Horoscop 16 aprilie, marți

 

Horoscop Pe 16 aprilie s-au născut Charlie Chaplin, Anatole France, Peter Ustinov, Henry Mancini, Octave Cremazie, Grigore Grigurcu.

 

Horoscop În calendarul creştin-ortodox fix, pe 16 aprilie sunt Sfintele: fecioarele Agapia, Irina şi Hionia.

 

Horoscop În ”Kalendar”, pe 16 aprilie cădea o sărbătoare foarte veche, de la începutul lumii. Cu siguranţă era o sărbătoare a femeilor, poate chiar din matriarhat, poate de aceea episcopii creştini au calchiat sfinte fecioare peste vechea sărbătoare feminină! Nu se mai ştie ce se sărbătorea, şi cum se făcea și gata!

 

În popor se spune că în această zi ielele se prin în horă neîncheiată şi joacă pe verdeaţă. Iarba unde au dănţuit spiritele aerului se topeşte ca şi când nu ar fi fost. Odată cu echinocţiul de primăvară spiritele aerului încep să prevaleze şi până la solstiţiul de vară sunt în elementul lor. Mai târziu, unde au dansat ritual ielele, creşte o iarbă de o frumuseţe rară, dar nu o mănâncă niciun dobitoc. (Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 194). Cine vede ielele este în primejdie mare, trebuie descântat și adunat laolaltă cu Călușul (Gorovei).

 

Doamnelor și domnilor, dragi lupi, padawani și hobbiți, am primit curierul de la Bruxelles, dar nu este nimic de publicat. Toate materialele sunt FYEO. Dar am rămas perplex, extrem de mirat. Se dă o importanță colosală, de apocalipsă, alegerilor europarlamentare din 26 mai. Brexit-ul chiar, probabil și numirea LCK vor fi amânate, ce zic eu, mai toate lucrurile importante, până la noua structură a Europei. Se mizează pe o Comisie mai înțelegătoare și pe un Parlament mai la dreapta. Din materiale, rezultă concluzia neșteptată că perfidului Albion i-a folosit perioada lungă de tratative, a câștigat nu glumă, sub perdeaua de fum lansată în presă cum că ar pierde bani. Nu a mai plătit contribuția la UE, dar mărfurile, serviciile și produsele britanice nu au fost supuse taxării în Europa. De asemenea am continuat să primesc, săptămânal, materiale de la Reprezentanța UE de la Londra. Adio, dar rămân cu tine!  

 

Așa că o să dau curs multelor cereri să vă mai spun o poveste. Ascult și mă supun!

 

În bunul spirit al Porţilor Orientului, cum s-a numit locul acesta pe care trăim, vă fac părtaşi la o pildă. Se numeşte „Califul Harun al-Rashid și cerșetorii din Bagdad” şi fiind o veche sărbătoare, ascultaţi şi luaţi aminte:

 

Marele Harun al-Rashid, cel născut în Persia, emirul și califul dreptcredicioşilor, a avut mari probleme în timp ce se războia cu sirienii şi armatele împăratului din Bizanţ. A trebuit să angajeze mercenari pe bani grei. Oşti plătite cu banii împrumutaţi de la negustorii din Bagdad. Asta pe lângă cheltuielile uriaşe făcute cu propriile oşti.  Războiul mergea greu şi victoriile erau rare, cu toate că una peste alta, nimeni nu mai punea la îndoială rezultatul final. Totuşi, negustorii aveau nevoie de banii împrumutați, ca să echipeze corăbii şi să le trimită în Indii şi în China pentru mătăsuri şi mirodenii.

 

Mai întîi cu capul plecat şi cu supuşenie, apoi din ce în ce mai cu obrăznicie, negustorii se prezentau la curtea califului şi cereau banii înapoi. Harun asculta fără să clipească, ba chiar îl oprea pe prea supusul şi credinciosul Jaffar, vizirul, care era gata să scoată sabia de Damasc din teacă la auzul vorbelor nu prea protocolare ale negustorilor. Harun le mulţumea negustorilor pentru „vorbele înţelepte şi drepte” şi le promitea că la sfârşitul războiului, când se va bucura de fructele cuceririi le va da banii înapoi „îndoit şi întreit”. Până atunci să facă bine dreptcredincioşii negustori şi să aibă răbdare. „Da, dar până când ?”, zâmbeau rău negustorii frecînd din degete după banii împrumutaţi. „Sunt pe aceiaşi corabie cu voi, spunea Harun, dacă oştile mele pierd războiul eu îmi pierd tronul şi capul iar voi câteva sute de dinari !”

 

Negustorii vizibil nemulţumiţi duceau mâna la frunte la gură şi la inimă şi apoi plecau retrăgându-se cu spatele. Gestul dreptcredincioşilor era de data asta „că atât timp cât vor vedea lumina soarelui şi le va mai bătea inima în piept, negustorii vor cere în gura mare înapoi banii”, spunea Jaffar.

 

De la un timp vizitele negustorilor s-au mai rărit în schimb au apărut în pieţele oraşului o mulţime de cântăreţi zdrenţăroşi, cerșetori. În versuri meşteşugite ei spuneau că degeaba este Harun al-Rashid „lumina credinţei” şi „speranţa Islamului”, dacă nu este în stare să-şi respecte promisiunile faţă de proprii negustori. „Lasă-mă, Înălţate, să-i tai cu gărzile mele !” gemea Jaffar. „Nu!”  a spus Harun al-Rashid „un fir de păr să nu se clintească !”  „Dar să mi-i aduci pe toţi şi să organizezi un mare banchet !”

 

Şi aşa, toţi cerșetorii, cu moartea în suflet, s-au văzut strânşi în marea sală a fortăreţei Sadun din mijlocul Bagdadului. Acolo au fost serviţi din farfurii de aur şi pahare de sticlă persană de către nişte fete frumoase cum numai în vis se poate visa. Ghiftuiţi şi mulţumiţi, cântăreţii cerșetori au fost conduşi în tot palatul de către Jaffar. Au văzut bogăţii nemaiîntâlnite, draperii grele cusute cu aur, uşi de argint masiv şi vase chinezeşti de un stat de om. Minunaţi de cele văzute, cântăreţii au intrat în sala tronului unde îi aştepa toată curtea lui Harun al-Rashid, în cele mai bogate haine.

 

Cerșetorii s-au prosternat în faţa tronului. „Ridicaţi-vă şi veniţi mai aproape! Vreau să mă sfătuiesc cu voi, după obiceiul meu, cel care mă făcea să mă pogor în oraş cu haine sărăcăcioase ca să ştiu ce vrea poporul meu!” a zâmbit Harun al-Rashid. „Sunt eu, oare, bogat ?” a întrebat emirul. „Preaînălţate, bogat cum numai în vis se poate visa!” au răspuns într-un cor cerșetorii. Şi au mai discutat multe, că după o masă îmbelşugată stropită cu vin de Shiraz, cântăreţii aveau chef de vorbă. Aşa a aflat Harun al-Rashid cine i-a angajat să cânte împotriva-i, cine a făcut cîntecele, şi ale cui rude au pierdut bani cu împrumuturile. Apoi le-a făcut cântăreţilor daruri bogate şi i-a lăsat să plece în calea lui Allah.

 

De a doua zi cerșetorii, în cântecele lor, au început să proslăvească „mila şi credinţa apărătorului Bagdadului”.

 

Iar Harun al-Rashid i-a chemat pe unii negustori cu împrumuturi foarte mici şi le-a dat banii întreit. Zvonul s-a răspândit iar negustorii au început să stea pe la casele lor ca să nu piardă solul care i-ar fi chemat la Curte. Aşa a trecut ceva timp, Harun al-Rashid i-a bătut pe sirieni şi a respins armatele Bizanţului, iar în teritoriile recuperate, sau, nou cucerite, a numit guvernatori pe negustorii sau pe fii negustorilor de la care împrumutase foarte mulţi bani. „Duceţi-vă şi luaţi-vă banii şi de zece ori, eu nu mă supăr !” a zâmbit Harun al-Rashid. Iar negustorii, ameţiţi de cinstea care li se făcea, s-au dovedit a fi buni guvernanţi, pentru că aveau interesul ca provincia respectivă să fie prosperă, ca să-şi poată lua banii înapoi. 

 

Toată lumea a fost mulţumită, la final, iar Harun al-Rashid a rămas în istorie ca un conducător strălucit şi inspirat, „gloria nepieritoare şi vârful semeţ al Islamului”!

 

Morala nr. 1: Dacă ai bani împrumutaţi, să faci bine să-i dai înapoi, într-o formă, sau în alta!

 

Morala nr. 2: Cântăreţii s-au transformat în presă. Dacă nu le dai de mâncare, cântă fals, ba pot să cânte altceva. Şi nu o să-ţi placă!

 

Morala nr. 3: Nimic din ceea ce pare a fi, nu este aşa!

 

 

Pomenindu-l astăzi pe marele actor Peter Ustinov ce poate fi mai plăcut decât să-l revăd în ”Death on the Nile” o ecranizare cu Oscar din anul 1978, de 2 ore și 21 minute, fidelă și perfectă, după romanul Agathei Christie, unde îl joacă pe preferatul meu, Hercule Poirot, alături de o distribuție de diamant: Bette Davis, Mia Farrow, Angela Lansbury, Jane Birkin, Lois Chiles, David Niven, Jon Finch, Arthur Kennedy etc. Sau în ”Logan’s Run” unde schițează, într-o lume post-apocaliptică, un Dumnezeu, bun, înțelept și blând înconjurat de cărți și pisici, în ruinele civilizației omenești. Sunt filme frumoase, filme de familie bună, filme care te încântă și finalul lor te găsește zâmbind. Am declarat unui mare om de cinema, un francez, că nu prea m-am uitat în ultimile două decenii la filmele produse. Răspunsul francezului: nu ai avut nimic de pierdut!

 

Dar să nu uit, morala moralelor: mâine este o altă zi!

     

 

 

☼    ♂    ♀

 

 

BERBEC   Evită împrumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc, nu contrazice şeful, în această perioadă eşti sănătos dar nu şi norocos! Totuşi, o veste bună, sau o distracţie plăcută, pe seară. O zi parcă dedicată pentru pregătirile de Florii și Sf Paşti. Dar şi durerilor de cap, la propriu sau la figurat. Aşa că ţine un calmant la indemana.  Ai o idee, un proiect, sau ceva important, sau la care ţii foarte mult, deci este important sentimental, şi nu ştii dacă eşti pe drumul cel mai bun. Ei bine, stelele spun că eşti! Horoscopul tau indica astazi relatii armonice cu cei nascuti in semne de foc si aer si nefavorabile cu semnele de pamant si apa. Pentru o buna parte din nativii din Berbec veselia, entuziasmul si buna dispozitie sunt coordonatele zilei de astazi, mai ales pe seară.

 

TAUR  Trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri pentru azi. Invită-ţi prietenii, rudele, la o discuţie şi o cafea. Stelele arată că poţi primi ajutorul solicitat. Totuşi, portofelul nu-i sac fără fund! Sau cardul, chiar daca este pe debit. Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investesti utopic in propria imagine. De asemenea – vechea ta problema – amorul. Cu o astfel de configuratie astrologica te indragostesti uşor şi de cine nu trebuie! Egoismul bine temperat te salveaza de deceptii.  Cu toate că gandeşti prin o anumita logica, pe 16 aprilie trebuie să-ţi urmezi mai ales intuiţia şi să laşi dialectica pentru altă dată; pentru că, probabil, interesele personale primeaza.

