Herta Muller, în pădure de frica Securităţii

Herta Muller, în pădure de frica Securităţii

De teamă să nu fie prinsă de Securitatea din România, Herta Muller şi editorul său german îşi dădeau întâlnire în pădure pentru a citi manuscrisele romanelor şi a se pune de acord cu privire la eventualele modificări sau corecturi, a spus, ieri, laureata Nobel, în cadrul Târgului de Carte de la Leipzig.

Scriitoare germană de origine română în vârstă de 56 de ani a povestit în cadrul evenimentului o parte dintre experienţele care au marcat-o în perioada în care a trăit în România, experienţe pe care, ulterior, le-a surprins în paginile cărţilor sale, una dintre ele aducând-i, anul trecut Premiul Nobel pentru Literatură.

"Eram o autoare tânără dintr-o ţară de la capăt de lume, iar ea era o editoare extraordinară dintr-o ţară din centru - Germania", a spus Herta Muller.

"Nadirs", volumul de debut al autoarei născute într-un sat bănăţean, este povestea sinistră a vieţii trăite de aceasta. O versiune cenzurată a cărţii a fost publicată la Bucureşti, în 1982, însă, doi ani mai târziu, manuscrisul a ajuns în Vest, la Berlin, unde a fost publicat integral.

Minoritară în ţara ei

Din cauza faptului că a scris despre viaţa în calitate de minoritar într-o epocă dictatorială, Herta Muller a intrat imediat în atenţia Securităţii, care a persecutat-o. Ea a reuşit să părăsească ţara împreună cu soţul său, în 1987, şi s-a stabilit la Berlin.

Scriitoarea a mărturisit audienţei prezente la evenimentul de la Leipzig că literatura a fost factorul-cheie care a determinat-o să ia decizia de a-şi părăsi satul natal.

"Legătura mea cu satul a fost distrusă de lectură, de cărţi", a spus Herta Muller, citată de earthtimes.org.

Într-un interviu acordat anul trecut pentru EVZ, scriitoarea a declarat că se simte şi astăzi urmărită de serviciile secrete din România. De 22 de ani, Herta Muller trăieşte în Germania, însă opera sa gravitează în jurul ţării care i-a adus, după cum însăşi mărturiseşte, numai suferinţă. 12 ani i-au fost necesari Comisiei Nobel pentru a decide că opera Hertei Muller a atins valoarea şi notorietatea demne de Nobel.

Anul trecut, înalta distincţie i-a fost acordată pentru felul în care „cu concentraţia poeziei şi francheţea prozei, descrie viaţa celor dezrădăcinaţi”, se arată în argumentul Comitetului Nobel.

Ne puteți urmări și pe Google News