Arhivele Naționale olandeze au publicat un document care arată unde ar fi fost îngropate diamante și bijuterii după jefuirea unei bănci în timpul ocupației germane.
În fiecare an, Arhivele Naționale ale Țărilor de Jos (Nationaal Archief) publică mii de documente din colecția sa, care până acum au fost ascunse publicului sau care pot fi studiate doar în cadrul unor măsuri stricte de securitate.
În luna ianuarie a acestui an, pe listă este inclusă harta unui tezaur de bijuterii, ceasuri și pietre prețioase, al cărui furt este atribuit soldaților germani în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Clasificată până acum ca fiind secretă și desenată de mână, ea descrie regiunea în care se presupune că a fost ascunsă prada, care nu a fost găsită niciodată. Potrivit schiței, comoara a fost îngropată în apropierea satului Ommeren, în estul Olandei, într-un loc care a fost cercetat de trei ori de autorități.
Bijuteriile ar fi fost ascunse în cutii de muniție
Povestea, așa cum este consemnată în documentație, este următoarea. În august 1944, în timpul unui bombardament, o sucursală a Rotterdamsche Bank (precursoarea ABN Amro de astăzi) din orașul Arnhem, situat la aproximativ 40 de kilometri de Ommeren, a fost avariată.
Conținutul seifurilor a ajuns împrăștiat pe stradă, iar „soldații germani și-au umplut buzunarele cu prada”, a spus Annet Waalkens, consilier la Nationaal Archief din Haga. Operațiunea Market Garden, lansată de forțele aliate pentru a crea un coridor peste Rin, a început în luna septembrie a aceluiași an.
Potrivit dosarului, „au pus bijuteriile în cutii de muniție și le-au ascuns într-un vagon de tren". "Credem că au îngropat-o în 1945, cu câteva săptămâni înainte de eliberarea zonei de către Aliați, într-un loc din Ommeren", spune Waalkens.
Dosarul îi citează pe sergentul major Kastel, pe sergentul Bräuer și pe soldatul Biebert ca fiind cei care au luat bijuteriile. Ei au fost văzuți de un alt soldat german pe nume Helmut, născut în 1925.
Sunt căutați martorii care se aflau acolo în 1944
Acesta a menționat luna august 1944 ca dată a avarierii clădirii băncii, "iar apoi a trebuit să urmărească momentul în care au fost îngropate casetele", continuă același consilier. Ofițerii aparțineau regimentului de parașutiști Witzig, potrivit experților, unul dintre cele mai prestigioase din Wehrmacht, forțele armate unificate ale Germaniei naziste.
Pentru a da de urma martorului Helmut, misiunea militară olandeză din Berlin a urmărit zvonurile privind existența unei astfel de comori. S-au consultat cu șefii institutului olandez care a analizat soarta banilor pierduți în timpul războiului, iar datele au coincis: banca a fost avariată în război și lucrurile lipseau.
„L-au căutat pe soldat, care se afla în orașul german Baden-Baden, și i-au luat declarația. Deoarece avea harta printre bunurile sale, a fost dus în Olanda pentru a ajuta la căutarea comorii. Doi dintre cei trei soldați care au îngropat bijuteriile au murit în timpul războiului. Cel de-al treilea nu a putut fi localizat”, continuă Waalkens.
Cu toate că terenul cartografiat a fost cercetat în amănunt de trei ori, cutiile cu bijuterii nu au fost găsite, iar autoritățile olandeze au descris patru posibilități înainte de a renunța, potrivit Italy24.