Evenimentul Zilei > Actualitate > Hard disk-uri wireless. Plusuri şi minusuri
Hard disk-uri wireless. Plusuri şi minusuri

Hard disk-uri wireless. Plusuri şi minusuri

Prin dispozitivele de stocare care funcţionează cu sistem WiFi poţi rula muzică şi filme pe tablete sau televizor

Tabletele şi smartphone- urile au retrogadat pe locul al doilea interesul pentru laptopuri şi PC-uri. Noile gadgeturi, pe lângă faptul că nu pot rula softuri complexe, de exemplu cele de editat video şi foto, faţă de PC-uri mai au un mare dezavantaj: capacitatea redusă de stocare. Cea mai mare cantitate de date pe care o poate stoca o tabletă sau un telefon inteligent este de până la 64GB.
Soluţia hard disk-ului extern cu fir iese din calcul întrucât nu se poate conecta la niciunul dintre cele două tipuri gadgeturi. Problema se poate rezolva cu un hard disk ce permite transferul de date wireless. Pe piaţă din România există două tipuri de hard disk-uri wireless
Cum funcţionează
Primele sunt special concepute pentru tablete şi smartphone-uri. Pe acestea se încarcă toate fişierele media de pe un computer, iar apoi pur şi simplu se conectează cu cele două aparate mobile. Pentru a avea acces la fişiere trebuie să instalaţi o aplicaţie specială din magazinul virtual de softuri al gadgeturilor cu Android sau iOS (Apple).
De exemplu, în cazul hard disk-urilor Kingston e nevoie de aplicaţia WiDrive, iar pentru Seagate trebuie GoFlex Media. Aceste tipuri de unităţi de stocare pot distribui conţinut pentru trei utilizatori în acelaşi timp. Bateria ţine în jur de 7 ore pentru streaming şi în jur de o zi dacă stă în stand by. Un astfel de aparat de 500GB costă în jur de 1.000 de lei.
Un alt tip de hard disk wireless este cel care nu dispune sistem WiFi propriu şi se conectează la un router wireless. Acestea sunt mai ieftine şi au capacitate de stocare mai mare, chiar şi peste 1TB. Avantajul lor este că au o arie de conectivitate mai diversificată, de la PC-uri până la console de jocuri şi televizoare dotate cu WiFi.
Minusurile
Hard disk-urile WiFi sunt mai scumpe cu aproximativ 70% decât cele externe cu fir. În al doilea rând, rata de transfer a fişierelor, timpul în care se stochează, e mult mai scăzută decât în cazul celor prin fir. De asemenea, în cazul dispozitivelor special destinate tabletelor şi telefoanelor inteligente, bateria ţine destul de puţin.
1.000 de lei costă, în medie, un hard disk extern wireless, special pentru tablete, care are o capacitate de stocare de 500GB