Horia Colibășanu pleacă spre Himalaya. Va urca pe Dhaulagiri, pe unde nu a călcat picior de om

Horia Colibășanu pleacă spre Himalaya. Va urca pe Dhaulagiri, pe unde nu a călcat picior de om

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu pleacă azi spre Himalaya. Intenția acestei expediții este să cucerească Dhaulagiri, cel mai periculos vârf, pe o rută pe care nu a mai mers nimeni până acum.

Horia Colibășanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele mai înalte vârfuri alpine ale lumii, pleacă, joi în următoarea sa expediție, cu provocarea de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 m), clasat în top cinci cei mai periculoși munți. Aceasta este cea de-a 21a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 16-a în Himalaya. Colibășanu va face echipă anul acesta cu Marius Gane (51), sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine, și de Peter Hámor (53), alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor.

̋Deschiderea unei rute noi în Himalaya, la peste 8.000 de metri, este un proiect mai vechi, pentru care am mai avut câteva tentative. Cred în șansa acestui an pentru că și colegii de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, își doresc un astfel de proiect. Împreună, avem ani de experiență în expediții la mare altitudine mai mulți decât vârsta oricăruia dintre noi. Peter și cu mine am urcat deja pe Dhaulagiri, iar Marius are experiența multor rute tehnice și cu grad de dificultate ridicat. Doar vremea să țină cu noi anul acesta. Suntem încrezători și pornim cu pregătire fizică de luni de zile pentru a face față unui traseu pe care nu a mai călcat nimeni până acum̋ , a declarat Horia Colibășanu, la plecarea spre Himalaya.

Conform planului expediției, cei trei sportivi vor porni spre baza muntelui Dhaulagiri (8.167) în 10 aprilie. În 16 aprilie, planifică să ajungă în tabăra de bază, iar din 19 aprilie vor începe aclimatizarea spre altitudine mai mare, vor pregăti ruta de urcare și vor instala taberele intermediare spre vârf. Ascensiunea finală este planificată în perioada 15-25 mai, când este estimat intervalul de timp optim pentru expedițiile la peste 8.000 de metri. Sportivii au planificat întoarcerea în țară la începutul lunii iunie 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expediția poate fi urmărită pe www.horiacolibasanuhimalaya.ro , pe pagina de Facebook Horia Colibășanu şi pe pagina de Twitter a sportivului.