Hillary Clinton și Joe Biden s-au lăsat mituiți de Putin? Scandalul Uranium One explodează!
- Ovidiu Drugă
- 15 iulie 2020, 07:57
Dezvăluirile apar în cartea „Rezultat nedorit. Mitele nucleare, spionii ruși și minciunile de la Washington care au îmbogățit dinastiile Clinton și Biden” („Fallout: Nuclear Bribes, Russian Spies and the Washington Lies that Enriched the Clinton and Biden Dynasties”) scrisă de jurnaliștii de investigații John Solomon și Seamus Bruner.
Ani în șir am auzit tot felul de lucruri despre implicarea Rusiei în alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. Acuzațiile nu au putut fi niciodată dovedite. Astăzi apar, însă, informații extrem de interesante despre modul în care Hillary Cliton și Joe Biden par să fi făcut jocurile lui Vladimir Putin în ceea ce privește dorința Rusiei de a controla piața internațională de uraniu.
Unul dintre capitolele acestei cărți se referă la Amos Hochstein, consilierul pe probleme de energie al fostului vicepreședinte Joe Biden. Acest Amos Hochstein a fost de mai multe ori audiat în Congresul SUA și s-a remarcat ca un adversar al planurilor Rusiei de a controla Ucraina cu ajutorul livrărilor de gaz. Hochsteina a cerut întotdeauna autorităților americane să ajute la „reforma” sectorului energetic al Ucrainei pentru a atenua influența lui Putin.
În cadrul unui eveniment găzduit de Consiliul Atlantic (un think-tank finanțat de celebra firmă Burisma la care a lucrat fiul lui Biden), Hochstein a avertizat: "Faptul că Rusia a oprit gazul pentru Ucraina pe 16 iunie [2014] nu este o premieră. S-a mai întâmplat și în 2006 și în 2009. Și nu există niciun motiv să credem că nu se va mai întâmpla”.
Hochstein a explicat foarte bine strategia de dominație energetică dezvoltată de Putin în ceea ce privește petrolul și gazelor, dar nu suflat o vorbă despre încercările Rusiei de a-și impune hegemonia pe piața mondială de uraniu. O simplă scăpare? Nici vorbă! Hochstein este expert în energia nucleară și știe din interior care sunt planurile Rusiei în legătură cu această piață. Nu de alta, dar ani de zile a făcut lobby în SUA pentru Tenex, filiala concernul rusesc de stat Rosatom.
John Solomon și Seamus Bruner au toate amănuntele: în 2006, reprezentanții companiei nucleare ruse Tenex i-au cerut omului de afaceri Doug Campbell (despre care nu știau că lucrează pentru FBI) să găsească o firmă de lobby care să-i ajute să-și promoveze interesele.
Până în martie 2006, Campbell s-a întâlnit cu Hochstein, care s-a asigurat că Tenex a angajat firma Cassidy & Associates. Cassidy a susținut că Hochstein a părăsit firma în ianuarie 2007, dar, de fapt. a continuat să se întâlnească cu rușii și în perioada 2007 și 2008, în timp ce lucra pentru politicieni democrați importanți.
Hochstein a activat, uneori chiar în același timp, pentru firma de lobby Cassidy (unde s-a întors în august 2008 și a rămas până în 2011) și pentru lideri democrați precum secretarul de stat Hillary Clinton, succesorul ei John Kerry saruvicepreședintele Biden și chiar președintele Obama.
„Conform înregistrărilor vizitatorilor de la Casa Albă Obama, Hochstein a făcut peste 150 de vizite între decembrie 2010 și septembrie 2016”, notează site-ul justthenews.com citănd cartea „Fallout: Nuclear Bribes, Russian Spies and the Washington Lies that Enriched the Clinton and Biden Dynasties”. Evident, Hochstein oferea Administrației Obama consultanță în materie de politici energetice, dar în același timp făcea și lobby pentru interesele unor companii străine. Hochstein „a călătorit în întreaga lume cu Biden - de nenumărate ori în Ucraina – dar și în Turcia, Cipru, România și chiar Caraibe”.
Foarte interesant este că FBI-ul știa foarte bine ce jocuri fac rușii. Cu ajutorul lui Campbell, agenții americani au avut cunoștință despre tranzacțiile prin care rușii au pus mâna pe rezervele de uraniu ale Kazahstanului, precum și pe o mare parte din uraniul american, tranzacție care a devenit cunoscută mai târziu ca scandalul Uranium One, scrie zerohedge,com.
Această afacere, destul de dubioasă, pare să arate că Hochstein și însăși Hillary Clinton au dat o mână de ajutor intereselor rusești pe piața uraniului. Iată ce notează Wikipedia:”În cartea sa „Clinton Cash”, publicată pe 5 mai 2015, editorul Breitbart News, Peter Schweizer, a susținut că Fundația Clinton a primit 145 de milioane de dolari în donații în schimbul sprijinului acordat de Hillary Clinton pentru acordul Uranium One (e vorba de vânzarea unei corporații miniere din Canada specializată în extragerea uraniului către concernul rusesc de stat Rosatom în 2013, ani de zile după ce FBI documentase activitățile dubioase ale rușilor n.r.)”.
Desigur, deocamdată FBI nu a încheiat ancheta și probabil nu are niciun interes să o încheie câtă vreme Trump se mai află la Casa Albă. Nu de alta, dar aceste afaceri par să implice o mulțime de cercuri de interese din serviciile secrete și chiar din întregul Deep State.