Hibele din sistemul de educație. „Antrenorul geniilor” face dezvăluiri uluitoare
- Lucian Ionescu
- 30 mai 2020, 21:57
Pandemia a generat modificări substanțiale în sistemul de învățământ din România. Despre această situație, a vorbit profesorul Florin Colceag, care, de 30 de ani se ocupă de copiii supradotați din țară.
„Ministerul Educației face față greu sau nu face față deloc. Copiii au fost chinuiți până acum cu teme fără sens, din cauza unei programe școlare obligatorii de slabă calitate.”, spune profesorul Florin Colceag.
,,De la apariția învățământului online, temele date de profesori pentru elevi sunt foarte mari și asta pentru că profesorii înșiși nu și-au pregătit bine lecțiile și nu știu exact ce să le dea și ce să le ceară elevilor.
Sunt goluri sistemice, pentru că nu se pune problema de informații relevante, sunt băgate informații ca să fie acolo și ca să dezvolte eventual memoria copiilor, dar nu gândirea lor”, mai spune profesorul Colceag.
„Va trebui să mergem pe evaluarea progresului copiilor, nu neapărat prin performanță, nu toți sunt aproape de performanță, dar toți sunt capabili de proges”, subliniază profesorul Colceag.
Totodată, profesorul Colceag susține că un avantaj foarte mare a digitalizării învățământului este posibilitatea de a lucra și pentru copiii români din diaspora și de a le da o șansă părinților care ar dori să se întoarcă în țară. „Trebuie să aducem un sistem de educație în care să aibă încredere și cei din afară, nu numai noi. E momentul unei reforme foarte profunde și al unei schimbări legislative totale”, punctează profesorul Colceag.
După opinia profesorului reforma învățământului nu înseamnă să importe modele externe.
„În clipa de față, noi ne aflăm într-o situație foarte gravă: din 8.700.000 de specii, câte erau înainte, 1.000.000 de specii au dispărut deja din cauza poluării. Asta nu se spune în niciun manual școlar, nu se arată cum putem evita distrugerea speciilor, nu se tratează problemele, cum putem redresa echilibrul mediului. Noi suntem încă neatenți când se taie pădurile, suntem neatenți când se strâng gunoaiele nu știu unde, când avem poluare prin diverse forme”, menționează Florin Colceag.
„Deja ne-au plecat peste 5 milioane de români din țară, iar fluxul de tineri care pleacă și nu se mai întorc este foarte mare. Ei nu se mai întorc pentru că nu mai au încredere. Trebuie să aducem un sistem de educație în care să aibă încredere și cei din afară, nu numai noi. E momentul unei reforme foarte profunde și al unei schimbări legislative totale” a spus Colceag.
În acest context, profesorul Colceag spune că vor apărea profesii noi.
,,Ca să avem o bună percepție asupra dezvoltării viitoare, noi trebuie să facem față la o înțelegere foarte clară a cauzelor crizelor, pe care să le putem șterge prin profesionalism(...)Noi suntem încă neatenți când se taie pădurile, suntem neatenți când se strâng gunoaiele nu știu unde, când avem poluare prin diverse forme, când suntem expuși la diverse traume, apropo de 5G și de vaccinuri”, a conchis profesorul Florin Colceag, potrivit digi24.ro