Inspectorii sanitari au luat la puricat marii retaileri după ce au primit mai multe sesizări de la cetăţeni.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a primit, luna trecută, aproape 80 de reclamaţii de la consumatori cu privire la produse achiziţionate din supermarketuri şi hipermarketuri.
Produsele reclamate de clienţi variază de la creme de plajă, care nu ies din tub, până la ATV-uri care sunt înlocuite, dar tot stricate ajung la cumpărător.
Dacă acestea au fost reclamate la ANPC, Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară (ANSVSA) a constatat „greşeli” mult mai grave ale acestor magazine din punct de vedere al siguranţei alimentelor. Inspectorii au găsit carne stricată, produse lactate şi multe alte alimente cu termenul de valabilitate expirat. Unele dintre aceste „greşeli” sunt recunoscute şi de marii retaileri.
În urma controalelor, comisarii ANPC au dat amenzi în valoare totală de 293.000 lei. Acestea au fost completate şi de amenzile date de ANSVSA, care, în ultimele zile, a făcut controale în majoritatea acestor instituţii, unde a constatat o serie de grave nereguli. Amenzile împărţite de autoritatea veterinară s-au ridicat la aproape 350.000 de lei. Recunosc greşeala, dar o contestă Oficialii de la Kaufland recunosc faptul că aveau marfă deteriorată numai că o ţineau separat şi „semnalizată”, dar în frigiderele cu lactate, fapt care a fost penalizat de ANSVSA. Potrivit au torităţii veterinare, acele mărfuri nu trebuiau să se afle acolo pentru nici măcar o secundă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Cora, unde unii cumpărători au reclamat marfă expirată chiar şi după controalele ANSVSA. Cei de la Carrefour nu au dorit să comenteze acţiunile inspectorilor sanitari.
NEPĂSARE Deşi sunt reclamate, nu sunt rezolvate Potrivit datelor furnizate de ANPC, unul dintre clienţii hipermarketurilor a reclamat că a cumpărat un ATV, l-a primit defect şi fără instrucţiuni în limba română, i-a fost înlocuit şi i s-a dat un altul, tot defect. Un alt client reclamă că a plătit pentru pahare de unică folosinţă 27,8 lei, în loc de 1,4 lei. Acesta nu este singurul caz şi nici rar nu se poate numi.
Foarte mulţi consumatori au reclamat că preţurile afişate la raft diferă de cele taxate la casă. Un alt cumpărător spune că, la roşii, pe etichetă era trecută ca ţară de provenienţă România, în timp ce pe lăzi apărea Spania. Majoritatea reclamaţiilor de la cumpărători sunt pentru produse electronice scumpe sau pentru alimente. Aceste magazine au şi paznici îmbrăcaţi civil care îi controlează pe unii clienţi, fără însă a le prezenta acestora vreun act care să ateste că sunt angajaţi.