Evenimentul Zilei > Horoscop > Particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic?!! Decizie privitoare la siguranța jurnaliștilor. Horoscop
Particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic?!! Decizie privitoare la siguranța jurnaliștilor. Horoscop

Particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic?!! Decizie privitoare la siguranța jurnaliștilor. Horoscop

Horoscop Acum când jurnaliștii sunt atacați, amenințați și asasinați în timp ce își exercită profesia, decizia luată de reprezentanții celor 57 de state membre ale OSCE este de o importanță majoră.

14 decembrie

 

Horoscop  Pe 14 decembrie s-au născut Paul Eluard, Stan Smith,  Jane Birkin, Raj Kapoor, Radu Beligan, Dumitru Solomon, Aura Urziceanu, Serghei Covaliov.

 

Horoscop O zi de trecere. Anul Nou pe stil dacic a trecut, nu în fiecare zi este sărbătoare! În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Tirs, Calinic, Filimon, Arian şi Apolonie, iar în “Kalendar”, după cum am mai spus, o zi de trecere.

 

Este al treilea an consecutiv în care nu am vazut niciun meteorit din curentul Geminidelor. Nu a fost foarte frig, pe undeva pe la minus cinci grade, am stat o oră afară, aici, în Prahova submontană, dar nu am văzut niciun meteorit, cu toate că meteoriții Geminidelor sunt, de obicei, strălucitori și cu o densitate mare. În copilărie, când cerul era senin vedeam și câte un meteorit pe minut – nu exista turbulența atmosferică datorată încălzirii globale și poluarea aceasta luminosă, pe timp de noapte, pentru sărbători, de la toate casele de țărani cu luminițe și stroboscoape care de care mai kitsch. Bravos, națiune!

 

Cu acest curent de meteoriți este o poveste. Meteoriții nu provin dintr-o cometă, ci, cel mai probabil, dintr-o planetă mică, sau un asteroid mai mare, pe nume 3200 Phaethon. Locul de iradiere, adică de unde par că vin meteoriții este puțin la nordul strălucitoarei stele Castor. De fapt fluxul principal al Geminidelor este astăzi în România, 14 decembrie, la miezul zilei. Numai dacă apare un meteorit enorm, cât un autobuz, un bolid, se poate face văzut. Și auzit!

 

Pe situl Observatorului Amiral Vasile Urseanu, un site de referință pentru mine, în amintirea dr. Harald Alexandrescu și în marele respect pentru Adrian Șonka se spune, citez: ” Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în noaptea apropiată de maxim. În 2018 maximul se va produce ziua, pe 14 decembrie (ora 14:30 ora României). Pentru că maximul acestui curent de meteori poate dura câteva ore, centrate în acest an pe ora 14:30 (14 dec, ora României), rezultă că în nopțile de 13/14 și 14/15 decembrie vom putea vedea stele căzătoare.” M-aș duce să mai mă uit pe cer, la sugestia astronomilor, dar mi-a atras atenția, ceva ce era scris mai sus, citez: ”În ziua de 13 spre 14 decembrie 2018, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.” Ceva nu este în regulă, cu praful și cu gazul atmosferic. După cum se știe, aerul nu este inflamabil, este un comburant, nu este un carburant, nu arde, dar întreține arderea. Repet, oxidarea, arderea, cum vreți să-i spuneți, este inițiată prin prezența oxigenului, la temperaturi foarte mari produse de frecarea meteoritului, la viteze uriașe, cu straturile superioare ale atmosferei. Masa meteoritului se transformă în căldură, lumină și uneori, în bang acustic. Dacă este o pietricică, se consumă, nu ajunge pe Pământ, dacă este un bolovan mare, cât o mașină, de exemplu, ei, atunci este bine să nu fii aproape de locul unde cade!

O particulă de praf cosmic, așa cum este definită de NASA, nu are suficientă masa ca să provoace, prin frecarea cu aerul Terrei, dâra luminoasă, de care se povestește așa de poetic, dar vai, deloc științific. Așa că nu o să mă uit pe cer după potcoave de Săgetător, nici meteoriții nu mai sunt ce au fost odată, o să mă uit la un film.

Sau, pur și simplu, știința a avansat și s-a formulat o explicație pe care nu o cunosc și există gazul atmosferic. Dacă este așa nu putem să ne branșăm la el direct și să renunțăm la costisitoarele conducte care ne aduc gazul rusesc, sau european? Bună întrebare, științifică!  Așa sunt eu, glumesc cu lucrurile serioase și iau în serios glumele!

Dar, în curierul de Bruxelles am găsit ceva interesant:

”Decizia ministerială a OSCE referitoare la siguranța jurnaliștilor constituie un mare pas înainte, a declarat reprezntantul organizației pentru libertatea mediei, Harlem Désir, după reuniunea de la Milano, pe 7 decembrie. Acum când jurnaliștii sunt atacați, amenințați și asasinați în timp ce își exercită profesia, decizia luată de reprezentanții celor 57 de state membre ale OSCE este de o importanță majoră. În decizie e recunoaște faptul că : Munca făcută de jurnaliști îi poate expune la pericole, pe ei și familiile lor, la riscuri și violență, la intimidare și hărțuire. Pentru a preveni aceste riscuri, OSCE face apel la statele participante să ia măsuri pentru a pune capăt pericolelor la care se expun jurnaliștii. Conducătorii politici, responsabilii publici și autoritățile trebuie să nu intimideze, să nu amenințe și să nu tolereze violențele contra jurnaliștilor, se mai spune în document. Harlem Désir a subliniat că: Decizia era oportună și necesară și a reafirmat că o presă independentă este esențială pentru o societate liberă și deschisă și pentru un sistem de guvernare responsabil. Documentul OSCE recunoaște și necesitatea abținerii de la orice ingerință arbitrară sau ilegală în utilizarea tehnologiilor de criptare prin care jurnaliștii își păstrează anonimatul și de la orice tehnică de supraveghere ilegală sau arbitrară. Désir a subliniat că decizia OSCE preconizează și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor jurnaliștilor arestați sau deținuți în mod arbitrar, luați prizonieri sau dispăruți. Se recunoaște importanța jurnalismului de investigație și rolul crucial al jurnaliștilor în mediatizarea alegerilor. Se recomandă condamnarea publică a atacurilor contra femeilor jurnaliste care își exercită profesia, mai ales în mediul online.”

Documentul incriminează fenomenul ”online stalker” prin care se urmărește și se ofensează jurnalistul de către anonimi, mai ales femeile ziariste. Se recomandă blocarea IP-urilor ofensatorilor online și evitarea intrării în polemici cu ei.

 

Les Reporters sans frontières” raportează, că, în ultimii trei ani, au fost cel puțin două sute de cazuri semnalate, se estimează cazurile existente la peste cinci mii. Trei femei jurnaliste au fost atacate fizic, au fost pândite la ieșirea din redacție, de către ”online stalker” două au fost rănite, iar una, din nefericire, a fost ucisă. Agresorii erau persoane cu grave probleme psihice, sub îngrijire severă medicală. Dar, umblau în libertate…

Vă spuneam că o să mă uit la un film. Alegerea mea este ”My Fair Lady” un film cu Oscaruri din anul 1964. Jucat magistral de Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway și mulți alți actori de excepție. Regia, George Cukor și cu asta am spus totul. De ce am ales această comedie muzicală, foarte frumoasă și cuminte? Pentru că este subversivă!  De aceea nu mai este difuzată în România. Filmul, după o piesă de Bernard Shaw, pledează pentru o limbă națională corectă, pentru patriotism și atacă, amuzant, populismul de stânga.

Parcă nu de patriotism și o limbă corectă avem acum nevoie când se înlocuiesc românii cu vietnamezii, nu? Altă întrebare bună!

Am primit câteva cărți noi, o să le răsfoiesc, sunt foarte specializate, nu sunt romane, așa că am ce face până mâine, fiind convins că, mâine este, în definitiv, o altă zi!

☼       ♂       ♀

 

BERBEC După orele de serviciu, care trec repede, așa este vinerea, trebuie să faci puţin sport, sau masaj şi sauna. Trebuie să “încălzeşti maşinăria” în vederea weekend-ului de iarnă, distractiv, dar obositor. Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Perioada în discuţie este pentru cei născuţi sub semnul Berbecului o perioadă splendidă ca sa admire natura direct, de la munte, sau pe… monitor. O mică supărare, dar pe total ziua de azi iti este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nicio importanţă. Ia, din timp, masurile care se impun, ca sa nu intri in criza de timp.

 

TAUR Totul trece, nu spera şi nu ai teamă! Astăzi poţi ataca cu succes problemele materiale, cele urgente, cotidiene. Este un prilej bun pentru cumpărături de Crăciun. Cumpără acum, mâine e mai scump! Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul apropiat. Nu lua decizii importante în această perioadă. Veşti bune de departe.  Un semn de foc te ajută într-o problemă delicată şi/sau de serviciu.  Astrele te favorizează, totuşi, în domeniile legate de relaţiile umane. Trebuie sa dai dovadă de tarie de caracter şi să-ţi impui punctul de vedere, de cate ori stii cu siguranta ca ai dreptate. Anumite indiscretii şi soapte pe furis te fac sa tragi concluzia ca in calea succesului sta numai „look-ul” tau. Schimba-l, adica coafura sau lasă-ţi barbă, daca asta te face sa te simți mai bine în propria piele!

 

GEMENI  Dimineaţa este densă şi aglomerată, dar eşti optimist şi motivat în ceea ce faci. Primeşti un premiu pentru atitudinea ta pozitivă – o veste bună, mai pe seară. Şi poate şi un film bun. Există o conştiinţă ascunsă a zodiei care te împinge înainte şi te păzeşte de necazuri – care functioneaza bine şi astăzi. Ai nevoie permentă de bani ca să-ți satisfaci micile si mai marile capricii, dar acest lucru este un motor și o motivație. Vremea cam geroasă te face să stai în casă şi te avantajeaza pentru că te inspiră să începi noi proiecte, să ai noi idei. Esti intr-o perioada creativa.

 

RAC Înainte de weekend ambianţa este plăcută, calmă şi relativ liniştită. Crezi că poţi aborda unele persoane, că ai putere de convingere. Este doar o părere, dar încercarea moarte nu are! Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gândul în altă parte. Cel mai bine ar fi să ieși în oraș fara bani si carti de credit. Plimba-te, nu cheltui! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componenta neliniştitoare, din cauza influentei Lunii, în creștere. Iti faci griji, de fapt fără motiv, pentru ca intotdeauna te-ai descurcat. Mai ales cand eşti cu spatele la zid… când nu mai ai de ales!

 

LEU  Nu te grăbi, nu fii nerăbdător, toate se întâmplă la timpul lor. Nu există urgenţe absolute, decât la spitalul de urgenţă. În rest sunt convenţii şi închipuiri. Nu te forţa inutil şi păgubos! O zi inspirată, mai ales pentru promovarea intereselor personale. Evită să amesteci lucrurile. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul. O perioada buna, pe care o meriți. Imperial și cu geniul întregului,  cum ești – ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp, ziua de astăzi le pune in valoare.

 

FECIOARĂ Nu trebuie să fii zgârcit când nu trebuie. Vinerea aceasta nu trebuie! Nu-ţi face griji, viitorul îţi este favorabil! Distrează-te şi plăteşte preţul distracţiei fără strângere de inimă! Evita, astazi, discutiile cu membrii familiei, cu anturajul foarte apropiat sau cu partenerii de afaceri asupra proprietatilor comune. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare cu energia ta caracteristică. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate şi va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti. In nici un caz sa nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca cand nu trebuie!

 

BALANŢĂ Se schimbă vremea, se schimbă şi părerile tale.  Astăzi vezi cu ochi noi anturajul tău. Redu ritmul activităţii, fă un pact cu timpul şi ocupă-te de lucruri frumoase pentru Pomul de Crăciun.  Dimineaţa, nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, urmeaza-ti planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.  Aspectele favorabile din casa a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ti asumi obligaţii pe termen lung. Poţi să fii liniştit, în perioada următoare nu prea poţi să ai surprize neplăcute. Trebuie să ai încredere în promisiuni si sa pastrezi vie speranta, dar nu te implica total!

 

SCORPION  Astăzi mănânci dragoste pe pâine. Ai o mare nevoie de tandreţe, de aprobare şi răsfăţ, iar această presiune sentimentală trebuie neapărat să găsescă înţelegerea partenerului, sau partenerei tale. Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă odată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil. Finalizezi, în sfârșit, dimineaţa, în condiţii bune, o parte din afacerile care ti-au dat atâta bătaie de cap. Poziţia lui Venus indică prieteni noi şi petreceri reuşite, dar neconsistente.  Probabil că în weekend trebuie să faci un drum scurt. Veşti de departe, consulta e-mail-ul, reţeaua, sau mai prozaica cutie de scrisori.

 

SĂGETĂTOR Veşti pe care nu prea le mai aşteptai, dar la care sperai. Mici favoruri din partea anturajului apropiat, a familiei. Seara plăcută, la un film, sau spre o destinaţie de weekend de iarnă. O veste aşa-şi-aşa îţi îndreaptă atenţia către o relaţie sau o afacere din trecut. Astazi nu lua decizii importante şi nu programa întâlniri. Limitează-te la activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine. Trebuie să fii înţelegător şi diplomat, să arătaţi consideraţie şi spirit de cooperare, ca sa eviti unele momente lipsite de graţie. Perioada iti este favorabilă, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Nu-ti face griji, viitorul iti este favorabil. 

 

CAPRICORN Astăzi te simţi chiar bine, pentru că pari a fi în relativă siguranţă, iar evenimentele care te privesc sunt previzibile. Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din rutina vieţii! Ziua este favorabilă proiectelor de afaceri, deciziilor importante. Seara relaxantă şi confortabilă. Gândurile te poartă către noi zări. La propriu şi la figurat. Insă, în aceasta perioada orice angajament, orice regulă devine brusc o povară. Totuşi disciplina inerentă zodiei – în Capricorn sunt mulţi militari şi conducatori de state şi guverne – te ajută să-ţi ordonezi simţămintele şi planurile. Uranus, retrograd, din Berbec, iți aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă.

 

VĂRSĂTOR Eşti un pic prea vocal şi prea insistent în a-ţi susţine opiniile şi cauza. Te poţi scuza elegant faţă de prieteni, poţi să le faci cinste cu ceva fierbinte şi aromat, acasă, mai pe seară! Esti intr-o criza de sinceritate, de fapt putin iti pasa de mutrele lor lungi, si lucrul asta este evident pentru preopinenţi. Este cazul să nu mai fii aşa de încordat şi tensionat.  Relaxeaza-te şi încerca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuti. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. Care, evident, nu pot fi legate decât de mica vacanţă de Crăciun.

 

PEŞTI  Efortul din ultimul timp şi oboseala cronică se fac simţite azi, la sfârşit de săptămână de lucru. Trebuie să faci o pauză, să te odihneşti şi mai ales să modifici comportamentul alimentar. Lasa războiul pe mâine! Un procent din zodia Peştilor poate să aibă ceva probleme. Problemele şi necazurile sunt generate chiar de acvariul in care traieşti şi înnoţi. Si sunt de natura şi din cauza utopiei şi încăpăţânării tradiţionale a nativilor din zodia acvatică! Oricum în prima parte a zilei şi mai ales în jurul prânzului, comunicarea este avantajată, poţi să lămureşti unele lucruri. În rest, necazuri de ştiucă cu maioneză…

 

horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop   horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop