Horia Alexandrescu: Flerul lui Cârciog și geniul lui Cristoiu
- Departamentul Eveniment
- 22 iunie 2015, 00:00
Au trecut, iată, 23 de ani de când regretatul Mihai Cârciog defila cu trăsura pe Magheru, lansând „Bulina roșie”.
Era noul absolut în materie de lansare, iar caravana cu zurgălăi care traversa buricul târgului anunța o cu totul altfel de gazetă. De fapt, prefața perfect șocul găinii care năștea pui vii și mai toți cititorii așteptau istorisiri deșuchiate, cu fătuce scăldate în lapte de măgăriță. Sigur că au venit și astea, chiar cu vârf și îndesat, dar nu erau decât momeala cu care geniul lui Ion Cristoiu schimba brusc macazul presei noastre postdecembriste. În locul anchetelor lungi și grele, flerul gazetarului de la Găgești reinventa informația, știrea-bombă, scurtă și incitantă, cu titlul mai lung decât textul, care agăța cititorul amator de breaking news, croind astfel drumul gazetei spre un tiraj popular, anunțat pe la 500. 000, dar care va depăși 650. 000, din câte-mi mai amintesc. Asta în timp ce toate celelalte cotidiene centrale, luate la un loc, nu adunau nici o treime din tirajul bulinei. În plus, același Ion Cristoiu mai aducea o noutate, înhămându- se la corvoada de a scrie el însuși câte un editorial pe zi. Nu știu câte sute sau mii a semnat în anii următori, dar absolut toate erau citite pe nerăsuflate nu doar de băieții cu cămăși scrobite, care dăduseră buzna în politică, ci și sau mai ales de devoratorii știrilor bombă, plasate la vedere, deasupra…editorialului lui Cristoiu!
Pe scurt, așa a început a doua reformă a printului cotidian- după explozia momentului decembrie ‘89 -, dublat și de o veritabilă școală de presă la care au ucenicit multe nume dintre gazetarii consacrați de azi- în frunte cu conducătorii actuali ai EVZ – Dan Andronic și Simona Ionescu -, dar și cu mulți alții, răspândiți, între timp, pe la gazete, televiziuni sau agenții.
Tuturor, La mulți ani! cu prilejul aniversării de acum, care ar trebui să reamintească autorităților că întreaga mass-media din România e cu un picor în groapă, lipsită de orice fel de suport al statului.
Gabi Boholț: Bancuri cu „Evenimentul zilei”
„Am dat cu sapa la EVZ în perioada 15 02.1993 până... nu mai știu exact...ca fotoreporter. Și, deoarece am fost foto, deci nu prea le am cu scrisul, o să vă spun un banc din perioada frumoasă a ziarului. Deoarece lumea ne iubea foarte mult și avea mare încredere în noi, de obicei când se întâmpla vreun eveniment (fericit sau nu) înainte de a suna la poliție, salvare, pompieri...etc. prima dată sunau la redacție să anunțe echipele noastre de intervenție...Și chiar eram prompți!...Bine...depinde și la ce oră sunau...uneori eram mai obosiți:)))) . Astfel a apărut următorul banc: „O reporteră de la „Evenimentul zilei” a fost violată cu sălbăticie deoarece a ajuns la locul faptei înaintea victimei”. Vă doresc viață lungă și să păstrați măcar un pic din atmosfera boemă din primii ani.
Cu respect, Gabi Boholț!”
Marius Faifer: „O experiență de neuitat”
„Am fost corespondent pentru județul Buzău, în perioada 1998-2002. Întotdeauna îmi aduc aminte, cu deosebită plăcere și cu nostalgie, aș putea spune, de perioada în care scriam articole în EVZ. Am avut și câteva articole publicate pe prima pagină a ziarului. Au trecut aproape 13 ani de când nu mai profesez, ca ziarist. Perioada jurnalistică la EVZ a fost una dintre cele mai frumoase din viața mea, din care am învățat foarte multe lucruri folositoare. O experiență de neuitat. Vă mulțumesc!”
Costinel Savu: „Amintiri den Epoca de aur”
Am debutat cu o epigramă tare la adresa lui Paul Everac, enervat de câte epigrame slăbuţe ce se publicau despre el în ziar. Nu zic că nu merita. Sub numele de C. Savu şi Costinel Savu am publicat mai multe articole la rubrica AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR: „Ce s-a întâmplat cu un înalt activist (oltean) care băuse whisky şi conducea un Oltcit”, „Liberalizarea din 1968: show cu cowboy şi girofar” şi altele. Dacă merit, treceţi- mă pe tabel. Oricum, citesc zilnic ziarul dumneavoastră. Vă doresc succes!”
INFO
Fostul președinte al României Emil Constantinescu n-a fost niciodată un personaj monden. Aparițiile sale publice au fost întotdeauna sobre și înainte dar, mai cu seamă, în timpul mandatului său. Imaginea de față este surprinsă de fotoreporterul EVZ Marian Borâia, în vara anului 1993, în fostul restaurant „La Premiera”, din spatele Teatrului Național București. Emil Constantinescu ,candidatul Convenției Democratice din România - principala forță de opoziție de pe atunci, s-a fotografiat cu reporterul nostru Mihnea-Petru Pârvu, care pe atunci se ocupa de viața mondenă din Capitală.
Fostul președinte al României Emil Constantinescu