HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 14 aprilie 2022. Dreptul la surpriză și la greșeală

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 14 aprilie 2022. Dreptul la surpriză și la greșeală

Dimineaţa ai oarecare linişte, nu este mult de lucru, dar, pe seară poţi să întâlneşti o problemă. Ideile tale energice nu sunt foarte populare. Poate că ai exagerat un pic, mai gândeşte-te!

 

14 aprilie

 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

 

Pe 14 aprilie s-au născut: Rod Steiger, Julie Christie, Erich von Däniken, Octav Pancu-Iaşi, Viorel Doboș, Victor Toma, Rodica Mandache.

 

În calendarul creştin ortodox fix sunt Sfinţii: Pahomie de la Gledin, Martin Mărturisitorul, Crescent, Tomaida şi Vasilisa. Nimic în ”Kalendar”.

 

În noaptea de 14/15 aprilie 1912 a avut loc un eveniment tragic, emoțional, puternic mediatizat: scufundarea Titanicului. ”Catastrofa transatlanticului "Titanic"; aparţinând liniei britanice "White Star", acest uriaş transatlantic de lux, considerat de maximă securitate, s-a scufundat la prima sa călătorie, spre Statele Unite, după ce s-a ciocnit cu un aisberg, la sud de Terra Nova; dintre cei aproximativ 2.000 de pasageri şi membri ai echipajului au supravieţuit circa 700 de persoane, majoritatea femei şi copii.” Sursă: RADOR.

 

Cu Titanicul s-a scufundat și secolul XIX, filosofia mecanicistă că mare și puternic înseamnă invincibil. Atunci a început secolul XX, secolul oportuniștilor. Unii în sens bun, al descoperirilor și al evoluției tehnologice și științifice, alții...

 

Îți amintești că ai colorat poze în copilărie, că te-ai străduit să rămâi în limite normale, acceptate de cei din jurul tău, apoi ai simțit frustrare, dezamăgire, poate chiar rușine, când ai făcut o greșeală și ea a fot notată de cei din jurul tău? De mici ne confruntăm cu eroarea și sentimentele neplăcute pe care le aduce. Învățăm că ceea ce ne așteptăm sau încercăm și ceea ce obținem nu sunt întotdeauna aceleași. Vedem asta în poticnirile și căderile care preced mersul. Mai târziu, la școală, greșelile poartă o penalizare mai formală,  notele profesorilor pe foi de lucru și eseuri, spunându-ne să schimbăm ceva, pentru că predicția noastră despre ceea ce era de așteptat nu se potrivește cu realitatea.

Momentele de viață ca acestea, înșirate de-a lungul liniei noastre temporale, ne învață să ne schimbăm gândirea, așteptările, să ne aliniem cu lumea din jur. Mai rar și de obicei cu mai puțin succes, am putea schimba lumea pentru a ne îndeplini așteptările. Oricum, din toate acestea reiese opinia predominantă că nepotrivirea și eroarea sunt un lucru rău, o crăpătură în trotuar pe care trebuie neapărat să o eviți. Dar eroarea poartă în mod inerent surpriză, care poate fi atât bună, cât și rea. La extrem, luați în considerare o sarcină neașteptată și ce ar putea aduce aceasta. Această trăsătură agnostică a surprizei este motivul pentru care spun că ar trebui să reconsiderăm eroarea ca o potențială sursă de bucurie, nu doar un rezultat nedorit.

Incertitudine, eroare, diferență, surpriză – ați putea vedea aceste cuvinte ca fiind distincte din punct de vedere conceptual, dar de fapt ele sunt legate între ele. Nu se poate gândi la incertitudine fără a invoca probabilitatea. Dacă cunoașteți probabilitatea unui eveniment, puteți calcula incertitudinea asociată acestuia (varianța sau entropia). Când rezultatul este dezvăluit, puteți calcula surpriza asociată acestuia pe baza probabilității apariției sale. Pe scurt, cu cât un eveniment este mai puțin probabil, cu atât vei fi mai surprins dacă se întâmplă. Rezultă că eroarea este pur și simplu diferența dintre ceea ce ne așteptăm și ceea ce este adevărat, ceea ce evocă surpriza.