 

GEMENI Dimineaţa trebuie să rezolvi unele probleme urgente, treburi de rutină, cum ar fi programările pe care ai uitat să le faci. Timpul distracţiei este mai ales în a doua parte a zilei, pe seară. Astazi esti prea energic si mult prea rapid in gândire pentru cei cu care discuţi. Zâmbeşte mult şi vorbeşte rar, foarte rar.  Este o realitate şi trebuie s-o iei ca atare! Zi placută si favorabila pentru mai toate activitatile, dar nimic nu se poate asemui cu vizionarea unui film şi o cina la un restaurant bun!  Aspectele horoscopului tău nu contrazic direcţia generală de dezvoltare a viitorului. Pare o perioadă lipsită de griji, plăcută, fără evenimente, fapte sau gesturi importante notabile – şi de aceea va trece repede, ca orice zi plăcută!

 

RAC  Configuraţiile benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obişnuită, fără evenimente notabile. O zi de marţi monotonă, pentru că nu ai de ce să te temi! Cu toate că este o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, când conduci maşina, traversezi strada, pedestru fiind şi mai ales în convorbirile la telefon!  De la o vreme ai parerea ca toata lumea are ceva de impartit cu tine. Nu este adevărat! Adevărul este ca nu te poti concentra si că-ti scapă aspecte esentiale. Este vorba de pregătirea sărbătorilor pascale, de prea multă distracţie, sau de excesul de mâncare? Mai interesează-te şi de cele ale sufletului. Nu uita că nu ai un suflet, eşti un suflet care are un corp!

 

LEU  Nu te poţi împiedică să gândeşti cu voce tare, adică să vorbeşti direct şi fără menajamente. Vezi tu în curând repercusiunile sincerităţii tale! Zi favorabilă negustoriei, cumpărăturilor. Evită să mai aprinzi ţigaretă după ţigaretă – fumatul este o plăcere sofisticată, nu un obicei nervos. Seara plăcută şi relaxantă. Eventuală călătorie scurtă, aşa ca să te afli în treabă… Sau pur şi simplu te întorci de undeva. Anumite zâmbete cu subanţeles si bătai pe umar te ajuta sa tragi concluzia ca lucrurile incep sa mearga spre bine, în cercul tău, în anturaj dar si in dragoste. Iaraşi crezi ca poti sa salvezi omenirea cu intelepciunea ta, sau macar o oaie ratacita. Crede, că nu superi pe nimeni!

 

FECIOARĂ  Eşti în postura plăcută nativilor să analizeze detalii, să taie firul în patru. Ziua este favorabilă pentru activităţile tale obişnuite. În general lumea uită, aminteşte de interesele tale. O zi ceva mai plictisitoare şi enervantă, în acelaşi timp. Evită intervenţiile bruşte şi deciziile pripite. Investiţiile pe termen lung în relaţiile sentimentale făcute astăzi se vor dovedi, paradoxal, foarte profitabile…  Leagă-te la cap pentru ca o să te doara! Ceva migrene astazi din cauza unor tensiuni neaşteptate in anturaj. Le rezolvi cu diplomatie si treci mai departe. Nu te repezi sa tragi concluzii dupa barfe, zvonuri si intrigi. Mâine este o nouă zi!

 

BALANŢĂ   O zi obositoare, pentru că amesteci lucrurile, utilul cu plăcutul. Fii eficient în ceea ce faci, mai ales dacă este vorba de meserie sau profesie. Nu pierde timpul! Pe seară posibilă veste. Chiar dacă „nimc nu este important”, dupa cum spune Kabbala, astăzi poţi realiza multe, lua decizii importante, clarifica nişte probleme.  Seara îţi aduce o surpriză. Fii originalul original! Pe 16 aprilie trebuie doar să zici mulţumesc, pentru că treci printr-o perioada in care ajutorul vine de unde nici macar nu te asteptai! Mai lasă gindurile negre si nu te mai zdrobi să placi tuturor. Fii tu, chiar tu…

