Hărțuirea sexuală, un fenomen normal în România. Dan Andronic explică de ce cazul de la SNSPA a luat amploare. Video

Hărțuirea sexuală, un fenomen normal în România. Dan Andronic explică de ce cazul de la SNSPA a luat amploare. Video Sursa foto: Youtube/ Dan Andronic, Robert Turcescu și Mirel Curea în cadrul podcastului

Jurnaliștii Dan Andronic, Mirel Curea și Robert Turcescu au dezbătut în cadrul podcastului de astăzi subiect ce este extrem de important în România, hărțuirea sexuală. Acesta a plecat cu preponderență acum de la situația profesorului Alfred Bulai de la SNSPA.

Ulterior, un scandal de acest tip a apărut și în jurul sociologului Marius Pieleanu, profesor tot în cadrul SNSPA. Mai multe foste studente l-au acuzat pe sociolog de hărțuire sexuală.

Cu cât este mai cunoscut, cu atât scandalul este mai mare

Jurnalistul Mirel Curea este de părere că aceste cazuri s-au inflamat mai mult decât altele deoarece aceștia erau oamenii care apăreau la televizor și țineau lecții de morală. Turcescu dă exemplu și că sunt preoți care țin liturghia în fiecare săptămână și bag mâna in chiloți enoriașilor. 

Aceste scandaluri care au fost cu preoți ce dădeau lecții au fost de proporții. Cu cât este mai cunoscut personajul, cu atât scandalul este mai mare, conform declarațiilor lui Curea. „Nu poți să apari pe la televizor, pe YouTube sau pe unde mai apar ei să cerți poporul. Au apărut o pleiadă de preoți care și-au închiriat biserici pe cont propriu pe YouTube. I-au învățat pe oameni să se vaccineze cu usturoi în pandemie. S-au băgat în medicină. După te trezești cu ei că sunt niște vagabonți”, a completat acesta. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Andronic spune că scandalul este atât de mare întrucât este vorba de persoane cu un anumit profil public.

„Este vorba de persoane cu un anumit profil public. Asta a făcut diferența. Că dacă vorbești de un preot care e pe la nu știu ce biserică, există și acolo un val de indignare, dar nu are aceeași conotație”, a susținut Andronic.

Situația Geoană-Birchall

Turcescu a adus în discuție și pozele dintre Geoană și Ana Birchall din timpul unui act sexual.

„Atunci era campanie electorală. Atunci s-a și pus batista pe țambal mult pentru că unii au vrut să ia în calcul acea filmare, alții nu. Era ceva ce era într-o altă zonă decât hărțuirea sexuală. Acolo vorbeai de cu totul altceva. Acolo vorbeai de un act sexual implicit în care era implicit un lider politic important al momentului. Atunci orice bătălie pe tema asta era o atitudine politică”, a declarat Dan Andronic. 

Hărțuirea sexuală, un subiect normal în România

Jurnalistul este de părere că o discuție mai profundă ține de faptul că în România acest subiect al hărțuiri sexuale este puțin discutat deoarece este una fenomen extrem de răspândit. 

„Am stat de vorba cu niște oameni politici și m-au întrebat de ce nu îl faceți mai mult cunoscut (n.r. subiectul despre hărțuire sexuală). I-am zis atunci că deschidem o cutie a pandorei. Pentru că în momentul ăla va fi o avalanșă de cazuri. Aici, într-o formă sau alta funcționează tipul ăsta de pareseism care ne domină și care n-are legătură cu faptul că ești conservator sau progresist. Nu cred că există vreo ideologie care să spună că hărțuirea sexuală este bună. Nu cred că se va întâmpla ceva în afară  de valul de indignare”, a continuat jurnalistul. 

Turcescu spune că după acest episod se va așterne din nou tăcerea, pentru că România e o țară de „căcăcioși” când vine vorba de scandaluri de acest gen.

„Dacă începe să se vorbească despre frecvența hărțuirilor sexuale din instituțiile publice. Toate pipițele…că din asta unele dintre ele au fost angajate. Unii de acolo le hărțuiesc că se poate. E o curvăsărie generalizată în instituțiile de stat, cele bugetare în special”, a spus Turcescu.

Rezolvare pentru această problemă

Mirel Curea este de părere că se poate face ceva cu aceste lucruri „prin stabilirea unor trasee prin care femeile care sunt supuse la asemenea presiuni jegoase să poată să-și găsească dreptatea”.

„Cei de la Consiliul Național al Rectorilor elaborează sau au deja elaborat un Cod Etic, care să fie valabil în absolut toate instituțiile de învățământ superior din România. Potrivit Codului Etic, femeile, care se simt presate, hărțuite, vor ști ce au de făcut”, a susținut Curea.

Jurnalistul este de părere că aceste fenomene nu se vor elimina deoarece bărbatul român este un mitocan. „Nu știe nici măcar să facă o curte elegantă unei femei. Nu știe să interpreteze nicidecum disponibilitatea sau lipsa de disponibilitate a unei femei, de a-i lua în calcul vreun apropo din direcția asta”, a continuat acesta. 

Robert Turcescu spune că nu se va întâmpla nimic în legătură cu acest scandal: „este un subiect care moare cu acest scandal”.

Întregul podcast poate fi urmărit aici.

Revista presei