Harnagea vrea în parlament

Harnagea vrea în parlament

Fostul şef al spionilor şi-a găsit un colegiu sigur din partea PNL, în timp ce o serie de lideri ai partidului au emoţii.

Fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Cătălin Harnagea vrea să candideze din partea PNL pentru un mandat de parlamentar în judeţul Vâlcea. Cu toate că este proaspăt venit printre liberali, Harnagea pare să aibă şanse mai bune de a intra în legislativ, comparativ cu o serie de grei ai partidului: Călin Popescu-Tăriceanu, Bogdan Olteanu, Ludovic Orban sau Crin Antonescu, care se duelează pentru colegiile bune din Capitală. O altă mişcare în PNL este cea a Noricăi Nicolai, care se mută de la Cluj la Arad. Punct ochit, punct lovit Şansele lui Harnagea de a intra în legislativ sunt serioase, deoarece la alegerile locale PNL a obţinut 27% la votul politic pentru CJ Vâlcea, ceea ce dă partidului şansa de a obţine trei locuri în legislativ din cele şase de deputaţi şi trei de senatori. Harnagea a condus SIE în perioada 1997-2000, fiind numit în această funcţie de fostul preşedinte Emil Constantinescu, şi a intrat în PNL via Acţiunea Populară, partid condus de Emil Constantinescu, care a fost absorbit recent de liberali. Înghesuială mare în sectorul lui Chiliman În schimb, situaţia liderilor consacrati ai partidului pare mai complicată. Călin Popescu-Tăriceanu, Bogdan Olteanu, Ludovic Orban şi Crin Antonescu vor să candideze în sectorul 1 din Capitală. Ei se bazează pe faptul că liberalul Andrei Chiliman a câştigat un nou mandat de primar al sectorului, iar PSD le-ar fi promis că nu va pune canidaţi dificili în colegiile din acest sector. Strategia este însă cu două tăişuri, deoarece Chiliman şi-a făcut o campanie în care a încercat să se detaşeze de imaginea PNL.

Scorul obţinut de liberali în consiliul local al sectorului 1 - 22% - este peste media partidului în Bucureşti. Însă, sectorul 1 are o populaţie mică şi va primi, cel mai probabil, patru colegii din cele 28 existente în Bucureşti la Cameră şi două din cele 12 de la Senat. Realist vorbind, liberalii nu pot spera să obţină mai mult de un parlamentar, maximum doi, şi liderii partidului care vor să candideze în sectorul 1 intră, practic, în competiţie între ei. Potrivit legii, intră sigur în parlament doar cei care obţin peste 50%, iar, în rest, repartizarea mandatelor unei formaţiuni se face în ordinea descrescătoare a voturilor. Norica Nicolai se mută de la Cluj la Arad Nici vicepreşedintele liberal Norica Nicolai nu are garantată intrarea în viitorul legislativ. Ea este tentată să se mute de la Cluj la Arad. Chiar dacă scorurile PNL în cele două judeţe sunt relativ asemănătoare, 16% în Cluj şi 15% în Arad, a doua circumscripţie este mai atractivă. Şi asta pentru că în Cluj sunt mari şanse ca PDL să câştige unele colegii din primul tur, în timp ce în Arad votul e mai fragmentat şi ar rămâne mai multe colegii de împărţit în faza a doua. Candidaturile PNL pentru parlament ar urma să fie stabilite într-o şedinţă a Biroului Politic, ce va avea loc pe 28 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News