Evenimentul Zilei > Horoscop > Jubileu. 50 de ani de când m-am simţit mândru că sunt român. Primăvara de la Praga. De ce nu au intrat sovieticii în România? Horoscop
Jubileu. 50 de ani de când m-am simţit mândru că sunt român. Primăvara de la Praga. De ce nu au intrat sovieticii în România? Horoscop

Jubileu. 50 de ani de când m-am simţit mândru că sunt român. Primăvara de la Praga. De ce nu au intrat sovieticii în România? Horoscop

Mai rămâne o întrebare: de ce ruşii, sovieticii, cum vreţi să le spuneţi, au intrat în Cehoslovacia şi au lăsat România în pace. Bună întrebare, nu? În cei 50 de ani care au trecut am citit diferite analize, păreri, opinii, documente etc etc.

 

Horoscop În august 1968 mă aflam la Bran. La tabăra de pregătire a elevilor olimpici români, pentru Olimpiada Internaţională, care, anul acela, avea să aibă loc la Viena. Adusesem Liceului 24, astăzi Jean Monnet, primul lui titlu olimpic, la fizică, luasem etapa pe ţară. Acolo şi atunci, la Bran era la crème de la crème a liceenilor. Fizică, matematică, chimie, dar şi literatura română şi alte discipline erau prezente acolo cu ce avea mai bun România în şcolile ei. Cam optzeci de adolescenţi, dacă îmi amintesc bine. Nu toţi erau olimpici, aceia eram puţini, vreo două-trei duzini, dar restul erau şi ei deosebiţi. Cele mai frumoase şase fete liceene din România, redactorul şef, elev, al unui ziar săptămânal de şcoală, un inventator de 15 ani, o fată care salvase un coleg, după un accident groaznic, dându-i primul ajutor mai calificat ca un paramedic, un sportiv, un boxer de 14 ani care făcuse KO un adult de două ori mai greu ca el şi… exemplele pot continua. Şi foştii mei colegi de la clasa specială de fizică, de la Liceul Cantemir.

 

Horoscop Fusesem “racolat” cu un an înainte, de profesorul de fizică Fălie de la Liceul 24. Târgul fusese clar: eu aduceam Liceului 24 un titlu olimpic la fizică, iar directorul Bărbulescu urma să închidă ochii la absenţele mele de la şcoală, să le motiveze automat. Mai mult, puteam să refuz să ies la tablă, sau să dau extemporal. În faţa copiilor de nomenclaturişti de la Liceul 24 aveam o aură de băiat rău, ei nu ştiau de contractul meu, dar faptul că făceam pe nebunul, nu veneam la şcoală, sau mă ridicam în timpul orelor şi plecam la bibliotecă era un prilej de admiraţie pentru ei, mai ales pentru fete, elevii de la 24 fiind destul de convenţionali şi reţinuţi, nu trebuia să-şi facă tata, sau mama, de râs. Eu mi-am respectat partea de angajament şi aşa au făcut şi profesorii. Toată lumea era mulţumită şi în vara lui 1968 diploma mea de olimpic în fizică pentru clasa a XI-a strălucea într-o vitrină, în stânga cancelariei.

 

Horoscop “Dinţoasa”, profesoara de matematică şi diriginta mea, într-un consiliu profesoral în care se discuta despre soarta noastră, a elevilor, când a venit rândul meu a zâmbit rău: “Radu este la un an lumină înaintea tuturor elevilor, nu o să se mai întoarcă de la Viena, o să-i scriem la NASA!” De fapt, fără să ştiu, toată lumea a adoptat părerea “Dinţoasei”. Mult timp m-am gândit la acest lucru ca şi la alte lucruri asemănătoare. Mediocritatea nu înţelege elita. Eu, dacă de trei ani luasem, în fiecare an, titlul olipic la fizică, nu eram bun pentru România, eram un produs de export. Aşa cum mediocritatea nu admite că oamenii obişnuiţi pot da performanţe extraordinare. Leonardo da Vinici trebuie să fi fost un extraterestru, nu? Piramidele au fost construite de zei, tot un fel de extratereştri, nu? Ceea ce este deosebit, ce iese din vederea celor mulţi, nu poate fi de pe Pământ! Oamenii mediocrii nu admit excelenţa, faptul că pot exista oameni, la fel ca ei ca înfăţişare, dar de o mie de ori mai pregătiţi, mai inteligenţi, mai capabili. Stareţul Dionisie, Dumnezeu să-l odihnească, îmi spunea: “Constantine (aşa îmi spunea, după prenumele meu Costin) omul lui Iisus, fereşte-te de ei, dacă prostia ar durea, ei ar urla tot timpul!”  I-am urmat sfatul şi m-am pustnicit, după ce toate încercările mele repetate de a face ceva bun, cinstit şi onorabil pentru România, s-au izbit de zidul de netrecut al prostiei, hoţiei, mediocrităţii şi nepăsării. Iată, intru pe al noulea an al pustniciei, deie Domnul ultimul să nu fie!

 

Horoscop Deci, ne aflăm în august 1968, la Bran. Toată lumea se aşteapta să nu mai mă întorc de la Viena. Chiar şi pe frumoasă mea mamă o vedeam adesea plânsă, vorbele “Dinţoasei” ajunseseră şi la familia mea. Tata nu zicea nimic, doar se uita mai mult la mine, parcă ar fi vrut să mă picteze. Numai eu nu ştiam nimic, că trebuie să ajung la NASA, via Viena!

 

Horoscop La Bran se făcea o pregătire densă, prelegeri ale unor profesori universitari de renume, i-am ascultat cu plăcere şi m-am reţinut să le pun întrebări de neam prost, care îmi treceau prin minte, gen: dom’ profesor, aveţi şi ceva cert ca teorie, pentru că tot ce ne prezentaţi sunt ipoteze de lucru, presupuneri ştiinţifice.

 

Horoscop Seara dansam cu Carmen, sau cu Ana, cânta “Roşu şi Negru” şi cânta bine. În zilele libere, când nu se făcea pregătire, făceam excursii. Am fost la Castel, de două ori, odată cu Carmen şi a doua oră cu Ana şi cu toată banda de la Cantemir, cu Tony şi fraţii gemeni Maican et Co. Tony a avut amabilitatea şi mi-a trimis acum o săptămână fotografiile, scanate, făcute cu acel prilej, sunt mărturie că totul nu a fost visul unei nopţi de vară.

 

Horoscop Totul mergea bine, până în ziua de 21 august 1968. Ţin bine minte, am memorie cinematografică. A fost într-o miercuri, era zi liberă şi am folosit-o ca să ajungem la nu ştiu care peşteră din munte, nu i-am ştiut niciodată numele. Pe la ora două-trei după masă, când ne-am întors la tabăra noastră, ne răzbise foamea. Tabăra de pregătire a olimpicilor din România arăta ca un muşuroi de furnici călcat de o vacă. Toată lumea fugea de colo-colo. Se făcuse coadă la singurul telefon, de la comandamentul taberei. Nu înţelegeam nimic, iar când l-am văzut şi pe pompierul taberei înarmat cu un AK-47 pur şi simplu am căscat gura. Martin, aşa îl chema pe pompier, a spus repede: “unde aţi fost, e război, ruşii au intrat în Cehoslovacia şi o să intre şi la noi!”

 

Horoscop Nu am ascultat cuvântarea lui Ceauşescu, nici acum nu prea ştiu ce a spus. Dar am văzut reacţia populară la eveniment. Uneori corectă, alteori disproporţionată, ridicolă chiar. Aşa gândesc acum. Atunci, eram un adolescent maturizat fără voie, de morala mic burgheză în care fusesem crescut, de prea mult învăţătură născută din curiozitate şi de povara unui IQ mare, prea mare, numai Nadia Rapaport, fiica cea mică a celebrului doctor evreu, mă mai întrecuse, ea avusese 190, la teste. Dar, am înţeles ceva. Uneori, în istoria noastră, interesele conducătorilor au coincis cu dorinţa şi voinţa poporului.  Asistam la un astfel de moment astral, de o importanţă covârşitoare pentru România.

 

Tabăra de pregătire olimpică de la Bran se cam terminase. În după amiaza zilei de 21 august 1968 au început să vină maşinile părinţilor, care după ce vorbeau la comandamentul taberei îşi luau repede copiii şi pe cine mai avea aceiaşi direcţie.

 

Horoscop Eu m-am plimbat prin sat, cred că împreună cu Voiculescu, un coleg de la Cantemir. Din nou am rămas cu gura căscată: sătenii, munteni amarnici şi dârji, îşi fortificau casele. Colo dregeau un oblon greu de fereastră, dincolo o poartă strămoşească. Un moş cu un topor în mână, când ne-a văzut, ne-a spus direct: măi, băieţi, dacă auziţi motoarele tancurilor, nu staţi pe şosea, intraţi în pădure cât mai repede!

 

Horoscop Atunci, în ziua aceea de august ceva s-a răsucit dureros şi totuşi plăcut în mintea şi inima mea! Eram mândru că sunt român! Eram mândru că fac parte din neamul acesta. Rasa care s-a pregătit mereu de război, de mii de ani, chiar dacă ştia că o să-l piardă, că sunt ofertă, între cei mari şi puternici. La răspântia a trei imperii… Nu contează sistemul politic, nu contează conducătorii efemeri, nu contează duşmanul – ceea ce contează este simţământul acesta tragic şi măreţ, în acelaşi timp, că eşti mândru că faci parte dintr-o naţie mică, puţin numeroasă, bătută mereu de valurile istoriei, dar care supravieţuieşte, prevalează, mereu şi mereu, cu sacrificii greu de imaginat. Sacrificii ale poporului, au plătit cu zecile şi sutele de mii, dar şi ale conducătorilor. Să ne amintim de Brâncoveni, asasinaţi de păgâni, de Mihai Viteazul asasinat de imperiali, de Nicolae Iorga asasinat de legionari, dar şi de Gheorghiu-Dej, asasinat de sovietici. Pe Ceauşescu cine l-a asasinat? Bună întrebare!  Contează doar România, eternă, cu interesele ei mereu aceleaşi!

 

Horoscop Pe 21 august 1968 şi în zilele următoare m-a impresionat reacţia populară, solidaritatea şi mândria. Furia şi mândria, poate născute din teamă, din frica milenară de năvălitori, dar şi din dorinţa ascunsă adânc în sufletul poporului că, poate, de data asta avem noroc, nu-şi mai întoarce bunul Dumnezeu faţa de la români. România populară, poporul, se pregătea de luptă, nu ar fi cedat în faţa trupelor Tratatului la Varşovia. Se credea, aşa îmi spuneau colegii de la 24, unii fii, sau fiice de generali, că se va ataca dinspre Vest, din Ungaria, unde graniţa putea fi trecută uşor de tancurile sovietice. De aceea a avut loc concentrarea a trei mari unităţi româneşti în Transilvania şi numai câteva divizii în Est, la Prut. Pe atunci s-a născut şi un banc. Se spune că militarii români, observând concentrarea de mari unităţi sovietice pe Prut au început să înfigă drapele tricolore pe graniţă. Întrebaţi de ce fac asta, au răspuns: pentru că ni se fâlfâie de ruşi!

 

Horoscop Am ajuns în Bucureşti pe 22 august, cu rata până la Braşov şi de acolo cu trenul, cu grosul trupei de olimpici şi cu profesorii care răspundeau de noi. Un oraş mort, lume puţină pe străzi, cu figuri îngrijorate. Veselul Bucureşti, cel plin de verdeaţă şi curat cum altă capitală europeană nu era pe atunci, se pregătea de asediu. Tata şi mama mă aşteptau pe peron, în Gara de Nord. Tata, pilot pe avioane de asalt în WW2 se pusese la dipoziţia Corpului de Observaţie Aeriană, care avea avioane cu elice, pe atunci. Aşa că nu putuse să vină la Bran să mă ia cu Wartburgul familiei, fusese rugat să nu părăsească Bucureştii. Am ajuns acasă, stăteam pe Strada Aviator Ştefan Protopopescu, nr. 7, bloc C-3. În Nord, lângă Sala Floreasca în parcul cu patinoarul. Unul dintre cele şase blocuri turn construite pe Groapa Floreasca, la sfârşitul anilor 50.

 

Horoscop A început să sune telefonul. Probabil că sunase şi până atunci, dar nu fusese nimeni acasă, vă daţi seama că nu existau mobile, în acele timpuri. Prietenii mei, rude, dar şi profesorii de la 24. Toţi erau mulţumiţi că sunt bine şi că sunt ACASĂ! Acest fel de emoţie colectivă, solidaritate scrâşnind din dinţi şi cu pumnii strânşi, proprie românului, “suntem de un sânge, voi şi eu” după cum bine zicea Kipling! Întotdeauna patriotismul meu s-a îndreptat către colectivitate, popor, ţară! Am fost mândru când Nadia Comăneci a luat nota 10 la Olimpiadă, se cânta imnul României şi se ridica tricolorul pe cel mai înalt catarg. Am fost mândru când echipa noastră de tineri inventatori s-a întors de la Berlin cu toate premiile luate, la toate categoriile. Reprezentau România. Am fost mândru când mentorul meu, Corneliu Mănescu, a fost ales Preşedinte la ONU, se întâmplase în 1967. Reprezenta, cu cinste, România. Am fost mândru când Ilie şi Ion au jucat cu salatiera pe masă, meciul de Cupă Davis. Reprezentau România şi i-am aplaudat până m-au durut palmele, mai ales după ce au pierdut! Am fost mândru când am văzut cum vameşii din ţări străine preţuiau, pe atunci, paşaportul meu diplomatic. Reprezentam România. 

 

Horoscop Pe scurt, delegaţia română nu a mai participat la Olimpiada de la Viena, dar tata, cam după o săptămână, sau câteva zile, a apărut cu o familie de cehoslovaci, care nu mai doreau să se întoarcă în Cehoslovacia. Îşi făcuseră concediul pe litoral. Erau din Ostrava, din Slovacia, el era istoric şi membru marcant de partid, primar, sau cum i-o fi spus pe atunci, prieten cu Dubcek, iar ea era medic, directoarea unui spital din Ostrava. Dacă se întorceau în ţara lor urmau, mai ales el, să intre imediat în puşcărie, nevinovaţi, băgaţi de ruşi, cum au făcut şi cu marele sportiv Emil Zatopek. O să vă povestesc altădată ce şi cum şi când şi unde au emigrat cehii. Nu sunt sigur, dar cred că România a oferit, atunci, un fel de azil politic la mai multe familii de cehoslovaci. De la ei, de la cehi, am avut ocazia să citesc un ziar franţuzesc care făcea analiza primăverii de la Praga. Ziarul era “L’Express”, numărul din 29 iulie 1968, dedicat, aproape în întregime “problemei cehe”. Articolul de fond, foarte lung si foarte bine scris, il avea in centru pe artizanul schimbărilor din Cehoslovacia, Alexander Dubcek, un slovac născut la Uhrovec, în Slovacia, la 27 noiembrie 1921. Au lipsit doar câteva luni ca Alexander Dubcek să fie cetăţean american. Ştefan, tatăl lui, era un om care iubea libertatea. A crezut că o obţine dacă emigrează în America. A fost tare dezamăgit şi s-a întors în ţară, pentru că “fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în ţara mea”. Când Alexader avea trei ani, familia lui pleacă în Uniunea Sovietică, unde tatăl lui găsise de lucru. În acele timpuri sovieticii cautau specialişti străini şi îi plăteau foarte bine. Alexander creşte în URSS, de unde familia lui se întoarce în Cehoslovacia în tragicul an 1938. Avea 17 ani. După ce Cehoslovacia este ocupată de naziştii toţi bărbaţii Dubcek fac parte din Rezistenţă. În acţiune este ucis fratele lui Alexander, Julius. O să vă povestesc toată biografia lui Dubcek şi a familiei, altă dată. Ceea ce contează este formarea şi caracterul lui Alexabder Dubcek. A fost, fără nici îndoială, o personalitate cu pronunţate obţiuni de stânga, un comunist care dorea independenţa şi suveranitatea ţării lui, ieşirea din sfera “marelui licurici” de atunci.

 

Horoscop Deja am scris prea mult şi nu doresc să vă plictisesc, dragii mei lupi, padawani şi hobbiţi! Dacă doriţi să aprofundaţi problema, v-am dat sursa.

 

Mai rămâne o întrebare: de ce ruşii, sovieticii, cum vreţi să le spuneţi, au intrat în Cehoslovacia şi au lăsat România în pace. Bună întrebare, nu? În cei 50 de ani care au trecut am citit diferite analize, păreri, opinii, documente etc etc.

 

Horoscop Cred că au fost mai multe motive, dar vectorul principal a fost cel economic. SUA a ieşit din război cu mari sume date cu împrumut Marii Britanii, URSS şi Franţei. Aceste ţări, ca să-şi plătească datoria la americani i-au pus la plata, ca despăgubiri de război pe germani şi italieni. URSS storcea fără milă ţările din “lagărul socialist”. SUA a ajutat mult Germania, vezi planul Marshall, ca să poată să se refacă şi să-şi plătească datoriile către britanici, francezi, olandezi, iar aceştia către SUA. Întâlnirile de la Bilderberg, mai ales primele, aveau ca scop supravegherea şi înlesnirea fluxului financiar din ţările Europei către SUA.

 

Horoscop Începând din vara anului 1967, Cehoslovacia a început să-şi diminueze activitatea în CAER, adică contracte economice proaste încheiate cu sovieticii şi au trecut masiv pe devize convertibile, adică au început să cumpere mărfuri şi servicii din Occident. Acest lucru a nemulţumit URSS şi, poate, în egală măsură şi SUA, pentru că Cehoslovacia nu mai “cotiza” la datornicul său principal, URSS.

 

România a fost cuminte, a continuat cu contractele proaste de comerţ exterior în CAER, foarte puţin pe devize convertibile. “Câinele care latră, nu muşcă!” URSS nu avea niciun motiv să invadeze România, atâta timp cât plătea! A fost o  mişcare diplomatică măiastră a lui Kosâghin, care, prin izolarea României de la pregătirile de invazie a Cehoslovaciei şi cunoscând foarte bine profilul psihologic al lui Nicolae Ceauşescu, dădea impresia unei democraţii în marş în lagărul comunist, cu voci pro şi contra, cu dezbateri şi proteste.

 

Întotdeauna, dar întotdeauna, în conflicte, în invazii, în războaie a contat doar jaful şi cucerirea de teritorii. Toate ambalate politic, rasial, sau religios!

 

 

Horoscop Ziua de 21 august are o semnificaţie deosebită pentru familia mea. Este “ziua căsătoriilor”. Pe 21 august 1949 s-au căsătorit, în aceiaşi zi, atât părinţii mei, cât şi părinţii soţei mele. Unii în Bucureşti, ceilalţi la Brăila. Am continuat tradiţia, 25 de ani mai târziu. Când o să revin la articolele zilnice, o să vă povestesc despre o nuntă între o cititoare şi un cititor asiduu ai articolelor mele, nuntă la care am fost invitat ca un fel de naş.

 

Horoscop Până atunci nu mai este mult, trece săptămâna ca ziua şi ziua ca ora, să sperăm că o să fie mai bine pentru noi toţi şi o să avem motive de mândrie, nu neapărat de la Simona Halep, doar săptămâna viitoare este, fără nicio îndoială, o altă săptămână!  

 

  

 

٭           ٭           ٭

 

 

Horoscop zodiacal pe zile, pentru săptămâna 13 – 19 august

 

BERBEC  Luni, ceea ce nu trebuie să faci azi: să cumperi un bun, sau mai multe, de folosinţă îndelungată. Mercur nu e favorabil. Partea plăcută a zilei: primeşti o veste bună. Ai ambiţii, e foarte bine! Marţi, încerci să ajuţi pe cineva apropiat. Pe de altă parte carisma ta este în creştere şi poţi avea o serie de succese sociale. Dragostea este bine aspectată, interesul tău pentru acest domeniu are o dinamică pozitivă. Miercuri, proiectele începute, mai ales dimineaţa, dar şi după ora amiezii, au toate şansele să fie benefice. Puterea verii îţi aduce noroc în afaceri şi în dragoste. Joi, ai chef de discuţii. Ba mai mult, vrei să spui ceea ce ştii celor dragi. Dar nu-i bate prea tare la cap! Vrei să te faci util şi să fii de ajutor, deci nu exagera, fii înţelept, nu cicălitor! Sa nu fii foarte contrariat cind analiza ta obiectiva si meseriaşă făcută in cercul tau de prieteni va starni proteste şi remarci de genul "am mai auzit asta"! Vineri realizezi că originalitatea nu este punctul tău forte. Pastreaza-ti speranţa, viata este frumoasa şi poţi să o faci şi plăcută! În weekend, un eveniment sau un spectacol, poate, mai pe seară, asta sâmbătă. Îţi place din nou să monopolizezi atenţia anturajului şi să intri într-un caleidoscop de trăiri, sentimente şi aventuri din cele mai interesante. Duminică, amintirile nu-ti dau pace si nu este o idee rea să le aşterni pe hârtie, sau sa deschizi un nou fişier.

 

horoscop

 

TAUR   Luni, limitează-te la activitatea de… luni! Nu trebuie să întreprinzi nimic important financiar. Investiţiile şi achiziţiile constituie nişte nebunii riscante în această zi frumoasă şi călduroasă de august. Marţi, afirmi că nevoia ta permanentă de bani a făcut să te speteşti cu munca în ultima perioadă de timp. Odihneste-te astăzi ca să te poţi lupta cu greutăţile mâine. Te aşteaptă o perioada grea şi obositoare. Miercuri, cheltuieşti prea mult şi până la urmă pe mici lucruri inutile. Spre seară, o veste bună, de departe. Probabil un raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale. O periodă favorabilă mai ales pentru nativele zodiei. Joi,  nu pierde timpul cu filozofii utopice şi cu idei fantastice. Mai mult pragmatism nu strica! Vineri, evită şefii, directorii, patronii, ofiţerii, dictatorii etc – cei, ierarhic, mai mari ca tine. Treci printr-un moment de sinceritate acută şi s-ar putea să le spui ce gândeşti. Ar fi o mare greşeală! Evită deciziile care duc la schimbări majore şi mai ales nu te repezi sa tragi concluzii. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze obiective. În weekend, ca să nu rămâi în contemplare ca să-ţi aminteşti ce bine era în junglă pe vremea lui Tarzan, sau cand domnia voastra era un om de Cro-Magnon, este bine să-ţi faci un plan amănunţit din timp. Cine poate, adică are portofelul plin, poate da o petrecere la un local, la o terasă, aşa de fiţe şi de realaţii bune cu cei dragi! Este de prost gust să-ţi inviţi anturajul la un fast food, care, pe lângă că te otrăveşte, mai este şi o fabrică de mâncare, o cantină populară, până la urmă.

 

horoscop

 

GEMENI  Luni – o zi de luni obositoare, dar până la urmă foarte plăcută. Seară deosebită. Dacă, încă eşti în vacanţă, un plus de distracţie. În general, lucrurile devin mai dinamice, evenimentele mai dese. Marţi, te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indraznete, dacă nu comice, mai ales daca lucrezi in domenii legate de sănătate şi copii. Influenţe astrale subtile te ajuta sa tragi concluzia că lucrurile incep sa mearga spre bine, la locul unde activezi, fie că este birou, spital sau tabără de vară, şi în dragoste. Miercuri, atenţie la nişte termene, sau întâlniri – este bine să nu întârzii : „punctualitatea este politeţea regilor!”. Joi, realizezi că ţi se recunoaşte adevărata ta valoare şi eşti apreciat. E un motiv în plus să te echilibrezi, să-ţi recapeţi încrederea în forţele tale şi să fii gata de performanţe deosebite! Nu te grăbi nejustificat, nu este genul tău şi nici nu dai rezultate mai bune procedând astfel. Vineri, până la urmă iei o hotărâre, dar vei constata că nu ai luat în considerare toate datele problemei, că nu ţi-ai făcut „stereotipuri de comportament”, că întotdeauna stai în defensivă. Totuşi, astăzi te simţi din ce in ce mai in formă, cu mai multă energie şi dinamism, şi aceasta chiar dacă vremea este capricioas de caldă şi presiunea atmosferică variază. În weekend ai impresia ca rezultatul nu merită efortul. Aşa că stai liniştit, ai o perioadă de weekend senină şi frumoasă, cum nu ai mai avut de mult timp. Dar, duminică, este momentul unui mic bilanţ personal! Armonia trebuie să facă parte din viaţa ta, aşa au hotarât stelele pentru tine.

 

horoscop

 

RAC   Luni, nu te mai indigna când afli amanunte picante despre unele relaţii sociale, despre „vedete”, sau despre unii prieteni care sunt serviabili atita timp cit  pot profita de bunavointa ta. Sunt „bunuri de consum”. Marţi, ai şansa să-ţi clarifici un pic dorinţele şi aspiraţiile, să te detaşezi de cotidian. Puţină solitudine, singurătate bine temperată – nu-ţi strică şi îţi întăreşte capacitatea de dialog!  Miercuri, nu este uşor să faci alegeri, să iei decizii care să fie şi înţelepte şi profitabile şi să nu supere pe nimeni!  Stabileşte priorităţile. Îi răsfeţi pe cei dragi, care abia aşteaptă asta! Joi, dupa câteva zile echilibrate, care zile au trecut repede fără amintiri memorabile, stelele par că iţi surâd din nou. Astăzi ai relativ noroc şi în dragoste şi in afaceri, dar afaceri care privesc comunicarea, in general! Vineri, cu zodia în continuare relativ neaspectată trebuie sa eviti confruntările tăioase, mai ales cele legate de activitaţile profesionale, sau de meseria ta. În general eşti un bun profesionist, dar uneori prudenţa te îndeamnă să laşi lucrurile neterminate. În weekend,  ceea ce pare a te preocupa astăzi în cel mai înalt grad este părărea celor din jur despre tine, în special a partenerului(ei) şi a familiei. Imaginea ta este cum trebuie, nu-ţi face griji! Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor de familie şi/sau de prietenie. O situaţie personală, mai veche, îşi găseşte rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie şi să ai răbdare, multă răbdare.

 

 

horoscop

 

LEU  Luni, conjunctura e bună. Mai ales în relaţiile profesionale, de afaceri, de serviciu. Dacă eşti în vacanţă, pierzi ocazia să faci câţiva arginţi în plus. Dar, poţi obţine ceva mai valoros! Totuşi, ziua pare delicată. Marţi se pot întâmpla, statistic vorbind, evenimente neprevăzute. Nu da curs propunerilor extravagante, odihneşte-te şi relaxează-te. O carte bună sau un film interesant pot crea un climat confortabil. Ceea ce s-a pierdut se va găsi. Regăseşti fie un obiect pierdut, fie ceva ce ai rătăcit, poate chiar sentimente sau trăiri. Miercuri, evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul apropiat. Seara relaxantă. Joi, răbdarea ta s-a evaporat, probabil din cauza nesimţirii partenerului, dacă vrei un scandal, e foarte uşor! Dar mai bine gândeşte-te la ceva elaborat, "plăţile" de genul ăsta se fac la rece! Vineri, vorbeşte mult, dar nu spune nimic! Este o zi neaşteptat de simpatică, în care toată lumea te intreabă ce faci şi găseşte că arăţi bine. Până seara chiar că te simţi excelent! Tot ceea ce începi azi poate aduce rezultate bune. În weekend, mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă idee sau un nou tip de proiect. Dă-i înainte cu talent, ceva trebuie să iasă! Sănătatea este bună, atenţie, duminică, la durerile de cap – nu lăsa să-ţi ruineze buna dispoziţie.

horoscop

 

FECIOARĂ   Luni, trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Azi ai chef sa maninci ceva special. In lipsa unor alte satisfactii, dar nu te pacali singur ca poti sa slabesti mancand obisnuit! Marţi, nu uita că loialitatea este în zilele de azi lucrul cel mai scump şi marfa cea mai rară. Posibile disensiuni dimineaţa, care pot fi evitate prin amânarea unor întâlniri sau vizite.Miercuri, armonia si echilibrul acestei veri călduroase si steaua fixa Vega te ajuta sa-ti intelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitatile si drumul pe care sa-l urmezi. Este o zi de reflecţie în care este bine să te limitezi la activităţile obişnuite, dar dimineaţa te poţi apleca şi peste treburi mai importante. Joi, o zi de rutină, care te-ar plictisi dacă nu ar fi vestea de pe la ora prânzului. Pare a fi o mică criză, dar gestionează totul cu mare grijă, stelele arată că poate fi vorba de o păcăleală. Avand in vedere si luand in consideratie lumea asta nebuna, nebună, nebună ai renuntat la cura de slabire, dar o sa regreti amarnic la prima petrecere, sau în weekend când, poate, te duci la mare! Vineri, emoţional, ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere. Astăzi ia o pauză, odihneşte-te, relaxează-te, poate distrează-te puţin şi lasă confesiunile pe mai târziu. În weekend ocupă-te de programul tau obişnuit de zile libere, poate du-te la un spectacol, la o îngheţată şi stelele spun ca totul o sa fie bine. Nu da curs propunerilor extravagante, odihneşte-te şi relaxează-te. Nu apăsa pe acceleratorul vieţii când nu trebuie. Sâmbătă este una dintre acele zile. O carte bună sau un film interesant pot crea un climat confortabil, asta duminică.