 

SCORPION   Astăzi nu te implica în discuţii cu semnele de foc. Afacerile personale sunt aspectate favorabil. Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Totul se rezolvă cu bine! Nu trebuie sa regreţi nimic… pentru ca este inutil ! Lumea spune ca regretă greşelile. Fals ! Nimeni nu este chiar aşa de stupid incat sa faca in mod conştient şi premeditat o actiune contrară intereselor proprii. Astăzi – nu e rău deloc… Se poate spune, dupa configuratia astrologică, ca te bucuri de o zi întreagă de influenţe favorabile in sensul ca nu o sa ai nici un necaz mare! De ceva timp incerci sa faci fata unei enervari fară motiv. Probabil este doar presiunea atmosferica.

 

SĂGETĂTOR   Marţea, ziua lui Marte, nu te lăsă să te relaxezi. După program, fă puţin sport, du-te la sală, sau la masaj, ca să “arzi” principiile negative. Lasă pe altă dată serile în oraş! Primesti o veste… total lipsita de sens. Poate unde ziua este slab aspectata astrologic, sau cam aşa ceva. Sau poate unde peste tot este haos şi nepăsare. Interesul poartă fesul. Viaţa e o permanenta infruntare de interese, aşa incât trebuie să ai şi puţin noroc în promovarea scopurilor. Pe 16 aprilie ai multe pe cap. Nu vei reusi sa le faci pe toate, dar eşti aproape de o soluţie pentru o problema sentimentală. Uneori, zilele de marţi, trei ceasuri rele, mai mult te încurcă!

 

CAPRICORN   Aspecte favorabile unde îţi desfăşori activitatea. De asemenea o zi plăcută, ba chiar interesantă sub aspectul realizărilor personale. Găseşti nota potrivită chiar şi pe plan sentimental. Experienţa bate mai intotdeauna iscusinţa! O calatorie sau o deplasare, pentru un oarecare procent dintre nativi.  Nimic din ce a fost nu mai este, dar viitorul este plin de speranţe. Trebuie sa te folosesti de bagajul de informatii din trecut ca sa rezolvi o situatie prezenta. Nu ai liniste pentru că eşti in urmă cu multe treburi. Fă-ţi un plan, cere ajutor! Drept pentru care te vaiti pe la toata lumea în această zi de marţi. Atenţie, chiar nu merită !

 

VĂRSĂTOR   Domeniul emoţional este bine aspectat. Cu mai mult realism şi mai puţine utopii poţi să te simţi confortabil. O veste din presă te interesează, dar nu exagera impactul asupra vieţii tale. Îţi faci de treabă. Astazi ai ceva important de lucru. Nu chiar ce-ţi doreai, dar până la urmă activitatea este… activitate ! Ai mult de „muncă” si nici un chef. Ofera-ti o prajitura şi da telefon unei prietene, poate ieşiti in oras. Ziua se cunoaşte de dimineaţă – daca este buna sau.. nu. Ganduri mai roze gaseşti chiar în cafeaua de dimineaţă. Azi, zi de cumpăraturi (cu prietena pe care ai chemat-o) si mici taclale relaxante. Fă provizii din starea asta de bine pentru viitor.

 

PEŞTI   Eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile în familie, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerul de viaţă. Zâmbeşte şi nu da replica imediat! Din nou te nemulţumeşte un obiect. Fie el mecanic sau electronic, sau serviciile unei persoane. Calitatea nu mai este ceea ce a fost cândva, dar s-a castigat la diversitate. Adică multe şi proaste. Şi făcute în China! Totul apare destul de neclar si confuz pentru o buna parte dintre Peşti. O zi excelentă pentru sentimentalul din tine. Iti prieşte orice discutie la o cafea (sigur, dacă se repară automatul de cafea) si mai lasi deoparte nelinistea si suspiciunea permanenta. Râzi, pentru ca râsul este ultima reduta impotriva prostiei şi a haosului!

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: