Grupul Wagner, plan ca în cel de-al Doilea Război Mondial. Va recruta femei din închisorile Rusiei

Grupul Wagner, plan ca în cel de-al Doilea Război Mondial. Va recruta femei din închisorile Rusiei Sursa: Arhiva EVZ

Grupul Wagner ia în calcul să recruteze femei din închisorile Rusiei şi să le trimită să lupte în Ucraina, după ce a procedat în mod similar şi cu bărbaţii din pușcării, a declarat Evgheni Prigojin, șeful organizației paramilitare rusești.

Despre Grupul Wagner se spune că ar fi armata privată a lui Vladimir Putin - implicată, de-a lungul anilor în conflicte din Ucraina, Siria şi Africa. Grupul este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume şi este condus de unul dintre apropiații președintelui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin.

Organizația paramilitară Wagner are în vedere recrutarea de femei deținute din închisorile rusești și trimiterea lor să lupte în Ucraina, după ce a făcut același lucru cu bărbații, a declarat miercuri liderul acesteia, Evgheni Prigojin.

Femeile vor fi introduse în grupuri de sabotaj sau echipe de lunetiști

„Nu numai ca infirmiere sau operatori, ci și în grupuri de sabotaj sau echipe de lunetiști. Știm cu toții că acest lucru a fost deja făcut pe scară largă”, a spus Prigojin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul wagnerian se referea în mod clar la femeile lunetiști și la cele din grupurile de partizani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și care au fost evidențiate de propaganda sovietică.

„Lucrăm în acest sens. Există rezistență, dar cred că vom trece peste ea”, a adăugat Evgheni Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

El a reacționat la un mesaj al unui politician rus din Urali, care susține că femeile deținute într-o închisoare din orașul Nijni Tagil au cerut să fie trimise pe frontul ucrainean pentru a ajuta armata rusă.

În ultimele luni, Wagner este suspectat că a recrutat în masă bărbați deținuți în închisorile rusești și apoi i-a trimis să lupte pe frontul din Ucraina în schimbul promisiunii unei grațieri și a unor stimulente financiare atractive.

Când a apărut Grupul Wagner

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale.

Primul indiciu că liderii din Rusia doreau înfiinţarea unei forţe militare private, datează din anul 2012. În acel an, în aprilie preşedintele Vladimir Putin a declarat că o astfel de forţă „este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”. Şi de atunci au fost implicaţi în mai multe conflicte.

Din 2014, grupul a fost acuzat că servește din umbră interesele regimului președintelui rus Vladimir Putin și că a comis abuzuri în numeroase zone de conflict, inclusiv în Siria și în țări africane.

În septembrie, Evgheni Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a recunoscut că a fondat organizația, după ani de negare, și că acum operează în Rusia în mod deschisă, semn al unei anumite ascensiuni în putere, scrie Agerpres.