În România, campania merge bine doar pe hârtie și în pliantele de prezentare a autoritățile.
Harababura vaccinării anti - Covid 19 în România. Ultima veste în chestiunea vaccinării anti Covid, pe care EvZ o prezintă în exclusivitate, nu este una foarte bună. La Cluj au fost aruncate 234 de doze de vaccin. Totul s-a întâmplat la Institutul Regional de Gastroenterologie din Cluj Napoca. Ancheta a stabilit că frigiderul s-a defectat peste noapte și că nu a mai fost respectată temperatura recomandată. Astfel, dozele nu au mai putut fi utilizate. Cei care trebuiau să se vaccineze cu aceste doze sunt angajații spitalului și studenții care fac practică aici.
Zilele trecute la Petroșani, alte 60 de doze au fost aruncate la gunoi după ce o asistentă medicală a manipulat greșit vaccinurile. Era vorba despre toate flacoanele trimise pentru o zi întreagă la spitalul din Petroșani.
„Asistenta de acolo, în loc să introducă flacoanele în frigider, le-a pus în congelator. Acolo au stat, timp de 18 ore, la minus 19 grade Celsius. Drept urmare, acele vaccinuri au fost compromise. Am fost nevoiţi să trimitem altele. În acest moment, se vaccinează persoanele programate, doar că acest lucru se desfăşoară cu întârziere”, a declarat directorul executiv al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei.
La Sibiu, presa a scris că alte 230 de doze au fost aruncate la gunoi. Acestea ar fi fost destinate angajaților din sistemul medical, care nu s-au mai testat. Ulterior, Prefectura Sibiu a negat informațiile dar nici nu a adus alte argumente care să combată calculul matematic, dintre dozele primite și dozele utilizate.
Medicii vor să vaccineze, dar nu sunt lăsați
Un medic de familie din județul Cluj, Anne Dumitraș a declarat pentru EvZ, că a intrat în grevă administrativă. Medicul a povestit că dispensarul din Valea Drăganului, unde funcționează, a fost modernizat cu ajutorul fondurilor guvernamentale.
„Totul este la nivel de Germania. Avem ecograf și EKG. Dar nu suntem lăsați să vaccinăm populația din zona de munte a județului Cluj. Alături de alți trei medici din zona noastră am decis să ne organizăm, să formăm două linii de vaccinare. Dar nu suntem lăsați să muncim de șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, domnul Moisescu”, ne-a relatat medicul de familie Anne Dumitraș.
De altfel, medicul a scris și o scrisoare deschisă pe adresa ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru a reclama acest caz grav.
„Încetați cu "politica struțului". Deschideți căile de comunicare spre minister și colaborați, în timp real cu pălmașii din teren. Sunteți înconjurat de birocrați care habar nu au cu ce se mănâncă "isteria Covid". Și nici nu sunt interesați să o rezolve. Sunteți la început de drum, dar direcția în care vă îndreptați nu e bună, îmi pare rău pentru dumneavoastră dar ați pornit pe un drum greșit din start. Nu le știm pe toate, dar dacă considerați că meritam atenția dumneavoastră pentru simplu fapt că suntem cetățeni ai acestei țări, vă așteptăm la Valea Drăganului, comuna Poieni, județul Cluj pentru a vă prezenta realitatea”, a scris medicul clujean, în scrisoarea adresată ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
Contactat, directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu a declarat că medicii de la Valea Drăganului nu pot fi lăsați să vaccineze, deoarece ”dispensarul nu are circuitele în regulă”. De menționeat că în dispensarul de la Valea Drăganului au fost investiți peste trei milioane de euro.
Centre de vaccinare avem, medici nu avem
Deși ne aflăm în etapa a 2-a de vaccinare și guvernul a promis o ordonanță prin care va reglementa politica de vaccinare, care nu a mai fost emisă. Primarii nu știu dacă trebuie să angajeze medici și asistenți medicali și așteaptă ca rezolvarea să vină de la premierul Florin Cîțu.
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 a declarat că centrele de vaccinare sunt pregătite să funcționeze în două ture.
„Modul în care judecăm funcționarea acestor centre este în două ture, practic să acoperim 16 h pe zi. În funcție de cantitățile de vaccin ce ne sunt puse la dispoziție, respectiv în funcție de solicitările pe care oamenii le au, luptăm pentru avea capacitatea de a vaccina așa cum se întâmplă și în alte state 24 de ore din 24”, a spus primarul.
La Apahida, județul Cluj, dar și în alte sute de localități din România, lucrurile stau la fel. Există centre de vaccinare, goale, nefolosite, și fără medici angajați.
Primarul Grigore Fati a declarat pentru EvZ că din bugetul primăriei, unul nu foarte mare, este exclus să poata angaja medici și asistenți medicali.
„Noi am amenajat pe cheltuiala noastră, centrul de vaccinare, cu două cabinete. Vom plăti tot ce înseamnă materiale sanitare, echipamente medicale pentru medici și asistenții medicali dar nu vom putea angaja pe sau plăti personal medical. Aici, trebuie să intervină Guvernul să ne spună cum să facem. Acum, centrul amenajat de noi nu este folosit”, a spus primarul Fati.
Programarea pe platformă, un vis frumos
Lipsa vaccinului a făcut ca o mare parte din centrele de vaccinare să nu fie deschise fizic. Cu toate astea, cât e ziua de lungă autoritățile arată cât de bine funcționează sistemul. Dar și plaforma de vaccinare.
Deși, zeci de mii de români reclamă că nu se pot programa și că platforma de vaccinare este blocată, în permamență la televizor se spune contrariul. Exact ca și într-un film de din anii comunismului, în care agricultura duduia la maxim, dar românii mureau de foame.
Printre cei care reclamă deficiențele sistemului de programare din platforma STS, este și rectorul UBB Cluj, Daniel David. Angajații UBB trebuie vaccinați în etapa a doua de vaccinare, la categoria personalului esențial. Chiar și cei de la STS au recunoscut că plaformat funcționează foarte greu.
„Este o catastrofă platforma, merge foarte greu. De sâmbătă am început procedura și am reușit să înregistrăm peste 1.000 de persoane. Este foarte greu, pentru că trebuie sunat apoi fiecare om și să îi spui ce opțiuni sunt și el să aleagă unde și când vrea să se programeze la vaccinare și tu să i-o bifezi. Ne transformă într-un fel de call center", a spus David.
Harababura vaccinării anti - Covid 19 în România. Matematica bate realitatea
Profesorul Marin Preda, rectorul Universității București este și mai radical.
„Prima problemă este că nu avem unde să programăm oamenii în București sau în jurul Bucureștiului. Și asta este o inechitate foarte mare între cei din București și cei din alte orașe, care găsesc locuri la ei. În București ar trebui să fie mai multe doze de vaccin și mai multe locații în care să se poată merge. Degeaba sunt locuri departe în țară dacă noi nu putem ajunge la ele”, a spus profesorul Marin Preda.
Matematica bate realitatea din mapele guvernanților. Harababura vaccinării anti - Covid 19 în România
Deși în prezentarea autorităților lucrurile stau bine de tot, calculele arată o evidență de care nu am putea fi mândri.
Din 27 decembrie 2020, de când a început vaccinarea în România, și până în prezent au fost vaccinate 348.096 persoane. Acest lucru înseamnă că doar doi la sută din populația României, de 19.4 milioane de persoane, a fost vaccinată.
Matematic, în 27 de zile, media zilnică de vaccinare a fost de 12.141 persoane, cu mult mai puțin decât capacitatea națională de vaccinare. În data de 15 ianuarie 2021, când a început etapa a doua de vaccinare, autoritățile sanitare au anunțat că în România vor fi deschise 750 de centre de vaccinare, cu o capacitate de vacinare de 100.000 de doze zilnic. Tot matematica arată că suntem la opt la sută din capacitatea națională de vaccinare.
Realitatea este că vaccinarea în România, este departe de ceea ce se poate numi un succes, lucru acreditat de coordonatorii campaniei de vaccinare dar și de către cei de la Ministerul Sănătății.