Cel mai populat stat din Africa este marcat de un val de violențe, jafuri și crime.
Muhammadu Buhari, președintele din Nigeria, a lansat un apel la pace. Țara este una dintre cele mai periculoase din lume, iar autorităţile nu pot să tempereze valul de jafuri după două săptămâni de proteste sociale.
Şeful statului nigerian a anunțat că este de acord cu o anchetă judiciară la Lagos „cu scopul a face dreptate manifestanţilor paşnici care şi-au pierdut viaţa, oamenilor din forţele de securitate au fost asasinaţi şi celor care şi-au pierdut bunuri în timpul zilelor de violenţe.
S-a ridicat starea de asediu
Muhammadu Buhari și-a îndemnat cetățenii să menţină pacea şi fraternitatea. Marțea trecută, la Lagos, 12 oameni și-au pierdut viața în timp ce manifestau pașnic. Președintele a fost foarte aspru criticat pentru că nu s-a exprimat după aceste violenţe.
Acum, în comunicatul emis de președinție, s-a explicat că Buhari a evitat subiectul pentru a evita să intre într-o dezbatere până nu se stabilesc toate faptele. Situaţia s-a mai calmat în a Lagos, capitala economică a ţării, acolo unde starea de asediu ce a fost instaurată marţi pentru a încerca să oprească escaladarea violenţelor, a fost relaxată sâmbătă. Aici au fost incendiate, supermagazine jefuite şi vehicule distruse în timpul scandalurilor.
229 de cercetați penal la Lagos
Însă valul de jafuri s-a extins în toată țara, iar oamenii legii nu fac față cetățenilor care au început să spargă și să fure din depozitele guvernamentale. Şeful poliţiei naţionale a ordonat mobilizarea imediată a tuturor „unităţilor operaţionale„ pentru a încerca să preia controlul asupra situației care a degenerat.
Guvernatorii au instaurat o stare de asediu completă într-o serie de state după jaful stocurilor alimentare destinate a fi distribuite în timpul izolării introduse pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus.
Nu se cunoaște numărul exact al morților, dar se bănuiește că cel puţin 56 de persoane au fost ucise în toată ţara în cele două săptămâni de revolte, conform Agerpres.
Autorităţile au insistat asupra faptului că manifestaţiile au fost „deturnate” de infractori, dar manifestanţii afirmă că responsabilii încearcă să le saboteze cererile de reformare a țării. Preşedinţia nigeriană a adăugat că 229 de suspecţi acuzaţi de jafuri şi distrugere de bunuri sunt cercetați penal la Lagos.