Harașo! Dezvoltatorul Sputnik V: Puteți bea în timpul vaccinării, nu am interzis alcoolul

L0032004 A drunk man in Russia likened to a pig: his silhouette is sw Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://wellcomeimages.org A drunk man in Russia likened to a pig: his silhouette is swinish and he is licked by a pig when he lies dead drunk with vodka. Watercolour, 195-. 1950-1959 Published: [195-?] Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Directorul Centrului de Cercetări „N. Gamaleya”, academicianul Aleksandr Ghințburg, i-a liniștit pe ruși de sărbători.

Pe durata vaccinării alcoolul nu este interzis, dar nu trebuie consumat în exces, a declarat directorul Centrului de Cercetări ”N. Gamaleya”, unul dintre dezvoltatorii vaccinul ”Sputnik V”, academicianul Aleksandr Ghințburg, relatează Lenta.ru. Consumul excesiv de alcool este un subiect sensibil în Rusia, chiar dacă Vladimir Putin a încercat să-l combată, fără rezultate substanțiale.

Directorul Centrului „N. Gamaleya” a negat faptul că ar fi interzis alcoolul: „Este vorba despre un consum în limite rezonabile, până când organismul își formează răspunsul imun la infecția de coronavirus”, a arătat academicianul. Potrivit spuselor sale, este o cerință corectă pentru orice vaccin împotriva Covid-19, potrivit Vești din Rusia.

Academicianul Ghințburg a adăugat că alcoolul poate reduce imunitatea și, prin urmare, poate face din procesul de vaccinare o acțiune lipsită de sens.

Pentru a dobândi o protecție maximă împotriva Covid-19, consumul de băuturi alcoolice trebuie, de asemenea, controlat în decurs de 42 de zile după vaccinare, cât se formează rezistența anti-virus, a explicat directorul Centrului „N. Gamaleya”.

Puteți bea o șampanie

Academicianul a insistat că trebuie renunțat total la alcool în primele trei zile după fiecare injecție. Vaccinarea include două injecții făcute la o distanță de trei sptămâni.

Precizările vin după ce șeful Centrului „N. Gamaleya” a afirmat că în perioada vaccinării se poate bea o cupă de șampanie.

Una mică nu strică

Potrivit doctorului în științe biologice, profesorul Școlii de Biologie a Sistemelor a Universității  „George Mason” (SUA), Ancha Baranova, alcoolul suprimă sistemul imunitar, motiv pentru care consumul de băuturi alcoolice poate avea efect negativ asupra eficienței vaccinării, dar că o doză mică de alcool nu poate face vaccinul inutil.

Pe de altă parte, vineri, compania AstraZeneca a anunțat  că va testa combinarea vaccinului său contra Covid-19 cu cel rusesc, Sputnik V.

Dezvoltatorii ruşi ai vaccinului au sugerat încă de luna trecută că Astra Zeneca ar trebui să-şi combine vaccinul propriu cu cel rusesc, pentru a-şi spori astfel eficiența.

Rusia a anunţat că vaccinul său are o eficienţă de 92% în ceea ce priveşte protejarea de Covid-19, conform datelor preliminare, în vreme ce vaccinul dezvoltat de AstraZeneca are o eficienţă de 70%, conform datelor unui studiu clinic efectuat la scară largă.