Luați în considerare luarea unei decizii cu privire la o masă la pachet în această seară, între burgeri și pizza, folosind o aruncare de monede. Oricare rezultat, cap sau stemă, este la fel de probabil și, prin urmare, nu este deosebit de surprinzător. Acum, luați în considerare utilizarea unei matrițe cu șase fețe pentru a alege dintre șase opțiuni de luat. Adică, un zar. Orice parte va avea ca rezultat mai multă surpriză decât dacă ați decide doar între două opțiuni, deoarece așteptările dvs. de la un singur rezultat au fost mai mici de la început (o șansă de 1/6 să apară mai degrabă decât 1/2 cu moneda). Ce s-a întâmplat între aruncarea monedei și a zarului? Ați mărit gama de rezultate posibile; în termeni informatici, ți-ai crescut entropia și, prin urmare, incertitudinea inițială și eventuala ta surpriză. Dreptul la surpriză!

Moartea este legată de evenimente moderat improbabile, care sunt totuși în mod evident posibile – adică toate rezultatele posibile există în repertoriul tău intern de cunoaștere. Dar să presupunem că are loc un eveniment pentru care nu aveți un context anterior, cum ar fi un stâlp greu de schelă care cade brusc din cer deasupra dvs. Aici, ați întâlnit noutatea totală, un eveniment fără probabilitate cunoscută anterior. Dacă supraviețuiești, vei încadra rapid acest nou articol în schema ta de cunoștințe pentru mediile urbane. În acest sens, incertitudinea, eroarea și chiar surpriza pot reprezenta stări pe care doriți să le minimizați - nu doriți să fiți surprins de vreo schelă în cădere în viitor - și munca curentă în neuroștiință și învățarea automată ar fi de acord cu dvs. Dar cred că în povestea erorii există mai mult decât atât.

 

Teoriile fundamentale din neuroștiință prezintă creierul ca o mașină de predicție. Ajutându-ne să navigăm prin lume, creierul face predicții constante despre ceea ce este probabil să se întâmple în continuare, inclusiv ca urmare a propriilor noastre acțiuni. Aceste predicții sunt derivate din experiențe anterioare și valoarea lor este clară – ne permit să depășim încetinirea intrărilor noastre senzoriale și ieșirilor motorii și să minimizăm surpriza, care poate fi costisitoare.

 

Gândiți-vă la efortul implicat – cognitiv, motor, chiar emoțional – în a apăsa brusc frâna atunci când un animal se năpustește în fața mașinii pe care o conduceți. Ideea este că creierul calculează atât o predicție despre cât de probabil este ca ceva să apară brusc pe drum și o încredere în predicția sa (care recunoaște imperfecțiunea predicției), cât și că aceste predicții informează diferite decizii, cum ar fi cât de repede conduci și cât de vigilent să fii. Odată ce rezultatul este dezvăluit – călătoria este fără evenimente sau nu – creierul calculează diferența, sau eroarea, dintre realitate și predicția sa anterioară, care servește ca un semnal de învățare care actualizează ipotezele susținute anterior ale creierului, sperăm că îmbunătățind acuratețea predicției în viitor.

Unii cercetători au dus această linie de cercetare atât de departe încât au sugerat că creierul este, în mod fundamental, o mașină de minimizare a erorilor. Dar nu este nevoie de un neurolog pentru a te gândi de două ori la această concluzie interesantă. După cum au subliniat savanții, problema în privința minimizării incertitudinii și erorilor ca apoteoză a motivației umane este că cineva ar putea rămâne într-o stare deloc surprinzătoare destul de ușor, rămânând într-o cameră întunecată proverbială toată viața. De ce să riscați să părăsiți camera și să faceți o eroare? Să locuiești în ipotetica cameră întunecată, care amintește de peștera lui Platon, este de înțeles – cu toate că este înfricoșător acolo – dar știm și că nu este un mod de a trăi.

