Sociologul Alfred Bulai, concediat de SNSPA după decenii de abuzuri asupra studentelor
- Ionel Sclavone
- 6 august 2024, 13:31
București. Alfred Bulai, profesorul de sociologie care se confruntă cu un val de acuzații de abuz sexual a fost concediat. Conducerea SNSPA a decis ca măsura să intre în vigoare imediat.
Sociologul a făcut cerere, anterior, pentru pensionare, începând cu luna octombrie. Totodată, convocat în fața Comisiei de etică el a cerut un răgaz de o lună ca să-și pregătească apărarea.
Alfred Bulai dat afară de la SNSPA
SNSPA este în mijlocul unui uriaș scandal în contextul acuzațiilor formulate deabuz sexual și hărțuire sexuală la adresa a doi profesori „celebri”. Alfred Bulai și Marius Pieleanu sunt acuzați că ar fi avut un comportament neadecvat și ar fi folosit pozițiile în care se află pentru a obține favoruri sexuale.
În acest context, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a semnat decizia adoptată de Comisia de Etică și a desfăcut contractul de muncă al profesorului Alfred Bulai. Decizia de concediere are efect imediat. Sociologul este acuzat că a agresat sexual mai multe studente.
„Am primit astăzi hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamațiile de hărțuire sexuală, aduse profesorului Alfred Bulai. Am informat decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, Președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și Consiliul de Administrație că, în calitate de Rector SNSPA și în conformitate cu Art. 172 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024”, a anunțat rectorul Remus Pricopie, conform unui comunicat.
Explicațiile rectorului Remus Pricopie
Conducerea SNSPA a transmis un lung comunicat de presă menit să justifice decizia de concediere a sociologului. Rectorul Remus Pricopie a ținut să explice, pe larg, abordarea pe care o are în astfel de cazuri. El consideră că acest act, concedierea lui Alfred Bulai, care vine la mai bine de o săptămână de la izbucnirea scandalului, este o acțiune fermă a SNSPA.
„Am semnat cu gândul la victimele știute și neștiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generații, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunități civilizate și să supună mai multe persoane unui tratament nedemn și abuziv”, se arată în comunicatul de presă.
În acest context, rectorul își exprimă regretul că România a rămas una dintre țările UE în care misoginismul, agresivitatea verbală și hărțuirea sexuală sunt tolerate. El acuză lipsa inexistența unor pârghii legale - civile sau penale - care să sancționeze pe agresori și să protejeze victimele.
„Această boală socială, care se manifestă prin misoginism, hărțuire sau chiar agresiune sexuală, nu poate fi eradicată fără mărturiile victimelor și implicarea tuturor instanțelor competente. Trebuie să fim alături de victime și familiile lor, prin toate mijloacele care ne stau la dispoziție și să le încurajăm să expună orice situație pe care o consideră abuzivă”, mai atrage atenția rectorul SNSPA, în contextul cazului Alfred Bulai.
Cazul Alfred Bulai nu este singular
În comunicatul de presă, rectorul SNSPA arată că acest caz nu este singular. El avertizează că personaje precum Alfred Bulai sunt în mai toate instituțiile publice sau private. Există cazuri de hărțuire sexuală în universități, instituții de cultură, presă, partide politice, autorități locale, poliție, sport etc.
Multe dintre situații nu sunt semnalate ba chiar, mai grav, sunt tolerate prin lipsa de reacție. Remus Pricopie arată că este nevoie de o schimbare a legislației care să aibă în vedere acest fenomen. Fără pârghii instituționale și legale nu va fi eradicat fenomenul hărțuirii sexuale mai ales când faptele se prescriu cu o viteză greu de imaginat. Sancțiunile, când se aplică, au o valoare simbolică, ceea ce continuă să afecteze mii de femei.
„SNSPA va continua analiza situației create, pe mai multe planuri, în conformitate cu legislația în vigoare. Pe de o parte, Comisia de Etică va evalua în ce măsură există argumente legale pentru a extinde cercetările. De asemenea, toate datele adunate la SNSPA vor fi trimise cu celeritate către organele de anchetă penală, pentru a contribui la derularea investigațiilor deja demarate”, se arată în comunicatul rectorului Remus Pricopie, referitor la cazul Alfred Bulai.