Henry Kissinger, cel mai cunoscut diplomat american din perioada Războiului Rece a murit la vârsta de 100 de ani, Fost secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, el a fost implicat în mai toate negocierile importante.
Henry Kissinger, unul dintre cei mai importanți diplomați ai perioadei Războiului Rece a murit la vârsta de 100 de ani. A fost secretar de stat pentru președinții Richard Nixon și Gerard Ford. Este considerat o figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete uneori controversate.
Un jucător cheie în diplomaţia mondială, Kissinger „a murit astăzi, în casa sa din Connecticut”, a anunțat organizația sa.
Henry Kissinger o figură a diplomației globale
Diplomatul american s-a născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, într-o familie de evrei. Heinz Alfred Kissinger, a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui profesor de şcoală, s-a alăturat contra-spionajului militar şi armatei americane, după care a urmat studiile la Harvard. De altfel, Henry Kissinger a și predat afaceri internațioanale aici.
Recunoscut după ramele groase ale ochelarilor, s-a impus ca un chip al diplomaţiei globale în mandatul lui Richard Nixon. A activat încă din 1969 în calitate de consilier pentru securitate naţională, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele funcţii din 1973 până în 1975.
A promovat dezghețul relațiilor cu China lui Mao. În acest sens Henry Kissinger a întreprins mai multe călătorii secrete la Beijing, organizând vizita vizita istorică a lui Nixon, în 1972.
A fost considerat un maestru al diplomaţiei sub preşedintele Gerald Ford, până în 1977. Atunci a iniţiat demersurile pentru relaxarea relațiilor cu Uniunea Sovietică.
Un personaj controversat
Henry Kissinger a fost o voce influentă timp de decenii, chiar dacă nu a mai exercitat nici o funcție oficială. Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970. El și-a văzut imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite. A susținut lovitura de stat din 1973 din Chile, dar și invazia Timorului de Est în 1975.
Henry Kissinger a fost implicat în războiul din Vietnam. El a condus, în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele de la Hanoi, negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt conflictului.
Semnarea încetării focului i-a adus în 1973 Premiul Nobel pentru Pace cu nord-vietnamezul, A fost unul dintre cele mai controversate momente din storia decernării acestei distincţii.
Henry Kissinger o voce influentă
El l-a îndemnat pe Donald Trump, în 2017, să accepte ocuparea Crimeei de către Vladimir Putin. A fost o greșeală politică ce a dus la izbucnirea războiului din 2022. Ulterior, a încercat să repare lucrurile, după invazia rusă, susținând că Ucraina ar trebui să adere la NATO. Pe de altă parte a insistat că regimul de la Kiev trebuie să accepte pierderile teritoriale în schimbul păcii cu Rusia.
În ciuda controverselor pe care le-a iscat, George W. Bush a avut cuvinte de laudă la adresa diplomatului Henry Kissinger.
„Fără Kissinger, America a pierdut una dintre cele mai ascultate voci ale sale în politica externă. Faptul că un astfel de om, un refugiat din Germania nazistă, a putut deveni şef al diplomaţiei americane „vorbeşte atât despre măreţia sa, cât şi despre măreţia Americii”, a spus fostul lider de la Casa Albă.
Inteligența Artificială și Kissinger
În urmă cu aproximativ o lună, Henry Kissinger a făcut o serie de comentarii cu privire la inteligența artificială. El a descris noua tehnologie drept „cea mai mare provocare a vremurilor noastre”. Fostul diplomat a prezis că omenirea ar putea fi înlocuită de roboți în următorii 5 ani.
În luna iulie, a mers în China să discute cu oficialii de la Beijing despre ameliorarea relațiilor dintre regimul comunist și SUA.