Harry și Meghan se tem pentru viața lor. Ce privilegii cer de la Marea Britanie, după ce au denigrat monarhia

Harry și Meghan se tem pentru viața lor. Ce privilegii cer de la Marea Britanie, după ce au denigrat monarhia Prințul Harry se întoarce în SUA. Sursă: Photokvu | Dreamstime.com

Prințul Harry a intentat două procese prin care vrea să dovedească că are nevoie de protecție când se află în Marea Britanie și că dispozitivul de securitate i-a fost retras în mod abuziv. Ducele de Sussex cere și să i se permită să plătească din banii săi gărzile de corp.

Prințul Harry a dat în judecată Guvernul Marii Britanii pentru că i-a fost retras dreptul să aibă gărzi de corp, din rândul Poliției Metropolitane, atunci când se află în Regatul Unit. Ducele de Sussex susține că fără un dispozitiv se securitate nu se poate întoarce în siguranță în Marea Britanie.

Disputa a început după ce Comitetului Executiv al Regalităților și VIP al Ministerului de Interne (RAVEC) a decis, în februarie 2020,  ca Harry să nu mai beneficieze de dreptul de avea gărzi de corp de la Poliția Metropolitană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prințul Harry susține însă că are nevoie de protecție locală, deoarece nu poate folosi în Marea Britanie, compania care se ocupă de securitatea sa în SUA, deoarece agenții nu au acces la informații și nici dreptul să poarte armă în Regatul Unit.

Cere transparență

În primul proces, intentat în primăvara acestui an, Prințul Harry a susținut prin intermediul avocaților săi că familia sa a primit multiple amenințări, majoritatea venite din Marea Britanie. Multe dintre ele o vizau pe soția sa, Meghan Markle.

În acțiunea depunsă la Înalta Curte, Harry s-a arătat nemulțumit de faptul că secretarul privat al Reginei, Sir Edward Young, cu care ducele a avut „tensiuni semnificative”, a făcut parte din comitetul care a decis să îi fie retras dispozitivul de securitate.

În instanță, nepotul reginei Elisabeta a II-a a mai susținut și că Prințului Andrew, care a fost renegat de familia regală din cauza asocierii cu un miliardar pedofil, beneficiază în continure de protecție, iar costurile cu securitatea sa ajung la 500.000 de dolari pe an. În acest dosar, judecătorii i-au acordat prințului Harry dreptul de a contesta lipsa de transparență în ceea ce privește deciziile și politicile RAVEC.

Al doilea proces

Prințul Harry și Meghan Markle au primit amenințări și în timpul vizitei cu ocaziția Jubileului de platină al Reginei Elisabeta a II-a, dar în acest caz au beneficiat de protecție pentru că evenimentul a fost unul oficial.

Luna aceasta, Prințul Harry a intentat un al doilea proces prin care contestă refuzul autorităților britanice de a-l lăsa să plătească în mod privat pentru protecția poliției. Ducele de Sussex a declarat că nu dorește ca protecția lui pe teritoriul Marii Britanii să fie plătită din bani publici, ci să i se permită să angajeze polițiști pe care să îi plătească din conturile proprii.

Ultimul incident de securitate în ceea ce privește familia regală britanică a avut loc Crăciunul trecut. Atunci, Jaswant Singh Chail, o femeie cu probleme psihice, a pătruns în curtea Castelului Windsor. A fost reținută de forțele securitate și a declarat că intenționa să o ucidă pe regină și să petreacă sărbătorile alături de Prințul Charles, potrivit uk.news.yahoo.com.