Horia Tecău e campion la Australian Open! E primul român câştigător de Grand Slam din ultimii 34 de ani

Horia Tecău e campion la Australian Open! E primul român câştigător de Grand Slam din ultimii 34 de ani

Românul Horia Tecău s-a impus în finala probei la Australian Open, făcând uitat eşecul din semifinale de la dublu masculin. Alături de americanca Bethanie Mattek-Sands, constănțeanul a învins duo-ul format din Elena Vesnina (Rusia) și Leander Paes (India), scor 6-3, 5-7, 10-3. Ultimul succes românesc într-un turneu de Grand Slam îi aparţinea Virginiei Ruzici, care se impune atât în proba de simplu, cât şi în cea de dublu la Roland Garros, în 1978.

HORIA TECĂU / BETHANIE MATTEK SANDS - ELENA VESNINA / LEANDER PAES 6-3, 5-7, 10-3 Românul Horia Tecău (27 de ani) a câștigat, alături de jucătoarea americană Bethanie Mattek- Sands, primul set în ultimul act al competiţiei de dublu mixt de la Australian Open, după ce au speculat la maximum un break timpuriu în fața perechii ruso-indiene Elena Vesnina-Leander Paes, scor 6-3. Setul secund a început cum nu se putea mai bine pentru Tecău și Mattek-Sands. Cei doi au reușit un nou break. Cu toate acestea rusoaica Vesnina și indianul Paes, campion ieri la dublu masculin, nu au dezarmat și au răspuns prin două game-uri câștgate pe serviciile adversarilor. Scor final 7-5 și finala mergea în setul decisiv. În super-tiebreak, Tecău și Mattek-Sands s-au desprins rapid, iar scorul final al decisivului a fost 10-3. Duetul româno-american a obținut pentru primul trofeu de Mare Şlem din carieră.

Ultimul succes românesc la această probă data de patru decenii Horia Tecău: "Sper să vine şi alte victorii în turnee de Mare Şlem"

"E un sentiment incredibil. E greu să câştigi astfel de turnee. Am jucat două finale până acum şi sunt foarte fericit că am reuşit să-l cuceresc pe primul", a spus Tecău la conferinţa de presă, adăugând: "La Australian Open am avut momente bune şi nişte meciuri mai puţin bune, mai ales în ziua în care am pierdut în semifinale la dublu, şi a trebuit să intru din nou pe teren şi să lupt pentru un loc în semifinale la mixt. Bethanie m-a ajutat foarte mult să rămân pozitiv".

Ne puteți urmări și pe Google News

Horia Tecău călca pe urmele marelui Ilie Năstase.

"Nasty" a disputat trei finale la dublu mixt în circuitul de Grand Slam, toate împreună cu Rosemary Casals (SUA), câştigând două dintre ele, ambele la Wimbledon - în 1970 şi în 1972. Cei doi au atins ultimul act şi la US Open, însă au pierdut duelul decisiv.

Horia Tecău este la a treia finală de Mare Şlem din carieră, pierzându-le pe precedentele la Wimbledon, în 2010 şi în 2011, alături de suedezul Robert Lindstedt.

De asemenea, constănţeanul este primul român care ajunge și se impune în ultimul act la turneul de Grand Slam din Emisfera Sudică.

Indianul Leander Paes (38 de ani) este unul dintre cei mai titraţi jucători din istorie în probele dedicate perechilor. El a câștigat finala de la dublu masculin, unde a făcut pereche cu cehul Radek Stepanek. Jucătorul din Asia a cucerit şase titluri la dublu mixt şi a mai disputat alte șase finale. Printre fostele partenere ale lui Paes, care ţintea al treilea succes la Australian Open, se numără Martina Navratilova şi Cara Black. Elena Vesnina a mai jucat doar o finală, pierdută la Wimbledon, în 2011.

SCEPTIC

Ilie Năstase: "Suntem buni doar la dublu mixt!"

Ilie Năstase, singurul lider mondial pe care l-a dat România, crede că partidele de dublu sunt doar jocuri de pregătire pentru cele de simplu.

"Pentru mine, performanţele sunt doar la simplu, însă asta nu înseamnă o calificare în turul 2, aşa cum se laudă Sorana Cîrstea, ci turneele câştigate. Dacă ne batem cu pumnul în piept pentru victorii în meciuri de antrenament, cum sunt cele de dublu, atunci ne mândrim cu succese de mâna a doua", ne-a declarat ieri "Nasty".

"E foarte bine că Horia Tecău ajunge să dispute finale, dar eu îl sfătuiesc să îşi încerce racheta şi la simplu. Acolo îţi faci un nume în tenis. Dacă el e mulţumit să joace doar la dublu, e treaba lui", a precizat fostul campion de la US Open şi Roland Garros.

"Djokovici va câştiga la Melbourne, are mai multă încredere decât Nadal"

În ceea ce priveşte soarta finalei de simplu, dintre Novak Djokovici şi Rafael Nadal, Năstase e de părere că victorios va ieşi tot sârbul, care şi-a trecut în palmares trofeul şi în urmă cu un an.

"Este mai în formă, iar la acest nivel, unde diferenţa se face atât de greu, încrederea e totul", a explicat fostul tenisman, menţionând: "Nadal poate să îşi revină. E un luptător până la capat, însă nu a mai câştigat de multă vreme un turneu, iar presiunea este mare pentru el. Sârbul joacă incredibil de un an de zile. E greu de crezut că poate fi oprit acum".

Romeo Tecău: "Fiul meu a intrat în lumea bună a tenisului"

Contactat de EVZ, Romeo Tecău, tatăl jucătorului român prezent în finala de dublu mixt de la Melbourne, ne-a dezvăluit că Horia nu poate uita eşecul cu fraţii americani Bob şi Mike Bryan, din semifinalele de la dublu masculin.

"Se simte bine. Am vorbit cu el după meciul de la dublu-mixt. Era mai mult dezamăgit de înfrângerea cu fraţii Bryan. Au trecut pe lângă o marie victorie, iar Horia ştie asta. Şi-au dorit mult un succes, iar erorile din finalul meciului au fost şi un rezultat al presiunii", ne-a declarat Tecău senior.

"În orice caz, prezenţa în finala de la dublu mixt e o confirmare a muncii sale. A intrat în lumea bună a tenisului. Începe să se obişnuiască cu finalele de Grand Slam. Lumea îi ştie numele. E cel mai tânăr dintre primii 40 de jucători de dublu din lume, iar mulţi sportivi din elită îl curtează acum, pentru a face pereche cu el", a adăugat tatăl tenismanului în vârstă de 27 de ani.

"E făcut pentru dublu, dar fără muncă nu ar fi ajuns nicăieri"

În ceea ce priveşte obiceiurile lui Horia din timpul liber, Romeo Tecău ne-a spus: "Îi place să citească şi să se relaxeze. E un turneu lung, iar felul în care îţi gestionezi timpul liber este şi el un factor al succesului".

"Avantajul lui Horia este că munceşte enorm. Este şi foarte talentat. E făcut pentru proba de dublu, dar fără muncă nu ar fi ajuns nicăieri. Am văzut mulţi jucători foarte talentaţi care s-au pierdut, dar şi sportivi care nu străluceau, însă lucrau şi erau serioşi", ne-a mai spus Romeo Tecău. "Dacă ne mândrim cu victorii în meciuri de antrenament, cum sunt cele de dublu, atunci ne bucurăm cu succese de mâna a doua în tenis.“ ILIE NĂSTASE, fost lider al ierarhiei ATP

CARTE DE VIZITĂ

Bethanie Mattek-Sands, fata cu jambiere

Bethanie Mattek-Sands are 26 de ani. S-a născut la Rochester, în Minnesota, şi practică tenisul de la 5 ani.

Cu toate că este de ceva vreme printre cele mai bune 50 de jucătoare din lume (n.r. - în prezent ocupă poziţia a 42-a), Bethanie nu a cucerit niciun turneu de simplu, pierzând toate cele trei finale pe care le-a disputat în carieră.

Mattek-Sands este celebră pentru jambierele pe care le poartă, dar şi pentru echipamentele excentrice afişate la toate turneele. La Wimbledonul din 2011, americanca s-a prezentat la meciul din primul tur într-o jachetă albă, decorată cu câteva zeci de mingi de tenis.

Excentrica jucătoarea din SUA excelează, la fel ca Horia Tecău, în probele dedicate perechilor. Are în palmares 9 titluri la dublu feminin şi tot atâtea finale pierdute.

În ceea ce priveşte colaborarea cu Horia Tecău, Bethanie a declarat, ieri, după victoria din semifinale, că nici nu se gândea că vor face pereche la Australian Open. "Cred că Horia îşi căuta o parteneră, iar eu am decis în ultimul minut să joc şi la dublu mixt. Nici nu îmi aminteam că am prins împreună semifinalele aici anul trecut", a spus jucătoarea clasată pe locul 12 în lume în ierarhia de dublu feminin. Bethanie este la prima finală de Grand Slam din carieră.