 

horoscop

 

BALANŢĂ  Luni ai avut timp suficient să reflectezi asupra celor întâmplate în ultimul timp şi este cazul să acţionezi. Nu imediat, dar după cum ştii morile zeilor macină încet… dar infinit de fin! Marţi se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Capacitatea ta de a te impune se traduce şi prin reciclarea unor idei vechi, sau emise de alţii, în concepte noi şi profitabile. Miercuri, dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Joi, urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. Astăzi lasă analizele sofisticate pe altă dată. Experienta acumulata, antrenamentul până la urmă, din discutiile avute in ultimul timp cu colegii şi cu rudele te avantajeaza sa fii elocvent si să ai ultimul cuvant. Vineri nu lua decizii importante, nu intra în jocul altora, impune-ţi propriile regului, dar nu juca singur. Aşa trezeşti interesul şi nu eşti uitat uşor, originalitatea este imediat evidenţiată. O zi de cumpărături sau de călătorie. Nu-ţi fă nici un program, în aparenţă. Lasă lucrurile să se întâmple. În weekend nu te baga inutil şi neinvitat peste problemele altora, nu uita: câinele moare de drum lung si prostul de grija altuia ! Nu ai frică, păstrează speranţa şi portile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual, pe direcţia ta strategică!

 

horoscop

 

SCORPION  Luni. o informaţie în legătură cu nişte bani, dar nu spera că se rezolvă imediat. Toată ziua este sub semnul, care, de fapt nici nu este prea negativ, al amânării şi al întârzierii. Săracul Saturn este de vină, dar face şi el ce poate, nu este nimic personal, treburi cosmice! Marţi, favorurile stelelor se îndreaptă spre familie. Noile asociaţii, pe termen scurt, sunt favorizate.  Trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Miercuri, trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti de bine, pozitiv.  Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate. Astăzi poţi să dai curs cu curaj intereselor proprii. Joi, pune-ti problemele personale intr-o prioritate si ordine fireasca si planifica astfel lucrurile incat sa-ti satisfaca filozofia ta despre viata. Sigur, dacă ai o astfel de filozofie. Şi o veste bună: amorul este bine aspectat! Vineri, cu tact şi calm poţi evita gafele şi discuţiile în contradictoriu. Ai oarece probleme de rezolvat, la serviciu sau la locul tău de activitate. Abordarea sistematica a situatiei iti furnizeaza datele necesare rezolvarii ei. În weekend problema care te obsedeaza este cea a statului social. De fapt, nu vrei sa recunoşti că lipsa acuta a banilor te face mizantrop. Eşti intr-o uşoara pierdere de energie cauzată de oboseală şi de numeroasele decepţii. Supraveghează-ţi sănătatea şi, în special, alimentatia.

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR  Luni, idealizează mai puţin situaţia în care te afli şi aşa poţi avea o viaţă mai fericită. Nu trebuie să te minţi spunând tot timpul că o să fie bine, dar nici că destinul tau este teribil. Cum îţi aşterni, aşa o să dormi! Marţi, astrele favorizează cât de cât  pe nativii din primul decan al zodiei. Dacă eşti născut în al doilea decan al zodiei nu trebuie să aştepţi nimic bun din partea celorlalţi, astăzi trebuie să te descurci singur. Al treilea decan are mici sau mai mari probleme cu sănătatea, în special din cauza căldurii. Miercuri îţi poţi exercita liberul arbitru luând o decizie. Dar orice ai face, nu îţi place. Este ceea ce se numeşte o fundătură sentimentală sau profesională. Evită astazi orice lucru, vorba, fapta sau gest care pot avea o implicatie pe termen lung. Joi, trebuie să fii iscusit şi diplomat, să arăţi consideraţie şi spirit de cooperare, pentru ca să eviţi o decepţie provocată de defecte de comunicare.  Vineri atenţie la cumpărături, la termenul de valabilitate. Prietenii te ajuta astăzi chiar fără să-i baţi la cap. Trebuie doar să le ceri nimicuri care nu îi costă! În weekend – în această perioadă a celor două zile libere poţi să intâlneşti o persoană deosebită şi astfel de întâlniri îţi încălzesc inima şi îţi oferă suficiente rezerve de bună dispoziţie şi optimism.

 

horoscop

 

CAPRICORN  Luni eşti prietenos şi tandru ca un caţeluş binedispus. O stare minunata în care  rămai toată ziua şi de care va profita din plin anturajul tau. Totuşi, astăzi magia relatiilor sociale este cam departe de modul tau direct de abordare. Vei avea caştig de cauză daca vei adauga şi un zâmbet şi formula : te rog frumos! Marţi, cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Încet-încet ca un copil care învaţă să meargă te vei pune pe picioarele proprii, în afacerea pe care o ai în gând. Miercuri, încerci sentimente complexe şi nu este vorba doar de iubire şi pasiune. Nu se ştie de ce, poate din cauze obscure ale conjuncturii astrale, sau pur şi simplu pentru că simţi acest lucru – ei bine, învăţătura devine din nou importantă pentru tine. Joi, retragerea la timp este preludiul victoriei următoare.  Spune inţeleptul general chinez Sun Tzu, probabil pentru că a încasat multă bătaie şi ştie ce spune! Astăzi nu trebuie să insişti prea mult. Dacă vezi că nu merge, schimbă tactica, sau retrage-te. Vineri, planurile tale se pot derula dupa cum te-ai aşteptat. De mai multă vreme doreai un grad mai mare de libertate materială pe care stelele te sprijina să-l obţii prin hărnicie şi cu puţin noroc. În weekend evita, pe cat posibil, asumarea unor noi obligaţii. Cu zodia slab aspectată, fie te plictiseşti teribil, fie te enerveza lipsa evenimentelor notabile şi mediocritatea celor din jurul tău. Sâmbătă nu trebuie să cheltuieşti nimic. Pagubă curată. Mai bine aruncă cu banii pe fereastră sau taie cardul cu foarfeca, este acelaşi lucru. Totuşi, duminică, viaţa pare frumoasă. Nu se întâmplă nimic, deci nu se întâmplă nimic rău! Normalitatea este uneori plată.

horoscop

 

VĂRSĂTOR  Luni fii deschis la oportunităţi, la prilejurile oferite astăzi. Cu toată viaţa ta agitată, (oare de ce?) găseşti timp pentru perfecţionare ta profesională. Marţi, este indicat să-ţi supraveghezi debitul verbal şi tonul vocii. Chiar ar fi bine să cenzurezi şi ceea ce spui. Ai de suferit din cauza vremii capricioase, dar şi din cauza încăpăţânării tale, pentru că te îmbraci aiurea, fără să ţii cont dacă afară este cald, sau frig. Miercuri, totuşi, ai o perioadă destul de bună pentru promovarea intereselor personale. În general şi unii dintre Vărsători pot profita de oportunitate, ai câteva prilejuri  bune de afirmare şi de rotunjire a buzunarelor  – nu trebuie să le scapi pentru că se apropie sezonul friguros şi ai nevoie de mai mulţi bani. Joi, un ajutor neaşteptat. Cineva te ajută. Mare atenţie la serviciu, sau unde îţi petreci activitatea, sau ziua – se întâmplă ceva – în registrul benefic. Trebuie, doar, să fii atent ca să nu pierzi prilejul. Deci, poti avea succes in profesie sau meserie, sau în vacanţă – ai mai multă energie dacât în mod normal. Vineri evită să te enervezi pentru lucruri de nimic. Sigur că este bine să nu te enervezi deloc. Dar poţi ?! Primele ore de srviciu, de activitate îţi aduc surprize, dintre care unele chiar plăcute. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, poţi pleca în scurte călătorii – mai curând delegaţii, sau destinaţii de weekend. În weekend: magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale. Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Mai greu, puţin mai greu, este cu cei dragi, cu cei foarte apropiaţi. Nu ştii cum să comunici cu ei. Nimic nu mai este cum a fost şi nici nu este cum trebuie. Valorile se schimbă, dar pe tine nu te surprinde prea mult. De fapt, nici nu te interesează! Schimbarea face parte din caracterul tău!

 

horoscop

 

PEŞTI  Luni, evită orice decizie luată  în stare emotivă. Nu începe proiecte noi, noi acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece, aproape cu siguranţă, poţi fi fi dezamăgit de cei cărora le vei solicita ajutorul. Mai multe aspecte minore benefice arată că lucrurile pot merge şi bine. Nu-ţi face griji prea mari, viitorul îţi este favorabil Marţi, reinventează “ceaiul de la ora 5”  sau dă o raită pe la toţii prietenii. Mai poţi dedica ziua studiului şi perfecţionării tale profesionale şi fizice. Te poţi duce, de asemenea, la o sală sau şi mai bine îţi poţi cumpăra propria bicicletă.  Mai multe planete şi indicatori astrologici îţi sunt favorabili. Miercuri, este o perioadă benefică şi revigorantă. Primeşti şi dăruieşti multă afecţiune. Este o perioadă excelentă pentru legăturile amoroase (întărirea celor vechi sau stabilirea unor noi relaţii). Este, de asemenea, cea mai bună perioadă pentru afacerile de şi în familie. Se prefigurează o schimbare a situaţiei, atât financiare cât şi sentimentale. Joi, nu trebuie să te îngrijorezi degeaba. Informaţiile pe care le primeşti de pe reţelele de socializare sau, din presă, sunt evident „fake news”! Dar, trebuie să-ţi dai seama de acest lucru! Vineri trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit. Perioada este de asemenea favorabilă nativilor cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică, tehnologie sau de educaţie. În weekend, nu-ţi lăsaţi interesele personale pentru mai târziu. Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, în relaţiile sociale. Relaxare, odihnă şi distracţie. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt preponderent favorabile. Nu te lăsa impresionat(ă) de ceea ce se discută, de bîrfe, intrigi sau… modă. Nu-ţi lăsaţi interesele personale pentru mai târziu, în favoarea prietenilor, sau rudelor.

horoscop