Editura Evenimentul si Capital

Începe Anul Nou Dacic. Să fiți sănătoși! Horoscop

Radu Stefanescu
Autor: | | 0 Comentarii | 12616 Vizualizari

Horoscop Tradiţional, în "Kalendar" este Ajunul Sf. Andrei. Este Noaptea Strigoilor şi a creaturilor malefice ale nopţii. Noaptea Vampirilor, a strigoilor şi a Licantropilor, a vârcolacilor. Punctată în Vest, mai ales de americani cu o lună mai devreme. Câte bordeie, atâtea obiceiuri!

29 noiembrie

Horoscop Pe 29 noiembrie s-au născut Jacques Chirac, Berry Gordy, Gaetano Donizetti, John Fleming, N.D.Cocea, Flavia Buref, Liviu Tudan, Mihai Mereuţă, Ramona Bădescu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii Paramon, Filumen şi Pitirun, dar în "Kalendar" începea o perioadă foarte importantă în viaţa geto-dacilor!

Tradiţional, în "Kalendar" este Ajunul Sf. Andrei. Este Noaptea Strigoilor şi a creaturilor malefice ale nopţii. Noapte Vampirilor, a strigoilor şi a Licantropilor, a vârcolacilor. Punctată în Vest, mai ales de americani cu o lună mai devreme. Câte bordeie, atâtea obiceiuri!

Dar trebuie să recunoaştem că oamenii albi, creştini, europeni sau care provin din Europa au cam aceleaşi obiceiuri vechi, de neconceput şi opuse celor din Orient ce să mai spunem de... China!

Este un festival de obiceiuri magice de protecţie. Se foloseşte cu precădere usturoiul şi macul, plante de putere, magice, dar şi sarea şi apa sfinţită. În special usturoiul, în funie, aşezat în forma crucii!

Este sărbatoarea lupilor, Sf. Petru şi Sf. Andrei, cei doi protectori ai lupilor, coboară pe pământ şi le dezleagă limba ca să poată vorbi. Românul care aude cum vorbesc lupii şi nu-şi face imediat semnul crucii sfinte, moare până în an. Lupii au darul prezicerii şi spun cum o să fie şi ce o să se întâmple. Dacă noptea este frumoasă şi lupii nu urlă, va fi un an bun.

Dar unde ne sunt lupii de altădată? Stârpiţi de leneşi şi pui de lele, de străini nenorociţi, cam la fel cu cei care astăzi omoară căţeii! "Să li se usuce sângele în vine, să li se frângă oasele în somn şi să li se atârne limba!" Este o parte din blestemul celor patru umori, care se face numai în această noapte. "Apăi, cine ştie blestemul şi îl spune în noaptea de Sf. Andrei, acela nu mai are duşmani, că toţi mor!" (Speranţia)

Fetele mari fac o turtă şi aşteaptă vis prevestitor, altele pun sub pernă patruzeci şi unu de fire de grâu, ca să-şi viseze ursitul.

Prilej de sărbătoare, de cântece şi dansuri, de spus pilde şi cimilituri, de şezătoare la „păzitul usturoiului”.

În noaptea aceasta strigoii, vârcolacii, creaturile nopţii, din România, se fac cete şi se duc la hotare să se bată cu cei străini. Cine câştigă, aduce norocul în ţara lui!

Evident, o sărbătoare dacică, peste care s-a suprapus vopseaua creştină.

Dacii, geto-dacii pentru că după cum arăta Alexandru Busuioceanu în al său "Zamolxis": "Geţii lui Herodot sunt totuna cu dacii, aceste două nume fiind folosite deopotrivă de autorii antici pentru a arăta poporul tracic de la Dunăre şi din Carpaţi", ei bine, noi, dacii, sărbătorim prima zi a din şirul de trei a Anului Nou. Putem să-l sărbătorim şi peste o lună, de ce nu? Două bătăi strică, nu două petreceri!

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, Dromichete, Burebista sau Deceneu și Decebal nu aveau ceasuri Rollex ca să spună că a venit miezul nopţii şi să deschidă, la secundă, sticla de şampanie, neapărat Veuve Cliquot.