Dincolo de experimentele de gândire filosofică, suntem în mod regulat martori despre oamenii care ies în căutarea atât a aventurii, cât și a neașteptului, dezvăluindu-se atacurilor erorii, conducând progresul. Încercăm lucruri noi – tunsori, alimente, locuri de muncă – știind că s-ar putea să nu iasă bine. Unii dintre noi, cum ar fi autostopiștii și alpiniștii din această lume, caută mai mult riscuri decât alții, îmbiind pe necunoscut să vină la ei. Dar alte acte riscante sunt mult mai frecvente – mă gândesc la oricine alege să aibă un copil, sau mai mulți, în ciuda entropiei în creștere.

Bebelușii se nasc curioși și exploratori motivați de o curiozitate instinctuală – adică încorporată neuronal. Înzestrați cu creiere tinere de mașină de curse și doar cu un model limitat al lumii comestibile, bebelușii vor eșantiona în mod deliberat tot felul de obiecte de îndată ce pot prinde obiectele. Toate aceste observații contestă impulsul de minimizare a erorilor și sugerează că oamenii sunt, de asemenea, în căutarea erorilor.

 

Cu mai bine de un secol în urmă, Fiodor Dostoiesvki a făcut o observație similară, afirmând:

”Chiar dacă omul nu ar fi cu adevărat altceva decât o cheie de pian, chiar dacă acest lucru i-ar fi dovedit de știința naturii și matematică, chiar și atunci el ar... face ceva pervers din simpla ingratitudine, pur și simplu pentru a-și câștiga punctul de vedere. Și dacă nu găsește mijloace, va inventa distrugerea și haosul..., doar pentru a demonstra că are dreptate!

Frumusețea erorii abundă. Oamenii au învățat să-și reproducă experiența vizuală prin artă, atribuind valoare reprezentărilor exacte. Dar apoi au apărut impresioniștii și au încețoșat liniile, comitând erori, introducând un nou tip de frumusețe. Erorile benefice nu sunt doar produsul respingerii intenționate de către un om a regulilor. Gândiți-vă la mutațiile genetice care apar spontan, codul vieții însuși greșind și dând gloria părului roșu, sau ciudățenia albinosului, de exemplu, adăugând o nouă posibilitate în gama fizionomiei umane. Creșterea entropiei, a incertitudinii sau a variației posibilităților, în multe cazuri, este cunoscută pentru a întări un sistem, fie că este vorba despre un bazin genetic, variabilitatea neuronală sau… flora intestinală , contestând ideea că viața optimă este un doar un obișnuit font sans-serif.

Dar, într-adevăr, ceea ce vă recomand este să păstrați spațiu pentru neașteptat și necunoscut. Greșeala este o afacere costisitoare, dar utilă, mai ales dacă prețuiești fenomenele unice umane de mister, râs, mirare, viziune și admirație. Așa că pariază uneori. Luați în considerare gama de posibilități. Fă loc erorii, înainte și după o decizie. Faceți clic pe un articol care nu vă interesează. Încurcă cu algoritmul. Creșteți entropia în opțiunile domniilor voastre. Pentru că eroarea poate fi tragică, dar poate fi la fel de bine magică.

 

Citiți-mi horoscopul, este făcut cu dorința să vă fiu de folos. Haideți, este pe gratis, nimeni nu vă cere nimic, decât să fiți de acord, că, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP   14 aprilie 2022

 

BERBEC   Dimineaţa ai oarecare linişte, nu este mult de lucru, dar, pe seară poţi să întâlneşti o problemă. Ideile tale energice nu sunt foarte populare. Poate că ai exagerat un pic, mai gândeşte-te! Oricum trebuie să ştii exact cui doreşti să-i faci cadouri. Confuzia şi graba nu sunt productive în această perioadă. Perioada prepascală îţi este favorabilă atît sub aspect economic cât şi sentimental. Dorinţa de schimbare şi marea monotonie existenţială te face să cheltuieşti prea mult. Incearca să dai dovadă de prudenţă şi echilibru şi evită cheltuielile exagerate. Totuşi, este o perioadă favorabilă pentru interesele tale.

TAUR   O zi cam monotonă, de genul celor de care, mai târziu, nu-ţi mai aduci aminte. Nu-ţi adormi vigilinţa, pentru că atunci se poate întâmpla ceva de care să-ţi aduci aminte foarte mult timp! O zi prietenoasă în care poţi să te relaxezi şi să laşi garda jos. Şi necazurile îţi par mai mici, sau începi să te obişnuieşti cu ele. Stelele favorizează cumpărăturile care le faci astăzi sau micile schimbări în ordinea lucrurilor. Ai o tendinţă către depresie şi tristeţe nemotivată şi o lene de lumea a treia, dacă creieraşul nu ar fi vigilent şi nu ar pune pe toată lumea la treabă. Atenţie la anturajul de sex feminin. Eşti în contradicţie şi pe curs de coliziune! Tu ai, însa, tendinta să vorbeşti mai mult, să cauţi soluţii la problemele şi incertitudinile tale. Vorbește, dacă așa ești fericit!

GEMENI   Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, iar tu te simţi în mare formă, poate pentru că ai renunţat la ironii şi la vorbăria fără rost. Aduci pacea în jur şi de aceea eşti frecventat de anturaj! Exprimă direct şi hotărât ce ai de spus. Stelele te favorizeaza in achiziţionarea unor obiecte de îmbrăcăminte de sezon cald pe care o sa le porţi cu plăcere, pentru că iţi stau bine (nu uita: inul și bumbacul!). Trebuie să te bucuri de această glorioasă primăvară chiar cu vremea și vremurile astea ciudate, capricioase şi chiar neplacute. Astăzi, nu vorbi, însă, fără să-ţi faci înainte un plan. Foloseşte intuiţia, dar nu te lăsa purtat de ea. Disimulează-ţi cu iscusinţă intenţiile printre imagini frumoase, poetice şi pline de culoare. Apoi exprimă direct şi hotărât ce ai de spus. O zi obositoare, dar până la urmă chiar plăcută. Seară de cumpărături mici, poate în oraş, în compania celor dragi.

RAC  Nu prea ai spor, orice ai face. Oferă-ţi o pauză. Poate la o cafea și o prăjitură, cu o prietenă, poate la stilist. Seară plăcută, poate la un film nou, sau acasă la o vorbă cu familia, prietenii. Ca să prevalezi, zâmbeşte şi uită-te în ochii oamenilor şi nu uita ca momentul de faţa este cel mai important. O zi profitabilă prin veştile şi informaţiile pe care le primeşti. O veste bună şi una rea. Pe care vrei să o primeşti prima? Stelele îţi sugerează să-ţi faci ordine în suflet şi în sertare. De cand nu ai mai fost la teatru? Dar la un cabaret bun, de tip parizian? Du-te în seara asta, poate online! În orice caz tot ceea ce vei începe pare lovit de inconsistenţa perioadei, adică nu ai voinţa şi putinţa să le duci la bun sfârşit. Starea aceasta se prelungeşte până la sfârşitul săptămânii. Ocupă-te, deci, de cultură şi artă!

LEU   Eşti avantajat în relaţiile umane. Dacă ai de negociat, bănci, leasing etc. dar şi relaţii sentimentale, atunci azi trebuie să îndrăzneşti, să insişti. Norocul este de partea îndrăzneţilor! Ziua este favorabilă, dar nu trebuie să exagerezi! Luna declanşează unele situaţii la care te aşteptai mai puţin. Veştile vin de la conducere, de la minister, de la patron şi degeaba te minunezi. Îţi rămâne să dai din umeri şi să declari cu resemnare „asta este!” Nu, nu este bine. Ia atitudine, cere explicaţii. Cu blândeţe, ceva de genul: „poate am înţeles eu greşit, dar se spune că...”  În faţa prostiei şi a lăcomiei nu prea ai ce să negociezi, dar măcar nu ţi-ai încărcat sufletul cu o nedreptate. În această perioadă ciudată, hai să-i spunem pe nume, nefastă pe domeniul relațiilor, este bine să te abţii de la orice proiect nou, de la orice nouă asociere. Totuşi, ai o perioadă destul de bună pentru promovarea intereselor personale, pe seară, la un suc cu prietenii.

FECIOARĂ   Vrei sa pari mai tare şi mai important decât eşti. Este foarte bine, pentru că aparenţele contează, dar nu ţi-ai ales bine momentul! Din păcate azi e o zi densă şi fără avantaje pentru tine! Nu da bani cu împrumut, pentru că dacă îi dai astăzi, sau chiar mâine, nu o să-i mai vezi niciodată înapoi. În această perioadă trebuie să te bazezi mai mult pe judecata rece decât pe trăiri, intuiţii şi sentimente. Mai ales nu da curs furiilor de moment sau nu exagera importanţa şi repercusiunile unor informaţii din presă. Presa minte din interes sau din prostie. Treburile de rutină le faci bine şi temeinic. Nu te avânta pe tărâmuri şi domenii necunoscute. O seară mai tensionată, nu primi nicio provocare, mai bine relaxează-te, odihnește-te. Ai mare nevoie de ofihnă, de somn.

BALANŢĂ  Domeniile favorizate sunt cele ale familiei, relațiilor sentimentale, cele defavorizate privesc sectorul financiar, banii. Vorba veche: cine are noroc la dragoste, nu are noroc la bani! Nu ai multe motive de satisfacție. Amintește-ți proverbul „Morile Zeilor macină rar, dar extrem de fin!”. Nu arăta că suferi și pregătește planul „B”. Învingătorii sunt adesea virtuali. Astăzi se pot întâmpla multe chestii neplăcute dacă nu eşti atent şi vigilent. Statistic, pentru zodia Balanțelor dezechilibrate: cea mai neplăcută chestie este să te loveşti în colţul mesei când te repezi să răspunzi la mobil. O zi cam nesuferită. Evită enervarea şi lasă-i pe alţii să-şi rupă dantura. În astfel de ocazii lumea zice prostii considerate mai târziu fraze celebre de către posteritate. Marile personalităţi s-au ilustrat cu fraze scurte devenite celebre. „Vechea Gardă moare, dar nu se predă!”. Ba bine că nu, s-a predat! Așa că o să găsești și tu ceva de zis ca și căpitanul Titanicului. Ce a zis nu se știe, că nimeni din jurul lui nu a supraviețuit. Bun căpitan!

SCORPION   O zi ceva mai aspră pentru tine. Astăzi te pot invada îndoiala şi nesiguranţa, lucru rar la tine, dar, păstrează-ţi calmul şi umorul, salvează aparenţele, mai ales în familie, în duo! Evită să fii prea sensibil cu cine nu merită. Fii precaut în discurs şi promisiuni.  Bioritmul este negativ. Adică, eşti depresiv, obosit şi cu gândul aiurea, fără putere de concentrare. Tratament: te duci undeva, singur şi urli ca lupii, strămoșii totemici, până răguşeşti sau nu mai ai suflu. O să te simţi mult mai bine! O configuraţie aparte te îmbie în această perioadă şi încă câteva zile după, să te identifici cu propriile proprietăţi şi bunuri şi să cheltuieşti mult. Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investesti utopic in propria imagine.  De asemenea – vechea ta problema – femeile sau bărbaţii, după gen şi caz, sau opțiune!

SĂGETĂTOR   Astăzi dedică ziua planurilor de viitor, fie că e vorba despre sărbătorile pascale, dar, după veştile bune primite, trebuie neapărat să-ţi faci proiecte în ce direcţie o ia cariera ta! Eşti mereu surprins(ă) de cât de rapid poate să treacă timpul. Pentru unii dintre Săgetători este o zi benefică înţelegerilor de tot felul, semnării hârtiilor, contractelor, finalizarii situaţiilor cu caracter legal, sau orice este legat de jurisprudenţă. Nu trebuie sa faci din problemele altora cruciade proprii, dar nici să ignori pe aproapele tau care are cu adevărat nevoie de ajutor. În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, ca o pernă moale umflată cu aer, care încearcă să-ţi frâneze rapiditatea. Nu te enerva, nu reacţiona disproporţionat ci încercă să-ţi păstrezi calmul şi să lămureşti pe cei din jur cum stă treaba. Dacă nu te ajută, măcar să nu te impiedice!

CAPRICORN  Poţi să rezolvi problemele profesionale, sau sentimentale fără să te laşi intimidat sau deranjat de programul cotidian. Siguranţa personală este scopul tău în viaţă, fără compromisuri! Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi sa iei imediat măsurile necesare. Ziua nu este cea mai bună din tot anul, dar de departe nici cea mai proastă, așa încât o să te strecori prin vara această toridă şi totuși incertă, spre seară care trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic. Un film bun, o discuţie cu prietenii la un suc, o cină plăcută cu toată familia – ceva de genul acesta care să-ţi încălzească inima şi să justifice aspectele favorabile astrologice.

VĂRSĂTOR  Există un procent de încăpăţânare în caracterul tău, dar astăzi trebuie să fii mai flexibil, încearcă să convingi pe cei din jur prin paşi mici, fără exagerări, încet, pe rând, dar sigur! Chiar dacă „nimc nu este important”, dupa cum spune Kabbala, dimineața poţi realiza multe, lua decizii importante, clarifica nişte probleme. Astăzi trebuie să recuperezi ziua de muncă de ieri. Dar nu poţi, s-au aglomerat prea multe. Partenerul tau se întoarce sau pleacă, nici el nu ştie. Atenţie, mare atenţie! Fii conservator şi precaut. Dă adevarata importanţă lucrurilor şi foloseşte propria scală de valori. Ai un umor excelent, un optimism solid, dorinţa să scrii, să comunici, poate pe rețele, să citeşti, dar pe un fond de stres provocat de oboseală şi incapacitatea unui efort îndelungat. Evită să mai aprinzi ţigaretă după ţigaretă – fumatul este o plăcere sofisticată, nu un obicei nervos. Seara plăcută şi relaxantă.

PEŞTI  Informaţiile primite, poate din presă, au o latură economică şi una sentimentală, depinde numai de tine să extragi foloasele care te avantajează. Însă, nu amesteca plăcutul cu utilul! Cine se trezeşte de dimineaţă aceluia îi este foarte somn. Asta este toata filozofia şi ar fi bine să-ţi cruţi fortele incepand chiar de astăzi, pentru ca alţii nu prea se gândesc la asta. Astazi sinergia si configuratia planetelor te avantajeaza in dragoste si relatiile sociale, dar sunt mai putin favorabile la bani si glorie.  Influențele planetare confuze şi amestecate ca o salată ghiveci libanez iţi indică să ai astăzi o atitudine placută şi să nu te enervezi fără rost! Carisma personala, "magnetismul animal" cum spunea Franz Mesmer, este in creştere, dar trebuie să-l utilizezi cu abilitate şi inteligenţă. Se apropie mica vacanţă de Sf. Paşti şi nu ai banii necesari. Vezi de pe acum de unde să faci rost, nu lăsa pe ultima zi!