Hezbollah a recunoscut că explozia echipamentelor sale de comunicații, pagere și stații de emisie-recepție, reprezintă o breșă uriașă de securitate. Ultimele informații arată că în spatele operațiunii Mossad, serviciul israelian de informații.
Pagerele și stațiile de emisie-recepție care au explodat, zilele acestea, în Liban au fost produse de agenți secreți israelieni. Achiziția a fost manipulată de serviciul de informații Mossad, iar echipamentele au fost produse de o firmă fantomă.
Hezbollah, victimă a spionilor Mossad
Imediat după exploziile în lanț din Liban, prima întrebare a fost legată de producătorul echipamentelor. Explozibilul din pagerele Hezbollah nu putea fi introdus în dispozitive decât pe liniile de ansamblare. În urma verificărilor, s-a stabilit că producătorul de pe etichetă era firma taiwaneză, Gold Apollo. Doar că reprezentanții companiei au indicat în altă parte, spre un partener maghiar, BAC Consulting.
Oficialii Gold Apollo au arătat că aceste dispozitive erau produse în fabrica din Ungaria, sub marca lor. Surpriză, însă, nici firma maghiară nu produce aceste pagere, ci doar le vinde, ca intermediar. Directorul executiv al BAC a afirmat că echipamentele nu au fost produse aici. E drept, firma a acceptat comanda Hezbollah, dar a încredințat-o unui alt producător.
Conform New York Times, ar fi vorba despre o societate fantomă folosită ca paravan într-o operațiune Mossad. Dispozitivele destinate teroriștilor ar fi fost ansamblate de agenții secreți israelieni care au montat și explozibilul în baterii. Acest lucru s-ar fi întâmplat prin intermediul unei companii bulgare, Norta Global Ltd, creată de un cetăţean norvegian.
Exploziile declanșate printr-un mesaj anume
Odată ce echipamentele au fost gata, agenții secreți au conceput și mecanismul de detonare. Pagerele Hezbollah urmau să explodeze, așa cum s-a întâmplat, în momentul în care era distribuit un anumit mesaj, în limba arabă. Mesajele, distribuite printr-o aplicație piratată păreau că provin de la liderii teroriști. Israelul a investit milioane de euro în dezvoltarea unei tehnologii de piratare a acestora.
Operațiunea a fost concepută și pusă în aplicare după ce teroriștii au decis să renunțe la telefoanele mobile. Liderul grupării a avertizat că Israelul poate urmări aparatele telefonice și poate obține informații despre mișcările posesorilor. Teama de tehnologie i-a dus pe membrii Hezbollah direct în capcana întinsă de Mossad.
Teroriștii au achiziționat pagere și stații de emisie-recepție, despre care considerau că sunt mai greu de urmărit. Acestea s-au dovedit mortale, însă, pentru o parte din membrii grupării. Altora, câtorva mii, le-a produs răni destul de serioase. Conform informațiilor oficiale, mulți teroriști și-au pierdut degetele, iar alții vederea. Între aceștia din urmă se află și ambasadorul iranian în Liban.
Hezbollah promite răzbunare
Liderul grupării terorist, Hassan Nasrallah, a vorbit despre „o declaraţie de război” din partea Israelului. Șeful Hezbollah s-a văzut nevoit să recunoacă faptul că organizația a primit o lovitură dură de securitate. În timp ce vorbea, avioane militare israeliene survolau zona în care se afla sala în care își ținea discursul.
„Răspunsul nostru, în numele martirilor şi celor răniţi, este că frontul din Liban nu se va opri atât timp cât agresiunea împotriva Fâşiei Gaza nu se va opri, indiferent de sacrificii”, a continuat Hassan Nasrallah.
Exploziile dispozitivelor de comunicaţii ale Hezbollah survenite marţi şi miercuri au provocat 37 de morţi şi 3.539 de răniţi, conform unui bilanţ provizoriu comunicat joi de Ministerul libanez al Sănătăţii. Este posibil ca numărul morților să crească, dat fiind că mai multe persoane au răni foarte grave.