Mult mai pragmatici şi mai naturali, dacii petreceau trei zile. De la lăsatul nopţii, care acum corespunde în ziua de 29, apoi 30 noiembrie şi 1 decembrie, până seara târziu, la miezul nopții. Nu sunt deosebiri între zile. Strabon spune că dacii petreceau şi probabil că ăsta este adevărul, că mult ne place să petrecem şi astăzi!

Dragi cititori, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, nu au intrat zilele în sac şi cu răbdare se trece marea, până una-alta eu vă spun un dacic: "Să fiţi sănătoşi!" asta era urarea, nu "La mulţi ani!"

Dacii se credeau nemuritori, poate chiar erau, nu contează câţi ani trăiau pe lumea aceasta, sau în Ţara lui Zamolxe, sau aiurea. Timpul nu conta... nu se grăbeau, nu se îmbulzeau, făceau lucrurile bine şi la timpul lor, aveau certitudinea eternităţii!

Mă duc să pregătesc, împreună cu oaspeții mei, cina de prima seară a Anului Nou, mâncare dacică, aici, lângă marele Castru Roman ce pare că se numea "Fulmen", fulgerul, şi nu depare de o himeră, de secreta Davă Rumi, şi de secretul secretelor, peștera de aur a sacerdoților, pecetluită pentru eternitate de prăvăliri de stânci și de cutremure.

Şi o să râd împreună cu prietenii și toţi căţeii mei, surogatele mele de lupi, cu prieteni veniţi de peste mări şi ţări ca să îndeplinească ceea ce trebuie, să respire aerul Daciei şi să se încarce cu energia telurică a acestor pământuri. Au venit pentru Centenar, dar mai bine îl petrec geto-dacic, cu mine și țăranii mei!

Vedeţi, dragi padawani şi hobbiţi, am spus şi altă dată că popoarele zămislite în zone puternic seismice se conectează la energia telurică, vibraţiile permanente ale solului aduc ceva în plus, ei bine, astfel de popoare au ceva anume, o mentalitate de supraviețuitori cu orice preț, să ne gândim la japonezi, dacă noi, ca popor, nu putem să ne analizăm.

O să mai "vorbim" şi altă dată de aceste lucruri tainice, acum mă aşteaptă prietenii şi căţeii, ba şi fantomița pisicii Gina, aşa că mâine este a doua zi a Anului Nou, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Astăzi este ziua potrivită să te ocupi de consolidarea relaţiilor sociale cu colegii de serviciu. Trebuie sa sprijini pe cineva din anturajul apropiat care are mare nevoie de ajutor. Astăzi ai prilejul de excepţie să întâlneşti o persoană deosebită. Priveşte în jur cu atenţie, oamenii de calitate nu sar în ochi. O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti pozitiv şi nu te repezi. Mai pe seară, o veste bună despre o călătorie şi nişte bani. Adesea, şi astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte în analiza atentă a descrierii faptelor, aşa că analizeaza situaţia cu multă atenţie. Astazi coopereaza, dar atentie la confesiuni.

TAUR Atmosfera la serviciu pare tensionată dar o poţi îmbunătăţi prin calm, prudenţă şi arborarea permanentă a unui zâmbet. Apoi mai sunt şi Ajunul la Andreii şi Andreele care pot aplana situaţia. Poate că ar fi bine, dacă îţi permite punga, să faci cumpărăturile pentru Moş Nicolae încă de astăzi, direct de la producător – măcar ştii ce cumperi. Proiectele începute astăzi pot aduce rezultate excelente. Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Nu le pierde!

GEMENI Azi nu este o zi favorabilă pentru schimbări. Nu uita să apreciezi ceea ce ai şi nu mai râvni la lucruri iluzorii. Există în tine o doză de naivitate adolescentină! Care te prinde, uneori! Un coleg de la serviciu iţi solicită azi ajutorul. Fă tot posibilul, pentru că stelele spun ca ajutorul dat se va intoarce înzecit. Configuraţia astrologică nu este foarte prielnică in abordarea unor persoane din sfera autoritaţii publice. Aşa că lasă pe săptămâna viitoare! Concentreaza-te, lasa confuzia pe alta data. Confuzie care iti sta bine uneori. Uneori!

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI