu are ce stat să reclame. Mai mult, potrivit procedurilor în materie de arbitraj, dacă s-a ales calea instanţei de arbitraj, reclamantul nu se mai poate adresa ulterior instanţelor de drept comun. Bunurile lui Mutu pot fi oprite Între timp, hotărârea Tribunalului Federal Elveţian în cazul Mutu va fi comunicată FIFA, care are sediul în Zurich. FIFA va comunica părţilor decizia. Avocatul spaniol Josep Vandellos, specializat în drept sportiv, colaborator al societăţii de avocaţi "Chiuariu şi Asociaţii" din Bucureşti, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că deja este emis un titlu executoriu în ceea ce îl priveşte pe Adrian Mutu, astfel că toate bunurile acestuia pot fi poprite pentru ca Chelsea să-şi recupereze suma plătită pentru jucătorul român, care a evoluat doar un an şi jumătate la clubul londonez.
În vara lui 2003, jucătorul român al echipei Parma, Adrian Mutu, a fost transferat la gruparea engleză Chelsea, pentru suma de 22,5 milioane de euro (15,8 milioane de lire sterline). Mutu ar trebui să se declare insolvabil În opinia avocatului spaniol Josep Vandellos, despăgubirile solicitate de Chelsea nu sunt absurde, având în vedere că gruparea londoneză trebuie să-şi recupereze parte din preţul plătit clubului Parma pentru Adrian Mutu.
Totodată, avocatul Vandellos spune că Mutu ar trebui să se declare insolvabil, întrucât fiecare ban ce îi va reveni pe numele său va fi poprit. Printr-o decizie din data de 10 iunie 2010, Tribunalul Federal Elveţian a respins recursul formulat de Adrian Mutu împotriva unei decizii a Tribunalului de Arbitraj din Sport (TAS). TAS îl condamnase pe fotbalistul profesionist român să plătească o sumă de peste 17 milioane de euro către fostul său angajator, Chelsea Football Club Limited.