Ministrul Sănătăţii din Camerun, Manaouda Malachie, a anunțat că holera a cauzat moartea a 200 de persoane din țara sa, acolo unde au fost raportate peste 10.300 de cazuri diagnosticate cu această boală. De altfel, holera este recurentă în Camerun, un stat african cu o populaţie de peste 25 de milioane de locuitori.
Holera este o boală diareică acută ce poate duce la deces în câteva ore, în cazul în care pacientul nu primește un tratament corespunzător. De când a reînceput epidemia de holeră, în octombrie 2021, 200 de persoane au decedat, dintr-un total de 10.322 de cazuri, conform declarației ministrul camerunez al Sănătăţii.
Epidemie de holeră în Camerun
„Atenţie! Să respectăm măsurile de igienă", a transmis ministrul Malachie, care a anunțat că cinci din cele zece regiuni ale țării, printre care și Littoral, acolo unde este Douala, capitala economică a Camerun, dar şi Centre, ce include capitala de facto, Yaoundé, au fost afectate de epidemia de holeră.
Între ianuarie-august 2020, holera a cauzat decesul a 66 de cetățeni din Camerun, iar în ianuarie 2021, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) venea cu estimări de 1,3 - 4 milioane de cazuri de holeră anual şi 21.000 - 143.000 de decese cauzate de această boală la nivel mondial.
„Vaccinurile sigure împotriva holerei, administrate pe cale orală, ar trebui utilizate, alături de îmbunătăţirea aprovizionării cu apă şi a canalizării pentru limitarea focarelor de holeră şi pentru a promova prevenţia în zonele cunoscute cu risc ridicat", a transmis agenția ONU în domeniul sanitar, conform AFP.
Alertă de holeră în apropiere de România
În luna iunie 2022, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a anunțat că în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera. DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de migranți și a dispus verificarea respectării regulilor igienico-sanitare din acestea.
În astfel de cazuri se recoltează probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator. DSP a transmis localnicilor să bea numai din surse controlate (autorizate), să nu uite de regulile de igienă privind spălarea mâinilor, dar nici de igiena alimentelor înainte de consum.
De evitat scăldatul în bălți/lacuri a căror apă este necontrolată
Vibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlca.
„Are legătură cu aceste modificări ale unui trai normal pe care îl are un popor. Această modificare este prezentă pe toată granița noastră de est, din Ucraina și spre Republica Moldova.
Apar în felul acesta breșe în ceea ce privește igiena, inclusiv în ceea ce privește condițiile de potabilitate ale apei și tot ceea ce înseamnă condiții de igienă începând cu grija de a fi spălate fructele și legumele sau spălatul pe mâini cu apă și săpun, holera fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.